VGF&HKL szaklap

Passzívházak szellőztetése

2018. március 10. | Kárpáti József |  531 | |

Passzívházak szellőztetése

„A passzívház nem egy különleges, egyedi, másutt nem használt technológiák és anyagok felhasználásával tervezett és megvalósított épület, hanem »mindössze« a már ismert építési eljárásokkal és anyagokból létrehozható, nagyon jó minőségű ház, amely annyiban tér el bármely más épülettől, hogy megfelel három – a fajlagos fűtési energiaigényre, a légtömörségre és a fajlagos összes primerenergia-szükségletre vonatkozó – peremfeltételnek.” (Magyar Passzívház Szövetség)

A passzívház tehát egy egzakt és igazolt adatoknak megfelelő, technológiáktól független, aktívfűtőberendezés-mentes épület. Sokan – köztük szakemberek is –, még mindig egy bizonyos építési technológiához kötik a passzívház kifejezést, pedig a fenti meghatározásokat is figyelembe véve, adott feltételek teljesülése esetén bármilyen technológiával felépített épületet tekinthetünk passzívháznak. Hivatalosan egyébként csak akkor, ha azt a németországi Passivhaus Institut is (mérések alapján) tanúsítja.

1991-ben, amikor Darmstadban, dr. Wolfgang Feist német kutató által kidolgozott elvek alapján megépült az első passzívház, még annyira különlegesnek számított, hogy elérhetetlennek látszott az elterjedése. A klímavédelem szerepének növekedése magával hozta a passzívház irányelveinek, feltételrendszerének világszintű ismertségét. Ennek ellenére a pályázatokban, energiatanúsítványokban, támogatási rendszerekben nem jelenik meg a passzívház kifejezés. Európában, és így Magyarországon is hamarosan, 2020-tól bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű (KNE) épületek építésének kötelezettsége, de az értékek meghatározásánál nem használják a bevált passzívházértékeket, sőt nálunk gyengébb értékhatárok elérését teszik kötelezővé. Ezért a meghatározás, a passzívház előírásainak elérése, a tanúsítás kiadása továbbra is maradt magánkézben. A közel nulla energiaigény értékeit minden ország saját maga határozta meg, lehetőségeinek figyelembevételével. Míg Németországban a passzívház értékeinél szigorúbb, nálunk jóval gyengébb értékeket rögzítettek, de még így is sokan kritizálják a bevezetését, arra hivatkozva, hogy túlságosan szigorú, értelmetlenül drágítja az építkezést stb.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Passzív ház