Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Okosszelep

Honeywell Home PICV szelepek

2019/9. lapszám | támogatott cikk |  529 |

Okosszelep

Egyszerű és megbízható „egyszelepes” térfogatáram-szabályozás fűtési rendszerek automatikus beszabályozásához. Létezik ilyen, és ha igen, hogyan működik? A továbbiakban megtudhatja, hogyan lehet a lehető legegyszerűbben és költséghatékonyan beszabályozni egy fűtési rendszert.

Nagyon gyakran találkozhatunk az épületgépészeti rendszerekben azzal a jelenséggel, hogy nem minden hőleadó működik egyszerre, vagyis a rendszer nincs hidraulikailag beszabályozva, ami jelentős komfortbeli problémákat és panaszokat okoz a felhasználók részéről.

Ezen felül a kis hőmérséklet-különbség (Δt) magas visszatérő hőmérsékletű közeget is eredményez, mely a hőtermelő hatásfok romlásához vezet. Ilyen például, ha nincs kondenzáció, vagy az alacsony hőmérséklet-különbség miatt a hőtermelő már nem tud modulálni és ki-be kapcsolgat, ami hosszú távon jelentősen csökkenti annak élettartamát.

A fűtési rendszer vázlata

A legújabb szakági fejlesztéseknek köszönhetően a Honeywell Home termékei között már léteznek olyan automata szelepek, amelyek „helyettünk”, szakemberek helyett elvégzik a rendszer beszabályozását és az üzem közbeni arányos térfogatáram és ezzel egyidejűleg a hőmérséklet szabályzását is. Ezek a Kombi TRV nyomásfüggetlen állandó térfogatáram-szabályzó szelepek.

Működésük a következő: a szelepen eső nyomáskülönbség-változás hatására a szelepbe épített membrán az előre beállított értéken tartja a térfogatáramot úgy, hogy amennyiben nő a nyomáskülönbség a szelepen (mert például több hőleadó lezár), akkor zár, ha csökken a nyomáskülönbség, akkor nyit. Így a szelep képes arányosan szabályozni a kívánt térfogatáramot, mégpedig nem nyit-zár módon!

Ezzel elérhető, hogy teljesen mindegy, hogy milyen közel vagy távol van a rendszer adott része a szivattyúhoz viszonyítva, illetve, hogy éppen hány hőleadó szelepe van nyitva, mindig a teljesítményigénynek megfelelő térfogatáramot tudjuk biztosítani a fogyasztónak. Ezzel a beszabályozás automatikusan megtörténik, és a Kombi TRV szelepek működés közben is állandó térfogatáramot, így közel állandó ΔT-t tartanak, amely alacsony visszatérő közeghőmérsékletet eredményez.

A szelepen eső nyomáskülönbség-változás hatására a szelepbe épített membrán az előre beállított értéken tartja a térfogatáramot

Egyszerű működés

A nyomásfüggetlen szeleppel szerelt rendszerek beszabályozása rendkívül egyszerű. A szivattyúhoz képest „legtávolabbi” mértékadó áramkörön biztosítani kell a szelep működéséhez szükséges minimális nyomáskülönbséget a szivattyú emelőmagasság beállításával. Addig növeljük a szivattyú emelőmagasságot, amíg a legelőnytelenebb szelepen megjelenik a térfogatáram.

Ezután a hőleadók teljesítményének megfelelően közvetlenül a szelepen beállítjuk a szükséges térfogatáramot. A Kombi TRV V2001 típusú radiátorszelepeken speciális előbeállító kulccsal vagy egyszerűen egy 7-es villáskulccsal ezt meg lehet tenni, 1–8 as (10–160 l/h) érték között, a radiátor teljesítményének megfelelően. Ebben az esetben a radiátorvisszatérők csak zárási funkciót látnak el, így azokon semmit sem szükséges állítani.

Honeywell Home V 5005TY szelep (balra). A beállítás egy egyszerű kulccsal elvégezhető (jobbra).

Nyomásfüggetlen üzemelés

A nyomásfüggetlen készülékszelepeken (V5005T, V5004T) mérni is tudjuk a rendelkezésre álló nyomáskülönbséget, és ez alapján állítjuk be a szivattyú emelőmagasságát, majd közvetlenül a szelepen leolvasható térfogatáram-skálán pontosan beállítható a kívánt l/h érték.

Ezen rendszerek nem igényelnek bonyolult hidraulikai méretezést és előbeállítás-számítást sem (akár ismeretlen, akár meglévő rendszereknél sem), mert a szelepek igen széles nyomáskülönbség-tartományban képesek működni: Kombi TRV V2001 radiátorszelepnél 10–60 Kpa (1–6 M), míg a V5005T és V5004T szelepeknél 15–400 Kpa (1,5–40 M).

Alacsony zajszint

A szelepek fejlesztői törekedtek arra, hogy a megfelelő szeleptányér és egyéb belső részek kialakításával a lehető legcsendesebb működésűek, valamint az eltömődésre a legérzéketlenebbek legyenek a legpontosabb szabályzás mellett. A Kombi TRV V2001 radiátorszelepnél a térfogatáram nem halad át a membrántesten, a közeg nyomáskülönbségét a kifúrt szelepszáron vezeti a membrántérbe, így az kiemelten érzéketlen az eltömődésre.

A radiatorszelep-betét esetleges meghibásodása esetén sem kell az egész rendszert leüríteni, ami főleg nagy kiterjedésű hálózatoknál fontos, mert egy speciális szerszámmal a betét nyomás alatt is ki- és beszerelhető, vagyis egyszerűen cserélhető.

Mérettartományuk:

  • V2001 egyenes; sarok; axiális DN10;15;20 (bármilyen M30X1,5-ös Honeywell Home szelepmozgató felszerelhető)
  • V5005TY DN15;20;25 (M30X1,5)
  • V5004TY DN15;20;25;32;40;50
  • V5004TF DN50;65;80;100;125;150

A Honeywell Home Kombi TRV nyomásfüggetlen szabályzószelepek alkalmazása esetén az összberuházási érték jelentősen csökkenthet, nincsen szükség nyomáskülönbség-szabályzó szeleppárokra, csak szélsőséges esetekben. A statikus beszabályozó szelepek száma jelentősen csökken, a hidraulikai méretezés, a rendszer-kialakítás és a hidraulikai beszabályozás nagymértékben egyszerűsödik, a gazdaságos és komfortos üzemeltetés és a végfelhasználók elégedettsége pedig jelentősen nő.

Tipp

  • Telepítsen Ön is legalább 5 bármilyen típusú Honeywell Home Kombi TRV okos-radiátorszelepet,
  • regisztráljon a lenti webcímen,
  • az első 50 regisztrált telepítő között egy előbeállító szerszámot küldünk ajándékba!

További információk: rezsifaragok.honeywellhome.hu/v2100vgf

Honeywell


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem