Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Innovatív hőszivattyúk a Boschtól

2018/3. lapszám | támogatott cikk |  920 |

Innovatív hőszivattyúk a Boschtól

A Bosch környezetbarát és kiemelkedően hatékony levegő-víz hőszivattyúi – a Compress 3000 AWS split, illetve a Compress 6000 AW-család – monoblokk kialakításban érhetők el.

Bár a két termékcsalád részben eltérő technológiára épül, a végeredmény mindkét esetben egy alacsony energiafelhasználású, magas komfortot nyújtó fűtési, hűtési és használatimelegvíz-rendszer, köszönhetően a fejlett szolgáltatásokat nyújtó beépített Bosch HPC400 szabályzónak, amely nemcsak a berendezés működéséért felel, hanem egy teljes értékű fűtési, hűtési szabályzóként is funkcionál. Segítségével akár négy különböző (akár motoros keverőszelepes) hidraulikai kör vezérlésén túl – a megfelelő Bosch EMS 2 kiegészítő csatlakoztatásával – egyszerűen szabályozható napkollektoros rendszer vagy akár medencefűtés is. A Compress 3000 AWS hőszivattyúk 10,2 kW, 15,0 kW, 16,2 kW és 17,4 kW fűtési teljesítményt biztosítanak (a legnagyobb hőteljesítmény A7/W35 rendszerben). A fűtési üzem energiahatékonysága a tisztán hőszivattyús üzemben előállított, legfeljebb 55 ºC-os előremenő hőmérsékletű fűtővízzel is elérheti az A++ osztályt. A monoblokk-rendszerű Compress 6000 AW típusok kiegészítő fűtés nélkül akár 62 ºC-os fűtővizet is képesek előállítani A++ osztályú hatékonysággal. Az elérhető kültéri egységek 5 kW, 7 kW, 9 kW, 13 kW vagy 17 kW (a legnagyobb hőteljesítmény A7/W35 rendszerben) fűtési teljesítményt nyújtanak.

Az intelligens HPC400 szabályzó minden esetben szerves része a kültéri egységhez csatlakozó beltéri egységnek, melyekből a Compress 6000 AW esetében négy különböző is választható, amelyekkel szinte minden felhasználói igényre megfelelő megoldás nyújtható. A kétféle, fali beltéri egységgel 9 kW elektromos kiegészítő fűtéssel támogatott monovalens vagy kiegészítő elektromos fűtés helyett már meglévő hőtermelővel kombinálva bivalens rendszer építhető ki, amely a használatimelegvíz-termelésről is gondoskodik, amennyiben egy erre alkalmas indirekt tároló is csatlakozik a fali egységhez. A split-rendszerű Compress 3000 AWS család esetében a kültéri egységekhez a két, falra szerelhető beltéri egység egyike telepíthető. Ha helytakarékos kialakításra van szükség, akkor a Compress 6000 AW rendszerekhez kétféle álló kivitelű, rozsdamentes acél használatimelegvíz-tárolót is tartalmazó beltéri hidraulikai egység biztosít kiváló megoldást. Mindkét változattal monovalens rendszer alakítható ki, amelynek tökéletes komfortját a legfeljebb 9 kW kiegészítő fűtési energiát szolgáltató beépített elektromos fűtőegység is garantálja. A csúcsminőséget pedig a svédországi gyártás garantálja, csak úgy, mint a Compress 6000 AW kültéri egységek esetében, amelyek tervezésekor számos egyedi, szabadalommal védett megoldást is alkalmaztak a Bosch tervezőmérnökei, akik teljesen újragondolták a hőszivattyú kialakítását beleértve a hűtőkört is. A lehengerlő, akár 4,84 szezonális COP elérése az újragondolt felépítés mellett a legkiválóbb alkatrészek beépítésének is köszönhető: Mitsubishi SNB/TNB invertervezérlésű, alacsony zajkibocsájtású és vibrációjú kettős rotációs kompresszor, a Bosch igényeihez testreszabott inverter, két elektronikus expanziós szeleppel kontrollált hűtési kör, nagy felületű, hőszivattyúkhoz kifejlesztett SWEP hőcserélő, valamint a különösen zord svéd (hideg, sós, párás levegőjű) időjárási körülményeknek is ellenálló felületkezelt elpárologtató, valamint nem utolsó sorban a Bosch szoftverfejlesztő mérnökei által megalkotott vezérlőszoftver, amely nemcsak a HPC400 szabályzót működteti, hanem a teljes hűtőköri folyamatot felügyeli, és állandó kontroll alatt tartja.

A Bosch Compress 3000 AWS és Compress 6000 AW hőszivattyúk nemcsak hatékonyak és megbízhatóak, hanem a kor szellemének megfelelően mobilalkalmazás segítségével távolról is vezérelhetők, amelyhez a Bosch kivételesen biztonságos kommunikációt biztosít a mobileszköz és a hőszivattyú között. Ez a funkció az előbbi család esetében kiegészítő segítségével érhető el, míg a Compress 6000 AW-család tagjai gyárilag beépítve kínálják ezt a lehetőséget.

BoschHőszivattyú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem