Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Pályázat, katalógus, szelepfej, hőleadó

Szeptemberi hírek

2019/9. lapszám | támogatott cikk |  846 |

Pályázat, katalógus, szelepfej, hőleadó

Tervezői pályázat, termékkatalógus a Saunier Duval-tól, változások a Resideo-nál és az OTSZ-ben, szelepfej a Rehau-tól, hűtés-fűtés LG-vel, problémamegoldás a HAAS®-tól, hőleadó a Daikin-tól, füstgázelemző a Testo-tól.

Megjelent a Saunier Duval termékkatalógusa

2019 júliusától online, a közben eltelt időszakban pedig már nyomtatott formában is elérhető a Saunier Duval márka termékkatalógusa. Ez a kiadvány friss, illetve átfogó áttekintést ad a tradicionális francia márka aktuális magyarországi termékkínálatának készülékeiről, valamint az azokhoz szervesen kapcsolódó opcionális tartozékokról és szabályozási megoldásokról. Természetesen ez az anyag részletesen ismerteti az idei év már bevezetett (GeniaAir Split & GeniaAir Split osztott hűtési körű levegő-víz hőszivattyúk; Opalia low-NOx átfolyó rendszerű kéményes gáz vízmelegítők; ThemaClassic low-NOx kéményes kombi fali gázkészülék), továbbá bevezetésre váró (Magna Aqua HMV hőszivattyú) termékújdonságait. Tervezők, kivitelezők, szervizesek és szakkereskedő partnerek hasznos útmutatója lehet az idei termékkatalógus, a korábban már megismert és megszokott égéstermék-elvezetési példatárral együtt.

Tervezői pályázat épületgépészeknek

Az Országos Magyar Épületgépész Napok 2019 (OMÉN) alkalmából az Országos Magyar Épületgépész Napok Koordinációs Bizottsága – OMÉN-KB – nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére. Ebben az évben is elismeréseket vehetnek át a legjobb épületgépész tervezők az OMÉN rendezvényén. A pályázat témaköre az utóbbi öt évben megvalósult, illetve tervezett, műszaki innováció szempontjából kiemelkedő létesítmény épületgépészeti tervezése. Pályázhat minden magyar állampolgár, aki a Magyar Mérnöki Kamaránál nyilvántartott épületgépész tervezői jogosultsággal rendelkezik. Az értékelhetőség feltétele a pályázó pályázatának bemutatása előadás formájában az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2019” rendezvényén a Magyar Mérnöki Kamara 1117 Budapest, Szerémi út 4–6. sz. alatti székházában. A prezentáció minősége is értékelési szempont lesz. A pályázat a Magyar Mérnöki Kamara honlapjain (www.mmk.hu, www.egepesz.hu), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség honlapján (www.epgepkoord.hu), a rendezvény önálló (www.talalkozzunk.hu) honlapján, valamint szakmai folyóiratokban és szakmai honlapokon kerül meghirdetésre. A pályázat benyújtásának határideje 2019. november 20. 24 h.

Személyi változások a Resideo élén

Személyi változások történtek a Resideo Kft., a Honeywell Home márka magyarországi forgalmazójának vezetésében 2019. július 1-jei hatállyal. Bognár Gábor regionális kereskedelmi igazgató pozícióban folytatja karrierjét, immár a Resideo teljes közép-európai értékesítési üzletágát irányítva. Bognár Gábor tizenhárom évig irányította a magyarországi értékesítést, és a társaság ügyvezető igazgatói posztját továbbra is betölti. A magyarországi kereskedelmi vezető pozícióját Miklósváry István veszi át. A szakember tizenhárom éve tagja a Resideo értékesítési csapatának. Az utóbbi években a kelet-magyarországi értékesítési csapat vezetőjeként dolgozott.

Új termoelektromos szelepfej a REHAU-tól

A már kapható REHAU RAUTHERM SPEED P polimer osztó-gyűjtő rendszereleme, az új termoelektromos szelepfej MINI is megrendelhető. A 320 395-001 cikkszámon 230 V, a 320 396-001 cikkszámon pedig 24 V kivitelben.

Szelepszélesség: 36 mm; lökethossz: 3,5 mm, mozgatóerő: 90 N, teljesítmény: 102 W. Polimer osztó-gyűjtőhöz javasolt a használata, mert így könnyen leolvashatók a beszabályozás során a tömegáram értékek.

Változások az OTSZ-ben

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet, amely a 2014. decemberi, jelenleg még hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja. A belügyminiszteri rendelet csak a tételes változtatásokat tartalmazza, azaz nem egy egységes szerkezetű új OTSZ megjelentetéséről van szó. A módosítások száma meglehetősen nagy – a rendelet mintegy 60 oldalon sorolja ezeket –, de a változások aránylag jól lekövethetőek. A jogalkotó szándéka csupán a jelenleg hatályos OTSZ pontosítása, korrekciója volt, így olyan markáns változásokkal nem kell majd szembesülnünk, mint a 2014-es rendelet megjelenésekor, önálló fejezetet kapott ugyanakkor a robbanás elleni védelem. A rendelet 2020. január 22-én lép hatályba, így az új OTSZ alkalmazására bőven van idő felkészülni.

