Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gyorsabban épülhet meg a horvátországi LNG-terminál

| |  1207 |

Gyorsabban épülhet meg a horvátországi LNG-terminál

A krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésének felgyorsításáról döntöttek Horvátországban. A törvénytervezet csökkenti az adminisztratív terheket, rendezi a tulajdonviszonyokat az építkezési területen, valamint rendelkezik a tengeri területekre kiterjedő koncessziós jogokról és díjakról is.

Stratégiailag fontos projektről van szó, amelyről már régóta folyik a vita, de eddig számos akadályba ütközött, továbbá a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt elutasítják a helyi önkormányzatok. A horvát kormányfő szerint a külön törvény lehetővé teszi, hogy a leghatékonyabban és a legjobban, a környezeti hatásokat is figyelembe véve megoldódjon a gázellátás. Horvátországnak érdeke, hogy az LNG-terminál mielőbb megépüljön.

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, és először úszó terminált épít, amit majd később át lehet alakítani szárazföldivé. Az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épült volna meg, és 2018-ra lett volna működőképes - mindezt 363 millió euróért. 
A helyi önkormányzat, valamint a tengermelléki-fensíki megyei tanács azonban elutasította a terminál megépítését, mivel szerintük a terminál káros hatással van nemcsak a környezetre, hanem a turizmusra egyaránt. 

A projekt kivitelezője a LNG Hrvatska vállalat, amely az első fázisban úszó, a második fázisban szárazföldi LNG terminált építene. Európai tervek szerint 2019-re kellett volna elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, és 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épült volna meg.

FöldgázLNG