Főzés-sütés gázzal
2019/9. lapszám | Dr. Chappon Miklós | 378 |
Tisztaság, kényelem és viszonylag jó szabályozhatóság – ezt hozta el a huszadik század a konyhákba. Miután előző számunkban a sparheltet már megtárgyaltuk, az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a gázzal működő berendezéseket vesszük sorra.
Mint általában – ez esetben is – a fejlődést két emberi tulajdonság segíti, gyorsítja. Az első a lustaság, a második a jobbra vágyás. E kettő hatására hajlandó az ember gondolkodni, amit ma már nagyon elegánsan innovációnak hívunk. A szilárdtüzelés után visszamaradt hamut, salakot a sparheltből is el kellett távolítani, ha volt kedve ehhez az embernek, akkor is, ha nem volt kedve, akkor is. A gáztüzelés ebben is óriási változást hozott. A gáztűzhelyek égésterméke tulajdonképpen csak a helyiségben maradó szén-dioxid és vízgőz, amelyek eltávolítása persze lényegesen egyszerűbb (légtechnikával, szellőztetéssel megoldható), mint a hamu kikotrása.
A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.
Ha van előfizetése, itt tud bejelentkezni.
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!