VGF szaklap

VGF szaklap 2012. október

 • Kapcsolt termelés háztartási méretben I.

  A villamos energia előállításának egyik módja, hogy valamilyen tüzelőanyagot elégetve, annak kémiailag kötött energiáját néhány lépésben villamos energiává alakítjuk át. Az elégetéskor a közvetítőközeg energiát vesz fel, majd ennek felhasználásával mechanikai munkát végez. A mechanikai energia a generátorban alakul át villamos energiává. A hőkörfolyamatban nem tudjuk a hőenergiát teljesen munkává alakítani. A hő egy része hasznosítható, vagy hasznosítás nélkül a környezetbe távozik. Ha a villamos energiatermeléssel egy időben hasznos hőigény is jelen van, akkor lehetőség van kapcsolt termelésre. A kapcsolt termelést pozitív értelemben szoktuk említeni. Előnyös, mert egy folyamatban két terméket – áramot és hőt – állítunk elő, és a ráfordítás kedvezőbb, mintha ezeket külön állítottuk volna elő. Ha az újságírói stílusból indulunk ki, akkor nem is szabadna másban gondolkodnunk. Az egyik országos napilap szerzője így lelkesedett: „Háztartási erőmű – halk, biztonságos, és alig kell hozzá energia.” Ezt még fokozta is azzal, hogy a terméket népszerűsítő modell „szinte örökmozgóként forog.” Szerencsére odakerült a szinte szó, mert különben egy szavát sem kellene elhinnünk. De mi az igazság? Mennyi az „alig”? Közhely, hogy minden műszaki termék hasznos, csak a megfelelő alkalmazást kell megtalálni hozzá. Nem csak elméletileg igazolható a kapcsolt termelés előnyössége, hanem sok-sok referencia is szól mellette. Az igazi kérdés az, hogy melyek a kapcsolt termelés sikeres alkalmazási területei. Leszűkítve: érdemes-e, illetve hogyan érdemes kapcsoltan áramot és hőt termelni háztartási méretben? Ez a kérdés időszerű Ausztriában és Németországban is; tanulságos megismerni tapasztalataikat és terveiket.

 • Rézcsöves fűtési rendszerek falon belül

  A rézcsövekkel kivitelezett falfűtés működési elve és hatékonysága a már bevált megoldáson alapszik: az alacsony hőmérsékletű felületfűtésen, mint amilyen a padlófűtés is. A változatos fűtésmegoldások hozzájárulnak az otthon energiahatékonyságához, és értékes többletet adnak az alacsony energiafelhasználású épületek működtetéséhez. A legtöbb tervhez jól alkalmazkodnak, gazdaságosságukat pedig az alacsony működési hőmérsékletnek és a réz kiváló hővezető képességének köszönhetik. A rézcsöves falfűtési rendszerek továbbá nagyban hozzájárulnak a belső tér komfortjához és levegőminőségéhez amellett, hogy a réz tartósságának és tömörségének köszönhetően hosszú évekig, a karbantartás igénye nélkül üzemelnek. Míg a technológia sok helyen ritkaságnak számít, Európában – különösen a zöld felfogású épületek tervezésében élen járó Németországban – a falfűtés már széles körben elterjedt. Ez a megoldás különösen alkalmas az otthonok energiaigényének csökkentésére és energiafelhasználásuk mérséklésére. 

 • Gyakorlati problémák a földgáz- és szén-monoxid-érzékelők üzemeltetésében

  A gázipar, a tüzeléstechnika és a kéményseprőipar két fontos gáz jelenlétét detektálja folyamatosan: a földgázét és a szén-monoxidét. Az elsőét azért, mert az már igen kis koncentrációban (4,8 tf%) a levegőbe jutva robbanóképes elegyet alkot, a másodikét pedig azért, mert az már igen kis koncentrációban (1000 ppm) a levegőbe jutva halálos mérgezést okozhat. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan érzékelünk, detektálunk a katasztrófa elkerülése érdekében. A földgáz több mint 85%-ban metánt (CH4) tartalmaz, így annak érzékelése a metán, mint éghető gázkomponensen keresztül történik. Kétféle tartományban érzékeljük, attól függően, hogy szivárgási helyet kell beazonosítanunk, vagy a robbanóképes elegy képződését kell megakadályoznunk. A mérőműszer kijelzése történhet ppm-ben, tf%-ban, ARH%-ban, vagy mindháromban. Előnyük a nagyfokú érzékenység (1-1000 ppm) és a rendkívül kis fogyasztás (1 mA alatt). Hátrányuk az érzékelő mérgekkel szembeni rossz tűrőképessége, a lassú érzékelési idő, az alacsony méréstartomány, a magas ár (20-30 ezer Ft), a nedvességre történő keresztérzékenység és a relatív rövid élettartam (3-5 év). Alkalmazásuk: gázipari, Ex-es térben történő alkalmazásuk nem ismert, kizárólag laboratóriumokban történő telepített szivárgásdetektálásra használják.

 • Tanácsok padlófűtési rendszerekhez

  A padlófűtés előnyei magukban foglalják a magas fokú komfortérzetet és a lényegesen alacsonyabb energiaköltségeket. Az alacsony sugárzási hőmérsékletű fűtés és hűtés növeli az energiahatékonyságot és a huzatmentességet. Az alábbiakban a sugárzó fűtési és hűtési rendszerekkel és vezérlésükkel kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ.

 • Faelgázosító konstrukciós variációk

  Miért erősen ajánlott egy puffertároló egy egyszerű faelgázosító kazánhoz, és miért nem kell más megoldáshoz? Mi a lényegi különbség? Hát például az, hogy némely egyszerű faelgázosító kazánt úgy gyártanak, hogy áramkimaradás esetén is fűt még kb. 16% teljesítménnyel. Azaz a gyártó eleve azt akarta, a kazánt úgy konstruáltra, hogy ha nincs áram, és nem megy a kazán ventilátora, akkor is tudjon fűteni a kazán kb. 16%-osan. Mi ennek az előnye? Hát az, hogy áram nélkül, amikor egyébként a szivattyúk sem keringtetnek, gravitációsan még kb. 16%-osan temperálni lehetne egy olyan házat, aminek gravitációs fűtése lenne. Hangsúlyozzuk, hogy ez a kb. 16%-os fűtés csak egy minimális fűtést jelent. Szerintem ez az előny nem annyira fontos, mert szünetmentes áramforrással vagy háborús időkben benzines áramfejlesztővel eleve működtetni lehet a kazán ventilátorát és a keringtető szivattyúkat is...

 • Kontár mestermunkák az épületgépészetben

  A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia. A nyaralás alkalmával sokan fényképezőgépet ragadtak a kollégák közül, nagy örömünkre! Románia, Erdély örök forrása a szép megoldásoknak. Ezt egy marosvásárhelyi benzinkút hátsó traktusánál fotózta szerkesztőnk. A HMV- és a fűtési rendszer egy és ugyanazon gerincvezetékkel rendelkezik, mint azt a képen látni lehet, a hőleadókat cserélgetik a tulajdonosok a saját szakállukra. ​Az úszásoktatáson a központi hajszárító helyiség, illetve maga a hajszárító. A rendszert villanykapcsolóval lehet üzembe helyezni. A gégecsövek egyenként egy akasztóra vannak felakasztva, melyek maguk is egy-egy kapcsolót képeznek, tehát amelyiket az akasztójáról leemeled, az kezd meleg levegőt fújni, vagy néha csak lehelni.

 • Energiagazdászt mindenhova

  Új építési törvénnyel együtt új építési szabályzat lép életbe 2013. január 1-től! Az építéshez szükséges anyagokat úgy kell megválasztani, hogy az energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen – többek között ezt is előírja az új országos építési szabályzat. A tervezés során mindig meg kell vizsgálni a megújuló energiák felhasználásának lehetőségét – áll az országos településrendezési és építési követelmé- nyekről szóló kormányrendelet módosításában. Az új törvény olyan szakemberek meglétével tud működni, akik átfogó és naprakész gyakorlati tudással rendelkeznek az energia-megtakarítás, a megújuló energiák témájában – legyen az lakóház, iskola, irodaház, társasház, vállalati raktár/irodaépület vagy gyárépület. A szakmai ismeretek közül a legfontosabbak: energiatechnikai alapismeretek, épületek energiaigénye/energiahatékony épületek, világítás-, fűtéstechnika, szellőzés- és klí- matechnika, hűtéstechnika valamint a megújuló energiák: a napenergia hasznosítása (napelem, napkollektor); a geotermikus energia, a hőszivattyú, illetve a biomassza (biogáz) energetikai célú felhasználása. Ezen témakörök mellett azonban elengedhetetlen olyan speciális kiegészítő területek ismerete is, mint például a projektmenedzsment, a gazdaságossági számítások vagy az energia adat- és költségmenedzsment. Az eddig felsoroltakon felül különösen a vállalatok estében rendkívül nagy jelentőséggel bírhat továbbá a sűrített levegő, az elektrotechnika és a villamos hajtások energetikai szempontú optimalizálása, valamint a technológiai hő, a hő visszanyerése vagy éppen a kapcsolt energiatermelés is.

 • Kútvizes fűtési rendszerek szolár támogatással

  Az augusztus végétől életbe lépett fűtéskorszerűsítési pályázatnak (is) köszönhetően ismét előtérbe helyezhetők a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelők. Magyarország e tekintetben különleges helyzetben van, mert mindkét hőforrásból (geotermikus és napenergia) nálunk bőven akad. Hazánkban sajnos általánosan még nem terjedt el ezek használata, pedig Nyugat-Európa számos országában jelentős szerepet töltenek be a geotermikus hőszivattyúk – minden szempontból más körülmények között.

 • Fesztiválok melegvíz-ellátása

  Napjainkban a könnyűzenei nyári fesztiválok egyre nagyobb nép-szerűségnek örvendenek. Minden nyári hétvégére több ilyen rendezvény is jut, ráadásul sok közülük meghaladja a százezres látogatószámot is. A Sziget Fesztivál például egyike Európa legnagyobb zenei rendezvényeinek, ahol 350 ezren is megfordulnak. Ezeknek a mega- fesztiváloknak az egyik jellegzetessége a külföldiek növekvő aránya, így a beköltözők, táborozók száma is folyamatosan emelkedik.

 • ÉMI É­pí­tő­i­pa­ri Tu­dás­köz­pont

  Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. célkitűzései ma legfőképp az épített környezet színvonala, a fenntartható és energiatudatos építés, valamint az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás köré csoportosulnak. Ebben a szellemben vágott bele a Szentendrén megvalósuló demonstrációs projektjébe is, melynek keretében több energiahatékonyságot szolgáló felújítás, fejlesztés valósul meg. Felépül az ÉMI új irodaépülete számos innovatív építészeti és gépészeti megoldással.

 • Az olcsó csapok gyártási trükkjei

  Egy fürdőszobaszalonba vagy szerelvényboltba betérve meglepetéssel tapasztaljuk, hogy az azonos rendeltetésű, legolcsóbb és legdrágább csapok ára között tíz-, de esetenként akár százszoros különbség is mutatkozik. A felső kategóriába tartozó, „prestige” csapoknál a „desing”-t és a gyártó vagy a divatos tervező „image”-át kell megfizetni. Az egyszerűbb mosdócsapnál maradva felmerül a kérdés, hogy mi a magyarázata annak, hogy az egyik 2500, a másik, első pillantásra hasonlónak tetsző darab 15-20 ezer forintba kerül? A csapok krómozott felületét tüzetesebben megvizsgálva árulkodó jeleket fedezhetünk fel. Az olcsó szerelvények valahogy nem csillognak annyira, és a visszatükröződő egyenesek is elgörbülnek, széttöredeznek. Egy igényes csap gondosan csiszolt és polírozott sík felületei akár tükörként használhatók. A csiszolás nagyon drága művelet...

 • Ez szabálytalan

  Szaklapunk szeptemberi számában cikket közöltünk „Ismét a villany- bojlerekről” címmel. A publikációval kapcsolatban az egyik hazai áramszolgáltató szakembere válaszreakciót juttatott el a szerkesztő-ségünkbe, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közreadunk.

 • Családi házak fűtéséről ismételten

  Sajnos a családok egyre nagyobb részénél nehézséget jelent a fűtési költségek kifizetése. Ehhez még hozzájárul az is, hogy az alacsonyabb keresetű családok nem képesek házuk korszerűsítését finanszírozni, vagyis nem tudják a falakat hőszigeteltetni, a nyílászárókat hőszigeteltre cserélni, illetőleg a fűtésüket kisebb fogyasztásúra átalakíttatni.

 • Faelgázosító kazánok 1.

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által ...

 • Faelgázosító kazánok 2.

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által ...