Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A budapesti televízió-adótelep épületgépészeti berendezései

2018/5. lapszám | Kósa Krisztina |  516 |

A budapesti televízió-adótelep épületgépészeti berendezései

Idén hatvan éve már, hogy átadták a Széchenyi-hegyen található adótornyot. A tizenkét emeletes épület elkészültével egyben a rendszeres televíziózás is kezdetét vette, hosszú évekig mindössze egyetlen csatornával. A sokáig elhanyagolt, 2011. augusztus 14-én pedig okafogyottá vált adótorony épületgépészeti érdekességei következnek.

1958. február 22-én adták át a Széchenyi-hegyen felépült első 30/10 kW-os televízió-adóberendezést a hozzá tartozó épületekkel és műszaki berendezésekkel. Maga az adótelep egy adóépületből, egy energiaépületből, valamint egy transzformátorház és lakóőrépület együtteséből  állt. Az épület 13 szintes, 54 m magas volt, melynek tetején egy 26 méteres antenna magasodott. A felső három szinten helyezkedtek el a mikrohullámú adóberendezések és a csatlakozó erkélyek, ahová a parabolaantennák kerültek annak idején. A televíziós adóberendezés a 4–8. emeletet foglalta el.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A berendezést anno az UVATERV tervezte, és az Általános Szerelő Vállalat kivitelezte, majd sok-sok évvel később, 2011. augusztus 14-én az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központja a fejlesztések ellenére befejezte küldetését, ugyanis az év végével megszűnt Magyarországon az analóg földfelszíni műsorszórás, hogy helyét a digitális technológia vegye át. Jelenleg a földfelszíni rádióadók átjátszó állomásaként funkcionál.

Szakmatörténet