Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

LYDOS – a hibrid vízmelegítő

2018/5. lapszám | támogatott cikk |  5895 |

LYDOS – a hibrid vízmelegítő

Az „A” energiahatékonysági besorolású Lydos hibrid vízmelegítő jellemzői: egyedi megjelenés, könnyű felszerelés (akár készülékcsere esetén is), takart csatlakozások, egyszerű kondenzátumgyűjtés, high-tech kezelőfelület.

A készülék a választható 80 vagy 100 literes hasznos térfogatával elegendő meleg vizet képes előállítani, kielégítve egy akár 4 fős család teljes HMV-igényét. Az már csak beállítás kérdése, hogy kizárólag a környezetünk hőenergiájának felhasználásával, azaz hőszivattyús üzemmódban akarjuk használni, vagy ún. iMemory „kevert” üzemmódban (nevezhetjük még ECO vagy gazdaságos üzemmódnak), amikor a készülék egy gazdaságos 53 °C tároló-hőmérsékletig hőszivattyús, felette pedig elektromos fűtőpatronos üzemmódban melegíti a vizet.

Mind a 80 literes, mind pedig a 100 literes tároló mindösszesen 465 mm átmérőjű és összesen 1009 mm (80 l), illetve 1153 mm (100 l) magas, azaz alig 30 cm-rel magasabb, mint egy hagyományos (azonos űrtartalmú) villanybojler. Ezzel együtt az egyedi módon, a készülék alá épített hőszivattyú teljesen eltakarja a bekötéseket, a hideg- és melegvíz-csöveket és -csapokat, biztonsági szelepet és kondenzátumelvezetést. Mivel a készülék hőszivattyús üzemmódban a környezeti levegőből vonja el a hőt, így csökkenti a levegő páratartalmát, tehát az épületszerkezet nedvességtől való megóvásán felül össze is gyűjti a kondenzátumot. Ennek elvezetéséről gondoskodni kell egy kondenzvízszifonon keresztül. Ha nincs lehetőségünk a kondenzátum helyszíni elvezetésére, akkor egy tartozékként megvásárolható kondenzátumgyűjtő tartály szerelhető a készülék aljára, amibe 1 heti kondenzátum gyűjthető össze. A készülék beépített hőszivattyúja a felszerelési helyiség levegőjéből nyeri ki az energiát, így hűti és szárítja azt. Bár egy minimum 13 m3-es fürdőszobát igényel a működése, azonban ha félünk, hogy esetleg túlhűtheti a levegőt, beállíthatunk egy minimum komfort hőmérsékletet, aminek elérésekor a hőszivattyú kikapcsol és a készülék a beépített elektromos fűtőpatronnal melegíti tovább a vizet.

A készülék egy gyönyörű kezelőfelületen keresztül könnyedén kezelhető, első bekapcsolásra is azonnal a szemünk elé tűnik az összes kiválasztható funkció, beállított hőmérséklet és időprogram. A kijelzőn egy levélke megjelenés mutatja, hogy a leginkább energiatakarékos és környezetkímélő a készülék működése.

A későbbiekben Connectivity funkcióval is elérhető lesz a Lydos hybrid vízmelegítő, ami internetes kapcsolódási módot jelent.

További információk elérhetők honlapunkon: www.ariston.com/hu/lydos_hybrid

AristonBojlerHMV előállítás