Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetHKLKlímatechnikaTanulságos történetek

Gombhoz a kabátot

Avagy klímavezetékhez a klímát

2019/9. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  7398 |

Gombhoz a kabátot

Egy társasház generálkivitelezője úgy gondolta, előre kiépíti a klímavezetékeket az épületben, hogy később a tulajdonosok maguk telepíthessék rá a hűtő-fűtő berendezéseket. Ez az elképzelés több sebből is vérzett, és komoly vitához vezetett. A vitát az igazságügyi szakértő döntötte el.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Tanulságos történetünk negatív főszereplője egy nagy erőforrásokkal rendelkező zrt., amely számos nagy kivitelezést végzett és végez a mai napig – tehát komoly referenciákkal rendelkező cégről lesz szó. Az eset helyszínéül szolgáló ötlakásos társasházban kiviteli tervek alapján végezték a munkájukat, ennek megfelelően csak a klímaberendezések előcsövezései szerepeltek a tervrajzokon. Hibás tervezői koncepció alapján minden lakásban multisplit klímák elhelyezésében gondolkoztak, azaz minden lakás 4 szobájában külön beltéri egység telepítését tervezték, egy kültéri egységgel. A legfelső emeleten lévő lakás kültéri egysége a tetőn kapott volna helyet, a többi emeleti és földszinti lakások kültérijét a teremgarázsba szánták. A csővezetékek kiépítését elvégezte a kivitelező, majd amikor a lakók birtokba vették a lakásokat, klímaszerelőt próbáltak keríteni, hogy a meglévő csővezetékre felszerelje a készülékeket. A klímás cégek valószínű több szakmai tapasztalattal, tudással rendelkeztek, mint a csövezést végző zrt. szakemberei, mert nem vállalták el a készülékek telepítéseit. Egyrészt azért, mert nem voltak hajlandóak a kültéri egységeket a teremgarázsban elhelyezni, másrészt a meglévő csővezetékre sem „mertek” ráépíteni. Nem lehetett tudni ugyanis, hogy az a vezeték milyen állapotban van.

A cikk még 15 621 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András