Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Teljesítményszabályozás

2019/9. lapszám | Csizmazia Gábor |  7159 |

Teljesítményszabályozás

A hűtőberendezések felhasználói részéről mindig igény volt a hűtőberendezések teljesítményének szabályozására, ugyanis a kikapcsolási hőmérséklet környékén lényegesen kevesebb a hűtőteljesítmény-igény, mint normál kondíciók mellett. Erre többféle megoldás is létezik, cikkünkben ezeket vettük sorra.

A hűtőberendezések rosszul tűrik a gyakori ki- és bekapcsolást, szabályozásukra éppen ezért olyan megoldást kell találni, amellyel ez elkerülhető. Éppen ezért folyadékhűtők esetén hatalmas méretű puffertartályokat kellett alkalmazni a sűrű ki-be kapcsolások elkerülése végett. Ugyanis a gyakori bekapcsolások indokolatlanul igénybe vették a berendezés mechanikus és villamos alkatrészeit – induláskor sokkal nagyobb áramok folynak a tekercsekben, ami nagyon rángatja a hálózatot is. A túlzott igénybevételből fakadó korai elhasználódás, a meghibásodások elkerülése érdekében az óránkénti indulások számát lehet korlátozni egy visszakapcsolás-késleltető automatikával, mint ahogy ezt meg is teszik, csak ezzel a rendszer flexibilitását csökkentik, hiszen miután a közeg hőmérsékletének emelkedésével megjelenik a hűtési igény, de az indításkésleltetés még nem járt le – nagy puffertartály híján – lenghet a közeghőmérséklet.

A cikk még 16 870 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kompresszor