Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Geberit Mapress szénacél

Korrózióbiztos kiépítés

2019/9. lapszám | támogatott cikk |  492 |

Geberit Mapress szénacél

Ha a rendszer kiépítését megfelelően tervezték és helyesen hajtották végre, a szénacél biztonságos és költséghatékony alternatíva más termékanyagokkal szemben. A szénacél gazdaságilag vonzó megoldást jelent az atmoszferikusan zárt rendszerek megvalósításához. Fűtési rendszerek vagy hűtőkörök tervezésénél, telepítésénél és üzembe helyezésénél azonban néhány dolgot figyelembe kell venni. Ha a víz és az oxigén ötvözetlen vagy alacsony ötvözetű vasanyagok közelében érintkezik egymással, akkor vas-oxidok képződnek, ami korrózióhoz vezet.

Ha egy rendszert szakszerűen kiviteleztek és helyeztek üzembe, akkor alapjában véve nem keletkezik korrózió a cső belsejében, mivel oxigén ténylegesen csak a töltővízzel kerül be a csővezetékbe. Az ily módon belépő oxigén viszont a korrózióvédelmi szempontból zárt rendszerek üzemi körülményei között nagyon gyorsan újra lebomlik. A megfelelően megépített fűtési rendszerekben és hűtőkörökben a víz oxigéntartalma <0,05 mg/l. További oxigénbevitel nélkül a vízoldali korrózió kockázata gyakorlatilag kizárt. Nemkívánatos oxigénbevitel akkor történhet, ha helytelenül tervezték vagy kalibrálták a tágulást (térfogat, nyomás), túl kevés a víz és alacsony a nyomás a vízmelegítő berendezésben, illetve nem diffúzióálló műanyag csövekkel vagy tömlőkkel építették ki a rendszert.

A kívül horganyzott Geberit Mapress szénacél megfelel a DIN EN ISO 2081 szabvány szerinti 1-es igénybevételi fokozatnak. Ezáltal alkalmas száraz, fűthető belső helyiségekbe (C1 korrozivitási kategória) történő fektetésre, valamint rövid ideig tartó nedvességbehatásra, ami gyorsan megszárad. Szabad területen vagy nedvességnek kitett helyiségekben való csőfektetés esetén azonban további korrózióvédelemre van szükség. Az ilyen jellegű korrózióvédelemnek vízállónak és pórusmentesnek kell lennie, illetve ellenállónak a hőséggel és az öregedéssel szemben. Az ötvözetlen vagy alacsony ötvözetű acélból készült hűtővízcsöveket pedig, a csatlakozási módtól és a beépítési helyzettől függetlenül, még egy kettős korrózióvédő bevonattal is szükséges védeni a külső korrózió ellen.

A Geberit Mapress szénacél rendszercsövek a gyárilag felvitt műanyag bevonattal jó védelmet nyújtanak a külső korrózióval szemben. A műanyag bevonatú szénacél rendszercső használata során a galvanikusan horganyzott idomokat, illetve a csatlakozási pontokat további korróziógátló szalaggal is védeni kell a külső korrózió ellen. Ennek megfelelően a butilkaucsukból készült Geberit szigetelőszalagok az idomra, valamint átfedéssel mindkét irányban a cső műanyag burkolatára kerülnek felerősítésre. Nagyon fontos: a korróziógátló szalagok felragasztása előtt az összes csatlakozás préselését és a nyomáspróbát is végre kell hajtani.

Hat javaslat a Geberit Mapress szénacél helyes kezelésére:

  1. A csöveket száraz és tiszta helyen tárolja és szállítsa!
  2. A védőkupakokat csak röviddel a szerelés előtt távolítsa el!
  3. A Mapress szénacélt csak atmoszferikusan zárt rendszerekhez használja!
  4. A nyomáspróbát lehetőség szerint sűrített levegővel vagy inert gázzal végezze!
  5. Falsík alatti vagy esztrichbe történő csőfektetés során alkalmazzon megfelelő korrózióvédőt!
  6. A rendszert az előírt minőségű vízzel töltse fel!

Geberit


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem