Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízszerelők, segítség!

Olvasói levél

2018. május 17. | Fülöp Miklós |  6353 |

Vízszerelők, segítség!

A segítségüket szeretném kérni, hátha tud segíteni valaki egy vízelfolyás felderítésében. Egy újépítésű lakásban lakom, ahol az átadás után egy hónappal megjelentek a falakon vizesedések...

A lakás elosztása olyan, hogy a vizesblokk van középen. Gyakorlatilag koncentrikusan minden szomszédos fal alulról felázott kb. 1 méter magasságig. A folyosóról jön be egy külön ágon a meleg és a hidegvíz, mert központi gázkészülék készíti a használati-melegvizet. A fürdőszobában van az elosztó is, szóval innen ágazik el minden. Az osztó-gyűjtő mellett be lehet látni a csempe és szigetelés alá és ott időnként 1-2 cm magasságban látszik, hogy áll a víz. Tehát biztos, hogy valahol ázunk és befolyik a víz a burkolat alá, majd innen megy mindenhova és áznak a falak.

A fürdőszobában van egy épített zuhanykabin folyókával, egy mosdó, egy beépített wc és egy mosógép. Ezekhez megy külön a hideg és meleg víz, illetve mindenhonnan jönnek a csatornák. Van még egy központi szellőzőberendezés is a fürdőszobában, illetve egy törülközőszárító radiátor.

Hogyan lehet kideríteni, hogy hol van a szivárgás? A vízszerelő az összes nyomóágat külön-külön lepróbálta és nem látszott nyomásvesztés, így arra következtetett, hogy a csatornában van a hiba.

Az lenne a kérdésem, hogy tud valaki olyan megoldást, ami kimutatja a szivárgást a csatornákban? Van esetleg valami vegyszer, festék, ami megszínezi a vizet?  Esetleg valamilyen anyag, amit kimutat mondjuk egy kamera, esetleg hőkamera? Meg lehet nézni csőkamerával a csövet, mert félek, hogy nem fér be egy zuhanyfolyókán és látja egyáltalán az illesztési hibákat a kamera?

Bízom benne, hogy tudnak jótanáccsal szolgálni, és nem kell a fürdőszoba szétverésével kezdeni.

Köszönettel: Tóth László

Olvasói levélVízellátás