Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megoldódott a vízelfolyás rejtélye

Olvasói levél

2018. május 28. | Kósa Krisztina |  4727 |

Megoldódott a vízelfolyás rejtélye

Egy korábbi olvasói levelünk főszereplője megoldást talált a rejtélyes vízelfolyására, és ehhez még a fürdőszobát sem kellett (annyira) szétveretnie. Az előzményeket alább olvashatják.

https://www.vgfszaklap.hu/blog/4875-vizszerelok-segitseg .

Az első és legfontosabb információ, hogy sikerült megtalálni a vízelfolyást, és már meg is szüntették, kijavították a hibát. Jelenleg a lakás újrafestése zajlik.

Többen kérdezték, hogy miért én foglalkozom vele, miért nem a fővállalkozó, ha garanciális. A válasz egyszerű: mert én élek itt, nem a fővállalkozó. Nem a pénz volt itt a kérdést, azt a fővállalkozó fizette, hanem nem tudtak rájönni, mi okozza a beázást. Én meg nyilván érdekelt voltam benne, hogy megoldódjon, ezért kerestem meg a VGF-et, akinek külön köszönet a blogbejegyzés megjelenítéséért.

Szóval megfogadtam a tanácsukat és elkezdtem folyatni a csatornát. Hőkamerát nem tudtam szerezni, de volt az osztó-gyűjtő alatt egy szakasz, ahol meg volt bontva a rétegrend, és látszódott a beázás, azaz konkrétan láttam az aktuális vízszintet a burkolat alatti rétegekben.

Azt figyeltem, meg, hogy délután kicsit kiszáradt, de estére, reggelre megint állt a víz. Ebből arra következtettem, hogy a zuhanyzás és az esti vízfelhasználásnál megy el a víz. Ebből a zuhanyzás 4 fős családnál okozhatott annyi vízmennyiséget, ami ilyen durva hatással lehetett, hogy több centi magas tócsa keletkezik a burkolat alatt, ezért teszt jelleggel folyattam 30 percig a lefolyón a zuhanyt, mikor egyik délután azt tapasztaltam, hogy épp nincs víz a burkolat alatt.

Rögtön megjelent a víz, így biztosra vettem, hogy a zuhanylefolyó lesz a hibás. Az egyik olvasó azt sejtette, hogy a folyóka szigetelésnél lesz a gond, és nekem is ez tűnt logikusnak, ezért kibontattam a folyókát. Sajnos nem az volt a hibás, jól volt megcsinálva, jól volt bekötve, normálisan volt szigetelve. Ekkor elkezdtem felvésetni a csatorna mentén a burkolatot a zuhanyban, és az első csatlakozásnál, ahol egy elágazásban csatlakozott a csatornához a szellőztetőgép kondenzvízelfolyó csatornája (ami ráadásul más méretű cső volt), ki volt csúszva a tokból, méretváltóból a cső. Itt visszafolyt az összes zuhanyból érkező, a szellőztetőből, de még a mosdóból lefolyó víz is. Ez okozta a beázást.

A hibát valószínűleg az okozhatta, hogy valaki rálépett a csatlakozásra, és ezért jött szét, még a betonozás és burkolás előtt. Szerencsére megúsztam egy kb. 80cm-es újraburkolással és újrafestéssel, amit természetesen a fővállalkozó fizet.

Nem tudom ki a felelős ezért, mindenesetre örülök, hogy megtaláltuk a hibát, és ki lett javítva.

Köszönöm még egyszer a sok jó tanácsot, és jó munkát kívánok!

Köszönettel:

Tóth László

Vízellátás