Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Augusztusra elfogynak a Föld 1 évre elegendő erőforrásai

2018. július 24. | Kósa Krisztina |  1695 |

Augusztusra elfogynak a Föld 1 évre elegendő erőforrásai

Idén már augusztus 1-jén elérkezik a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban a Föld lakossága 212 nap alatt elhasználja azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellene elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben azt a napot ejlöli, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyasztunk.

Az elmúlt több mint két évtizedben a túlfogyasztás napja két hónappal korábbra, kora októberről augusztus elejére került; a tavalyi évben augusztus 2-ára. 

Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükség egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna csak biztosítani.

A túlfogyasztás még az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése folytán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta egyre korábban és korábban jön el a nap, amikor az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás átlépi azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tud termelni. Ezt követően az emberiség fogyasztása már egyértelműen az ökoszisztéma rovására megy.

1970-ben a túlfogyasztás napja december 29-re, 1988-ban október 15-re esett; mostanra pedig már ott tartunk, hogy augusztus 1-jére várható mindez. A jelenlegi ütemet nézve 2019 lehet az első év, amikor már júliustól fogyasztja a bolygó tartalékait az emberiség.

Az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás és fosszilistüzelőanyag-égetés ugyan rövid távon haszonnal jár egyesek számára, ám az olyan hosszú távú következmények, mint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlati változások sajnos egyre szembetűnőbbek. A jelenlegi állapot azonban visszafordítható.

A húsfogyasztás 50%-ának helyettesítése vegetáriánus étrenddel például 5 nappal tolná vissza a túlfogyasztás napját, míg az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés terén bevezetett változtatásokkal 3 hetet, az emberiség ökológiai lábnyomának jelentős részét kitevő szén-dioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentésével akár 3 hónapot is lehetne nyerni.

Az elmúlt évtizedekben a gazdasági fejlődés lassulása pozitív irányba mozdította el az ökológiai mutatót. A 2007-2008-as pénzügyi válság 5 nappal tolta ki a túlfogyasztás napját. Az 1980-1990-es évek gazdasági visszaesései ugyancsak enyhítettek a bolygóra nehezedő nyomáson, akárcsak az 1973-as olajválság.

Azonban a bolygó földterületeinek egyharmada pusztul, és a trópusi erdőségek egyre inkább karbonforrásokként, mintsem -elnyelőkként működnek. A kutatók egyre aggasztóbb jelenségként kezelik a szokatlan időjárást (különösen az Északi-sarkon), valamint a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú méhek és egyéb beporzók populációinak hanyatlását is.

Energiamegtakarítás