VGF&HKL szaklap

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

2018. április 10. | Kósa Krisztina |  531 | |

Az építkezés elengedhetetlen feltétele az alkohol?

„Nekünk anno azt tanították az oskolában (Műegyetem, Építőmérnöki Kar), hogy az építkezés elengedhetetlen feltétele a sör. Ugyanis a sörösüveg rádiusza megegyezik a vízszigetelés kanyarjának rádiuszával, így a legegyszerűbb azzal csinálni. Azaz, ha nem lenne sör az építkezéseken, beáznának a pincék. Hát kell ez nekünk?” – olvasható egy fórumon, ahol az alkohol építőipari szükségessége volt az alapvető kérdés.

Mit okoz az alkohol?

Az alkoholizáció háttere, múltja és hatásmechanizmusa igen szerteágazó, főleg ha azt vesszük, hogy az ember már ősidők óta készít alkoholos italokat, az ivási szokások pedig a különböző népcsoportok szerint eltérően alakultak. Szeszesital fogyasztása során az alkohol felszívódik a vérben, behatol a sejtekbe – természetesen az agy sejtjeibe is. Az, hogy adott személyre adott alkoholegység elfogyasztása milyen hatással van, az több tényezőtől is függ. Mindenképpen meg kell említeni az illető korát, a testsúlyt és a testnedvek mértékét is, hiszen a víz bontja az alkoholt. Egy testesebb ember szervezete automatikusan több vizet raktároz (vagyis testének nagyobb a víztartalma), ennek következtében több alkoholt is tud fogyasztani, ugyanis nagyobb a szervezet alkoholfeldolgozó képessége. Mindemellett az is lényeges, hogy aki rendszeresen iszik (de még nem nevezhető alkoholistának), annak a szervezete megszokja, és ilyen módon jobban is bírja az alkoholt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

Mindezeket figyelembe véve a konklúzió: a vérvizsgálati eredmény minden esetben pontosabb, és amennyiben szükséges – például utólagos jogi eljárás esetén – kontrollvizsgálattal reprodukálható; alkoholszonda alkalmazásánál azonban nincs lehetőség az eredmény megismétlésére. Végkövetkeztetésként megállapítható, hogy mivel Magyarországon jelenleg is a zéró tolerancia mérvadó az alkoholt illetően, így a munkaidő alatti legkisebb kilengés sem engedhető meg.