Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

2018/4. lapszám | Kósa Krisztina |  1267 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

„Nekünk anno azt tanították az oskolában (Műegyetem, Építőmérnöki Kar), hogy az építkezés elengedhetetlen feltétele a sör. Ugyanis a sörösüveg rádiusza megegyezik a vízszigetelés kanyarjának rádiuszával, így a legegyszerűbb azzal csinálni. Azaz, ha nem lenne sör az építkezéseken, beáznának a pincék. Hát kell ez nekünk?” – olvasható egy fórumon, ahol az alkohol építőipari szükségessége volt az alapvető kérdés.

Mit okoz az alkohol?

Az alkoholizáció háttere, múltja és hatásmechanizmusa igen szerteágazó, főleg ha azt vesszük, hogy az ember már ősidők óta készít alkoholos italokat, az ivási szokások pedig a különböző népcsoportok szerint eltérően alakultak. Szeszesital fogyasztása során az alkohol felszívódik a vérben, behatol a sejtekbe – természetesen az agy sejtjeibe is. Az, hogy adott személyre adott alkoholegység elfogyasztása milyen hatással van, az több tényezőtől is függ. Mindenképpen meg kell említeni az illető korát, a testsúlyt és a testnedvek mértékét is, hiszen a víz bontja az alkoholt. Egy testesebb ember szervezete automatikusan több vizet raktároz (vagyis testének nagyobb a víztartalma), ennek következtében több alkoholt is tud fogyasztani, ugyanis nagyobb a szervezet alkoholfeldolgozó képessége. Mindemellett az is lényeges, hogy aki rendszeresen iszik (de még nem nevezhető alkoholistának), annak a szervezete megszokja, és ilyen módon jobban is bírja az alkoholt.

A cikk még 14 773 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mindezeket figyelembe véve a konklúzió: a vérvizsgálati eredmény minden esetben pontosabb, és amennyiben szükséges – például utólagos jogi eljárás esetén – kontrollvizsgálattal reprodukálható; alkoholszonda alkalmazásánál azonban nincs lehetőség az eredmény megismétlésére. Végkövetkeztetésként megállapítható, hogy mivel Magyarországon jelenleg is a zéró tolerancia mérvadó az alkoholt illetően, így a munkaidő alatti legkisebb kilengés sem engedhető meg.