Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2013. november

Fennmaradásukért küzdenek a kéményseprők

Fábián Attila |  3164

Körképet készítettünk a hazai kéményseprő-ipari vállalkozások helyzetéről a sokszoros törvénymódosítás és rezsicsökkentés után. Az eredmény lehangoló: vannak, akik már bedobták a törölközőt, és többen is tervezik, hogy befejezik tevékenységüket. A talpon lévők közül is sokan úgy látják, hogy ez nem más, mint lassú enyészet. A fejlesztések helyett maradnak a megszorítások, a költségcsökkentések, és leépítések. Az általános keserűség ellenére vannak, akik még humoruknál maradtak, kitartanak, és közép-hosszú távon bizakodók.

A légellátás és a vizes hőcserélők

Versits Tamás |  2746

A légellátás és a vizes hőcserélők illesztése épületgépészeti rendszerekben. A hazai gyakorlatban a szilárd-, de főleg a vegyes tüzelés – sajnos a vásárlóerő folyamatos csökkenése mellett – egyre inkább előtérbe kerül. Megjegyezendő, hogy nem csak az előbb említett ok miatt kell erről beszélnünk, hanem a lakosság energiaszolgáltató-függetlenségi törekvései miatt is. Alapvetően arra az esetre gondolok, hogy akkor is biztosítható legyen az otthon melege, ha történetesen akadozik a gázszolgáltatás.

A Vági István Építőipari Szakközépiskola múltja és jelene

 11 230
1

A Vágiba sok, a 20., sőt a 21. század épületgépészetét meghatározó kolléga járt. Büszkék alma máterükre, joggal. Közülük egy, Braun József bocsátotta rendelkezésünkre azt a kortörténeti ritkaságot, amelyet lentebb közlünk. Dr. Endre Árpád 1985-ös, eredeti kéziratát pedig nagy tisztelettel továbbküldtük az Épületgépészeti Múzeumnak. A régi időkben, amikor az ipar csak kézműves keretek között mozgott, az iparoktatást a mesterek végezték a céhek felügyelete mellett. A céhek megszűntével ezt a feladatot az ipartestületek látták el.

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV.

Chiovini György |  2797
1

Rezsicsökkentés épületgépészeti eszközökkel IV. – Vízkőmentes vízmelegítés. A használati melegvízkészítés egyik velejárója a vízkőképződés. Jelentősége változó, mert a nyersvizek összetétele, vízkőképző hajlama eltérő. Ott, ahol a víz kemény, a vízkőképződés ellen céltudatos intézkedésekre van szükség.

Részlegesen indul el az e-napló

Fábián Attila |  660

Bár a szakmai szervezetek elhalasztották volna az e-építési napló bevezetését januárig, ennek ellenére mégis elindult október elsejétől, még úgy is, hogy napokkal az indulás előtt jelentősen szűkítették a kötelező használat körét. Elektronikusan kell vezetni az építési naplót minden 2013. október 1. után induló (a táblázatban meghatározott) építőipari kivitelezésnél a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerint, de az október 1. előtt megkezdett építkezéseknél megengedett a papír alapú befejezés. Az elektronikus építési napló bevezetésével az építési napló fogalma és tartalma vezetésének főbb szabályai nem változnak.

Korrupció és kommunizmus

A magyar olaj és földgáz története VIII.

Dobai Gábor |  2950

1945. március 3-án, egy szombati napon, napbarnított képű, jól megtermett, helyi fiatalember, Gombosi Zoltán sietett végig a debreceni pénzügyi palota földszinti folyosóján, és jóllehet még soha nem járt ott, mégis biztos kezekkel nyitott be a földművelésügyi miniszter előszobájába. Gombosi olajkereskedő és a Nyírbogdányi Petróleumgyár debreceni lerakatának vezetője volt. Nem kért és nem kapott mást a kormánytól, mint egy kopott íróasztalt a Földművelésügyi Minisztérium udvarra néző, földszinti szobájában.

Hőkamerák a gyakorlatban

Hőkamerák a gyakorlatban

Koczka Péter |  3400
1 5 (1)

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika, az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálatánál szintúgy, mint az ipar számos területén. A hőkamerás mérések részei lettek több iparág mindennapjainak, viszont a jelentősebb beruházási költségek miatt nem volt elérhető a szervizszakemberek részére. A hőkamera innovatív fejlődésének köszönhetően az árak az elmúlt évek során csökkentek, és a nevesebb gyártók a füstgázelemzők, szivárgáskeresők, nyomásmérők mellett mára már a szervizszakemberek számára is elfogadható áron biztosítanak hőkamerákat.

A szeszfőzdés kifőzte

 2966

Ha lopjuk a gázt, és rajtakapnak minket – márpedig ha egy szeszfőzde fogyasztása egyik hónapról a másikra milliókkal visszaesik, akkor van esély rá –, akkor az ebül szerzett jószág többszörösét bukhatjuk. Erre szolgál tanulságul alábbi történetünk.

Nyílt levél az MMK részére

Homor Miklós |  2772
1

Nyílt levél az MMK, valamint az összes épületgépész jellegű szervezet, cég, intézmény részére. Homor Miklós úgy érezte, hogy eljött az idő, hogy többévnyi hezitálás után megírja véleményét, és az épületgépészek hasznára elindítson bizonyos változásokat. Írásából részleteket közlünk.

Beépíthető WC-tartályok

 5269

Összehasonlító táblázatunkban a tartalomra kattintva, billentyűzete jobbra-balra gombjaival kényelmesen mozgathatja az oszlopokat.