Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Együtt-tanúsítás gépész szempontból II.

2018/5. lapszám | Fazakas Miklós |  442 |

Együtt-tanúsítás gépész szempontból II.

Az együtt-tanúsítás kérdését körbejáró cikkünk múlt hónapban megjelent első részéből kiderült, hogy milyen szabványokat kell figyelembe venni a létesítési, kivitelezési munkák során. A folytatásban konkrétumokról, rendszerelemekről lesz szó, melyből megismerhetjük a kéményáramkörök tulajdonságait, az égéstermék-elvezetők típusait.

Segítő ábrák

A kérdéskör jobb megértését nagyban segítik a gázfogyasztókészülék-típusok telepítését bemutató ábrák, amelyek a gázfogyasztó készülékeket telepítési környezetükben mutatják be. Az ábrákon vastag fekete vonal jelzi azokat a részeket, amelyek közvetlenül részt vesznek a gázfogyasztó készülék levegőellátásában vagy égéstermékének elvezetésében, de nem a gázfogyasztó készülék részeként hozták forgalomba (levegőbevezető, égéstermék-elvezető), azaz amelyek nem részei a gázfogyasztó készüléknek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A fentiek rámutatnak arra, hogy a kéményseprőipari gyakorlat számos esetben ütközik a felhasználói berendezések létesítésére vonatkozó szabályozással. A szakterületen tapasztalható konfliktusoknak ez az alapvető oka. A gázfogyasztó készülékek részeként forgalomba hozott égéstermék-vezetőkkel kapcsolatos, európai forgalomba hozatali szabályozástól eltérő hazai kéményseprőipari gyakorlat csak az egyike a területen tapasztalható kettőségeknek, amelyeket feltétlen meg kell szüntetni. Egyértelmű, hogy egy jogállamban az állampolgárokat nem volna szabad azon az alapon zaklatni, hogy a felhasználói berendezéseiket nem a létesítéskor hatályos előírások szerint, hanem a létesítés óta kreált, a létesítéskor hatályostól eltérő, nem a gáztörvény hatálya alá tartozó sajátos követelmények szerint, például törvénysértő módon, kötelezően alkalmazott szabványok szerint ellenőrzik, mert a szakterületen kialakult kettős gyakorlat a visszaélések melegágya lehet. Nem teremthetők olyan helyzetek, amelyek keretében a zavarosban lehet halászni! Ha a kéményseprőipari tevékenységet ellátók ellenőrizni kívánják például a „B” típusú gázfogyasztó készülékek légellátásának megfelelőségét a sormunkák során, vagy akár az égéstermék-elvezetők megfelelőségét, akkor ezt a létesítéskor hatályos előírások szerint tegyék, de az állami akaratot a jogszabályi előírásoknak egyértelműen, félreérthetetlenül, a szükséges végzettség, szakképesítés és gyakorlati idő meghatározásával tartalmaznia kell. A gázfogyasztó készülékeket pedig kizárólag a forgalomba hozatalra vonatkozó európai jogszabályok szerint azonosítsák, ahogy azt a kéményseprőipari jogszabályok is előírják!

Szabványok