VGF&HKL szaklap

Élet a gázon túl

Fűtési alternatívák, korszerű megoldások

2018. március 10. | Kósa Krisztina |  650 | |

Élet a gázon túl

A gáz nem tartozik a legolcsóbb fűtési módok közé, illetve az sem elhanyagolható tény, hogy nem kimeríthetetlen energiaforrás – de az emberek szeretik a kényelmet, a megszokott, jól bevált lehetőségeket. Léteznek azonban modern, egyre ismertebb megoldások, melyek megismerése megkönnyítheti a döntést, hogy miért is válasszuk például a hőszivattyút az elektromos fűtés helyett, és melyik változat mennyi idő alatt térül meg – és megtérül-e egyáltalán valaha.

Nincs gáz, ha nincs gáz?

Kezdjük ott, hogy mi a teendő akkor, ha egyáltalán nem opció a gázfűtés – ilyenkor ugyanis automatikusan szóba kerülnek az alternatív megoldások (a teljesség igénye nélkül): az elektromos fűtés több válfaja, a hőszivattyú vagy akár a szilárd tüzelés.

Ma – a tanyákon kívül – szinte százszázalékos a gázellátás Magyarországon, melynek természetesen megvan a hátránya is: a kényelmes gázon kívül nem nagyon használják a bizonyos kötöttségekkel járó szilárdtüzelést, ami falun lehetne a legkönnyebben megvalósítható, hiszen ott a kukoricacsuhétól kezdve a szemétfáig mindent el tudnak tüzelni. Akinek viszont ott a praktikus és kézenfekvő gáztüzelés, az nem bajlódik ezzel, hanem marad a gáznál; ám mivel azt az utolsó köbcentiig importból vesszük, jelentkezik is a hátrány. Nyilvánvaló hát, hogy anno ezt érdemesebb lett volna szelektíven megoldani Magyarországon, azaz nem kizárólag a gáz mellé tenni a voksot.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.