Környezettudatos hűtés és fűtés az LG Therma V-tel

Már hazánkban is elérhető az LG Electronics (LG) Therma V termékcsaládjának legújabb tagja, az LG Therma V R32 Split levegő-víz hőszivattyús rendszer. Az új típus az alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező R32 hűtőközeget használja. Az LG által kifejlesztett kompresszor és az intelligens funkciók még különlegesebbé teszik a Therma V R32 split készüléket.

Az R1 kompresszor – melyet annak tudatában terveztek, hogy a kompresszor felelős a rendszer energiafogyasztásának 90 százalékáért – a világ első „átmenő tengelyes” hibrid csavarkompresszora. Az R1 kompresszor egyesíti a csavarkompresszorok és a forgó dugattyús kompresszorok legjobb elemeit a teljesítmény és a hatékonyság maximalizálása érdekében. Az LG innovatív technológiája megszünteti a csavarkompresszor billegő mozgását, ezáltal minimálisra csökkenti a kárba veszett energiát, és növeli a rendszer megbízhatóságát. A kompresszor egy másik előnye a szélesebb, 10–135 Hz-es üzemi tartomány. A hatékonyság és a megbízhatóság mellett az új kompresszornak köszönhetően a Therma V R32 hőszivattyú csendesebb és tartósabb is. A fűtőteljesítmény szintén magasabb, ami megbízható működést biztosít akár –25 °C-os külső környezeti hőmérséklet mellett is.

Újabb problémamegoldó termék a HAAS®-tól

Forradalmi újítást megtestesítő terméket fejlesztett a HAAS® a hátsó kivezetésű vizeldék felszereléséhez. Mint tudjuk, a beépíthető WC-tartályok ki- és befolyócsatlakozásainak távolsága minden esetben állandó, így szinte bármelyik WC-csésze csatlakoztatható a már lecsempézett tartályhoz. A vizeldéknél ezt a szabványosítást nem oldották meg, így akár egy márkán belül is 3 különböző távolságú ki- és befolyócsatlakozással szembesülhetünk. Az új #6000 HAAS® szifon ugyanakkor 65 mm állítási lehetőséggel bír. Összetolva 6,5 cm a ki- és befolyócsatlakozások középtávolsága, széthúzva pedig 13 cm, így két méret között bármely távolság beállítható.

Állítható vizeldeszifonra szükség lehet a meglévő vizeldekerámia cseréje esetén, ha nem azonos a régi és az új piszoár csatlakozási távolsága. De akkor is szükség van a termékre, ha az új kiállás lecsempézése után derül ki, hogy nem egyeznek a méretek. Az állítható szifon arra az esetre is megoldást kínál, ha felső öblítésű, hátsó kifolyású a vizelde, és szükség van a magasságállításra az aljzatburkolat magasságához képest. Állítható szifon nélkül mindhárom esetben csak nagy munka árán lenne lehetséges a változtatás. A #6000 HAAS® vizeldeszifonnal viszont vésés és javítás nélkül, egyszerűen, gyorsan szerelhetünk.

Új Daikin Altherma hőszivattyús hőleadó

Megjelent a piacon a Daikin új, FWXV-AT Daikin Altherma hőszivattyús hőleadója. A hőszivattyús berendezést a folyamatosan fejlődő építőipar és az alacsony energiaigényű lakossági épületek egyre növekvő száma, valamint az Altherma 3 hőszivattyú termékcsalád sikere hívta életre. Jelenleg a legnépszerűbb hőszivattyús hőleadó rendszer a felületfűtés, amely egy lassú hőleadású rendszer, gépi szellőztetés hiányában gyakran korlátozott hűtési kapacitással. A végfelhasználók  egyre inkább elvárják a magas tervezési minőséget és a látványos, dizájnos hőleadó egységeket.  Erre a piaci igényre válaszolva vezette be idén nyáron a Daikin az új hőszivattyús hőleadóját.

Az új hőszivattyús hőleadó számos funkciót kínál, ilyen például a modulációs ventilátorvezérlés EKRTCTRL1 vezérlővel, az érintőképernyő, a letisztult dizájn, a csendes működés, a magas hűtési és fűtési kapacitás, illetve a kétcsonkos hidraulikus csatlakozás. Keskeny kialakítása révén könnyen illeszkedik minden környezetbe.

Testo füstgázelemző a fűtési szezon idejére

A Testo modern füstgázelemzője páratlan kényelmet és hatékonyságot nyújt a fűtésszerelő szakembereknek a fűtési szezon megfeszített munkatempója során. A testo 300 füstgázelemzővel mind a mérés, mind a dokumentáció folyamata gyors és felhasználóbarát módon végezhető el az érintőkijelző, a kompakt kialakítás és az elektronikus jegyzőkönyvek révén.

A füstgázelemzés mellett a műszerrel olyan további feladatok is elvégezhetők, mint például a nyomáspróba vagy környezeti szén-monoxid-ellenőrzés. Most a Testo füstgázelemző promóciója keretében egyes testo 300 szettek mellé egy Wiha speedE® e-csavarhúzó készlet jár ajándékba. Az akkumulátoros csavarhúzó praktikus mérete révén a zsebben is könnyedén elfér, így minden szerelési munkához kényelmes és hatékony támogatást nyújt. A két szettel nemcsak a mérések, hanem szervizelési és karbantartási munkák is sokkal gyorsabbak.