Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaMegújulók

Élet a gázon túl

Fűtési alternatívák, korszerű megoldások

2018/3. lapszám | Kósa Krisztina |  1610 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Élet a gázon túl

A gáz nem tartozik a legolcsóbb fűtési módok közé, illetve az sem elhanyagolható tény, hogy nem kimeríthetetlen energiaforrás – de az emberek szeretik a kényelmet, a megszokott, jól bevált lehetőségeket. Léteznek azonban modern, egyre ismertebb megoldások, melyek megismerése megkönnyítheti a döntést, hogy miért is válasszuk például a hőszivattyút az elektromos fűtés helyett, és melyik változat mennyi idő alatt térül meg – és megtérül-e egyáltalán valaha.

Nincs gáz, ha nincs gáz?

Kezdjük ott, hogy mi a teendő akkor, ha egyáltalán nem opció a gázfűtés – ilyenkor ugyanis automatikusan szóba kerülnek az alternatív megoldások (a teljesség igénye nélkül): az elektromos fűtés több válfaja, a hőszivattyú vagy akár a szilárd tüzelés.

Ma – a tanyákon kívül – szinte százszázalékos a gázellátás Magyarországon, melynek természetesen megvan a hátránya is: a kényelmes gázon kívül nem nagyon használják a bizonyos kötöttségekkel járó szilárdtüzelést, ami falun lehetne a legkönnyebben megvalósítható, hiszen ott a kukoricacsuhétól kezdve a szemétfáig mindent el tudnak tüzelni. Akinek viszont ott a praktikus és kézenfekvő gáztüzelés, az nem bajlódik ezzel, hanem marad a gáznál; ám mivel azt az utolsó köbcentiig importból vesszük, jelentkezik is a hátrány. Nyilvánvaló hát, hogy anno ezt érdemesebb lett volna szelektíven megoldani Magyarországon, azaz nem kizárólag a gáz mellé tenni a voksot.

A cikk még 7 673 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés