Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar

2018/3. lapszám | Leikauf Tibor |  1236 |

Együtt-tanúsítás kontra kéményseprőipar

A tavalyi évben a Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közötti egyeztetésre az együtt-tanúsított égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatban. A készült emlékeztető végén megfogalmazottaknak megfelelően szeretném bemutatni az érintett égéstermék-elvezetés terén jelentkező, biztonságot érintő problémákat.

A vitatott gázkészülékek részeként tanúsított, minősített égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatban 2008–2009-ben több egyeztetés történt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szervezésében, az érintett szakmai érdekképviseletek bevonásával. Ezeknek az egyeztetéseknek az eredménye az lett, hogy az égéstermék-elvezető berendezésekkel kapcsolatos kéményseprőipari szolgáltatásokat szabályozó jogszabályok nem tettek különbséget a készülék részeként tanúsított és a készülék részeként nem tanúsított égéstermék-elvezetők között, és ez a mai szabályozásokban is így szerepel, külön kiemelve, hogy [2015. évi CCXI. tv. 3. Az ingatlan használójának kötelezettségei és jogai 5. § (1) bekezdés] „Az ingatlan használója köteles a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató e törvényben meghatározott ellenőrzését, vizsgálatát lehetővé tenni, ha

a) olyan tüzelőberendezést üzemeltet, amely égéstermék-elvezetővel van felszerelve vagy ahhoz csatlakozik;

Tehát az „égéstermék-elvezetővel van felszerelve” kifejezés takarja a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezetőt, az „ahhoz csatlakozik” pedig a készülék részeként nem tanúsított égéstermék-elvezetőt.

Az egyeztető fórumok utáni években is, a kéményseprőtörvény megalkotása előtt, illetve annak módosítása kapcsán több alkalommal is megindultak egyes gázipari lobbisták, a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezetők vonatkozásában a jogalkotók felé, de minden alkalommal kudarcot vallottak, és ezek az égéstermék-elvezetők változatlanul a kéményseprőipar szakterületéhez tartoznak műszaki vizsgálati, ellenőrzési és tisztítási szempontokból. A zárt égésterű gáztüzelő-berendezések égéstermék-elvezetőivel kapcsolatban 1992-ben született hazánkban egy hiánypótló műszaki irányelv, ami az akkor Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete által hivatalosan lefordíttatott német DIN-szabvány Magyar Közlönyben való megjelentetésével került kiadásra, mint irányelv.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az égéstermék-elvezetők használata minden esetben veszélyes üzem. A pillanatnyi anyagi megfontolásból adódó rossz döntések lehetőségének előtérbe helyezése közép és hosszú távon hatványozottan problémát jelentenek mind az életvédelem, mind a gazdaság területein.

Az általunk javasoltak a költségek alacsony szinten tartása mellett garantálni tudják a megfelelő biztonsági szintet. Az NGM-ben tartott egyeztetést követően a jogalkotásban részt vevők döntése alapján elvetették az égéstermék-vezető fogalmának a bevezetését.

Kémény