Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kéménycsere a csok segítségével

2019/9. lapszám | támogatott cikk |  1589 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kéménycsere a csok segítségével

Rengeteg rossz állapotú kémény veszélyezteti a háztulajdonosok életét a vidéki Magyarországon. Ezek felújítása vagy új füstelvezető építése nagyon fontos lenne, de a tulajdonosoknak sokszor nincs pénzük a beruházásra. Ugyanakkor kaphatnak segítséget, méghozzá a falusi csokon keresztül. A Leier Hungária Kft. a kiváló minőségű kéményei mellé kínálja azt az ingyenes szolgáltatáscsomagot, ami segíti a vásárlókat a legjobb műszaki tartalom összeállításában.

Az évtizedek óta elmaradt ingatlan-korszerűsítések érintik a hazai kéményállomány majdnem egészét, hiszen elég csupán néhány utcát végigjárni egy átlagos településen, és láthatjuk, hogy szinte minden kéményre ráférne a felújítás vagy a csere.

Az érvényben lévő, vonatkozó szabályozás a korábbiaknál jobban előtérbe helyezi az ingatlantulajdonosok saját felelősségét, bár a tisztításhoz, a műszaki állapot szakszerű megítéléséhez továbbra is rendelkezésre állnak a szakemberek a katasztrófavédelem kötelékében. Ha valaki nincs ennek a felelősségének tudatában, annak következménye egy veszélyes, használhatatlan kémény lehet. Ezt nem szükséges megvárni, és a fennálló elégtelen állapotot sem kell fenntartani. A kémény romló állapotára egyértelmű jelek utalnak, és ugyancsak könnyen megállapítható, hogy egy évtizedek óta használaton kívüli kémény alkalmas-e arra, hogy újra munkába álljon. Ezek legtöbbször látható jelek, mint például a kémény szerkezetén lévő repedések, a habarcs folytonossági hiánya a téglák között, illetve a tüzelőberendezés és a kémény működésének zavarai, mint a visszaáramlás vagy a látványosan tökéletlen égés, alacsony, dülöngélő lángnyelvekkel és jó sok füsttel. Egy másik érzékszervünk is segíthet a leleplezésben. Az orrunk. A fenti jelenségeket ugyanis jellemzően megelőzi a szag, egy nagyon jellegzetes és megszüntethetetlen szag, ami egyértelműen a kémény és a tüzelőberendezés tökéletlen működésének eredménye.

A 2019. július 1-jén elindult falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) most megoldási lehetőséget nyújt a kéményproblémák orvoslására. A korábbi támogatási rendszerhez hasonlóan, kötött feltételek mellett meghatározott pénzösszegre számíthat a támogatást megpályázó és elnyerő ingatlantulajdonos. A használt lakás vásárlására, annak korszerűsítésére, bővítésére vagy meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére igénybe vehető összeg maximum 5 000 000 Ft. A támogatott munkálatokba a fűtés korszerűsítése mellett szerepel a kémény építése is, így az ingatlantulajdonosnak lehetősége nyílik egy korszerű, komplett rendszer kiépítésére. Ez egy igen fontos szempont, hiszen egy újonnan beépített magas hatásfokú kazán a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységgel kizárólag egy, a rendszerhez tervezet és méretezett kéménnyel együtt üzemeltetve tud hatékonyan működni.

A Leier Hungária Kft. a kiváló minőségű kéményei mellé kínálja azt az ingyenes szolgáltatáscsomagot, ami segíti a vásárlókat a legjobb műszaki tartalom összeállításában. Az online elérhető felületeken az érdeklődők több lehetőség közül választhatják ki a nekik legmegfelelőbb megoldást. A kétféle online szaktanácsadás lehetőséget nyújt a nagyon kevés információval rendelkezők részére is, és azoknak is, akiknek csupán egy utolsó megerősítésre van szükségük, a kémény típusának ismeretében pedig a kéményméret kalkulátorral bárki önállóan kiválaszthatja a számára megfelelő kéményátmérőt. Bármelyik lehetőséget választjuk, az eredmény egy, az igényeinknek megfelelő kémény lesz.

A falusi csok 2022. június 22-ig vehető igénybe. A következő három év kivételesen kedvező időszaknak ígérkezik, ugyanis a csok kínálta lehetőségekkel élve alkalom nyílik azoknak az elmaradt egyéni beruházásoknak a beindítására és véghezvitelére, amelyek javítják a családok életminőségét, növelik ingatlanjaik értékét.

Kémény