Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Védelmek a hűtéstechnikában

2018/3. lapszám | Csizmazia Gábor |  1336 |

Védelmek a hűtéstechnikában

A hűtőrendszer talán legfontosabb védelmi eszközei a nyomáskapcsolók. Ezek segítségével tudjuk megakadályozni a rendszer üzem közbeni nyomásainak a maximális érték fölé emelkedését, illetve a minimális érték alá csökkenését. Mindkét állapot a kompresszor meghibásodásához vezethet…

Presszosztátok

A nyomóoldali nyomáskapcsoló a kondenzációs nyomás értékének a beállított érték fölé emelkedésekor kapcsolja ki a kompresszort. Majd a beállított érték mínusz differencia értékének elérésekor visszakapcsolja azt. Nyomóoldali (magas nyomású) nyomáskapcsolót szoktunk még használni a kondenzátorventilátorok indítására-leállítására, de ez már nem a védelmi, hanem a szabályozási feladat. Az alacsony nyomású nyomáskapcsoló célja, ha a rendszer szívóoldali nyomása a beállított érték alá csökkenne (szivárgás vagy dugulás végett) kikapcsolja a kompresszort, ezzel megakadályozza egyrészt a levegő bejutását a rendszerbe, másrészt a kompresszor hűtőközeg gőz nélküli (szívógáz hűtés nélküli) üzemelését. Ugyancsak a szívóoldali nyomáskapcsoló feladata leszívatáskor a kompresszor leállítása. Szoktuk alkalmazni még az úgynevezett duó presszosztátot is, ahol a két nyomáskapcsoló egy burkolatba van építve, de a kalorikus és a villamos köreik különállóak. Ahol nincs igény a kapcsolási értékek változtatására, tehát csak biztonsági automatikaként alkalmazzuk, ott használhatóak a fix értékű presszosztátok, melyek elérhetőek mind magas, mind alacsony nyomású kivitelben, figyelembe véve különböző hűtőközegekhez tartozó ki, illetve visszakapcsolási értékeket. Léteznek belső menetes, külső menetes és forraszvéges kivitelben is, valamint csúszó sarus és fix vezetékes csatlakozással.

Nyomáskapcsoló, a hűtőrendszer legfontosabb védelmi eszköze. Megakadályozza a rendszer nyomásának minimális alá csökkenését, illetve a maximális érték fölé növekedését.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Nyomáskapcsoló