VGF szaklap

Főzés-sütés gázzal

2019. szeptember 6. | Dr. Chappon Miklós |  28 | |

Főzés-sütés gázzal

Tisztaság, kényelem és viszonylag jó szabályozhatóság – ezt hozta el a huszadik század a konyhákba. Miután előző számunkban a sparheltet már megtárgyaltuk, az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal a gázzal működő berendezéseket vesszük sorra.

Mint általában – ez esetben is – a fejlődést két emberi tulajdonság segíti, gyorsítja. Az első a lustaság, a második a jobbra vágyás. E kettő hatására hajlandó az ember gondolkodni, amit ma már nagyon elegánsan innovációnak hívunk. A szilárdtüzelés után visszamaradt hamut, salakot a sparheltből is el kellett távolítani, ha volt kedve ehhez az embernek, akkor is, ha nem volt kedve, akkor is. A gáztüzelés ebben is óriási változást hozott. A gáztűzhelyek égésterméke tulajdonképpen csak a helyiségben maradó szén-dioxid és vízgőz, amelyek eltávolítása persze lényegesen egyszerűbb (légtechnikával, szellőztetéssel megoldható), mint a hamu kikotrása.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Múzeum