Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázat alapjánFűtéstechnika

A termosztatikus szelepekről

2018/3. lapszám | Doholuczki Tibor |  11 871 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A termosztatikus szelepekről

A radiátor hőleadása a változó felületi hőmérséklettől függ, amelyet az átfolyó vízárammal, illetve a vízhőmérséklet változtatásával tudjuk módosítani. Jelen írásban a vízáram változtatásának lehetőségeit, pontosabban a radiátor legfontosabb „tartozékát”, a radiátorszelepeket, kialakításuk változatosságát, felhasználásuk körét és néhány gyakorlati megoldást ismerhetünk meg.

Amennyire egyszerű rendszerelemnek tűnik a termosztatikus szelep, annyi hiedelem, megszokáson alapuló félreértés van körülötte.

A szelepek kialakítása

A szelepekkel szemben támasztott követelményeket az EN 215 Európa Szabványban fogalmazták meg. Az alapvető szerkezeti jellemzőkön túl a szelepek minősítési előírásait találjuk az 1987-től hatályos szabványban. A tervezők számára az ebben található előírásokon és ajánlásokon túl még számos ismeret szükséges. A szelepekkel szemben támasztott sokrétű elvárások miatt szerkezeti kialakításuk bonyolult és gyártmányonként eltérő.

A cikk még 13 887 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerelvények

Kapcsolódó