Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Paradigmaváltás

2019/9. lapszám | Szilágyi László |  411 |

Paradigmaváltás

Az elmúlt évtizedben egyik építőipari szegmensben sem történt akkora változás mint az épületgépészetben.

A technológiaváltozásokat, fejlesztéseket részben az EU-s környezetvédelmi irányelvek alkotta szabályozás ösztönzi. A gyártók évről évre egyre energiatakarékosabb rendszerekkel jönnek ki a piacra. Megjelent igényként az alacsony zajszint, a környezetbarát technológia, az egészséges életmód támogatása – a megnövekedett komfortigény kielégítése mellett. Ez olyan szinten változtatott meg mindent, hogy évtizedes nézőpontjaink, szemléletmódunkat is meg kell változtatnunk. Új építésű ingatlanok építésekor például már olyan dolgokat is figyelembe kell vennünk – illetve ezt kéri tőlünk a megrendelő vagy a hatóság – amelyek sok esetben még rendszerszinten sem adottak. A lokális valóság sokszor nincs összhangban a nemzetközi szabályozással, de a jogalkotók, a hatóságok, és szakma szándékaival sem.

Budapest belvárosának fűtési rekonstrukciója hatalmas változásokat és együttgondolkozást igényelne. Hatalmas erőkkel zajlik a távfűtés fejlesztése, a kéményseprők szervezetileg teljesen átalakulnak és küzdenek a jogszabályok betartatásáért – a gépészek meg a kéményseprőkkel küzdenek. A használtlakáspiacon is megjelennek az elektromos fűtésű lakások, hiszen a lezárt kémények után alternatív megoldásként nyúlnak a végfelhasználók az alternatív megoldásokhoz, nem számolva a megnövekedő rezsiköltséggel és a rendszerszintű fejlesztési igénnyel. Mihez kezdenek a társasházak, ha mindenki egyedi elektromos fűtéssel oldja meg a fűtését? Bírja majd a hálózat? Hogyan és milyen költségen lehet ma reális, jogszerű és gazdaságilag is kivitelezhető megoldást találni? Rengeteg a kérdés, sok a jó és még több a kevésbé jó ötlet.

Szaksajtóként gyűjtjük az információkat, keressük a helyes megoldásokat és bíztatjuk a szakmát az együttműködésre. Szeptember 19-én Elektromos fűtés konferenciát tartunk a VGF&HKL előfizetői részére, ahol közvetlenül a piacvezetők véleményeit, álláspontjait és építő jellegű vitáit hallgathatják meg a témában. A VGF&HKL előfizetők részére a konferencián a részvétel ingyenes! Bővebb információ: www.media12.hu/efutes

RendezvényVGF&HKL szaklap


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem