Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2012. október

Kapcsolt termelés háztartási méretben I.

Chiovini György |  3441

A villamos energia előállításának egyik módja, hogy valamilyen tüzelőanyagot elégetve, annak kémiailag kötött energiáját néhány lépésben villamos energiává alakítjuk át. Az elégetéskor a közvetítőközeg energiát vesz fel, majd ennek felhasználásával mechanikai munkát végez. A mechanikai energia a generátorban alakul át villamos energiává. A hőkörfolyamatban nem tudjuk a hőenergiát teljesen munkává alakítani. A hő egy része hasznosítható, vagy hasznosítás nélkül a környezetbe távozik. Ha a villamos energiatermeléssel egy időben hasznos hőigény is jelen van, akkor lehetőség van kapcsolt termelésre. A kapcsolt termelést pozitív értelemben szoktuk említeni. Előnyös, mert egy folyamatban két terméket – áramot és hőt – állítunk elő, és a ráfordítás kedvezőbb, mintha ezeket külön állítottuk volna elő. Ha az újságírói stílusból indulunk ki, akkor nem is szabadna másban gondolkodnunk. Az egyik országos napilap szerzője így lelkesedett: „Háztartási erőmű – halk, biztonságos, és alig kell hozzá energia.” Ezt még fokozta is azzal, hogy a terméket népszerűsítő modell „szinte örökmozgóként forog.” Szerencsére odakerült a szinte szó, mert különben egy szavát sem kellene elhinnünk. De mi az igazság? Mennyi az „alig”? Közhely, hogy minden műszaki termék hasznos, csak a megfelelő alkalmazást kell megtalálni hozzá. Nem csak elméletileg igazolható a kapcsolt termelés előnyössége, hanem sok-sok referencia is szól mellette. Az igazi kérdés az, hogy melyek a kapcsolt termelés sikeres alkalmazási területei. Leszűkítve: érdemes-e, illetve hogyan érdemes kapcsoltan áramot és hőt termelni háztartási méretben? Ez a kérdés időszerű Ausztriában és Németországban is; tanulságos megismerni tapasztalataikat és terveiket.

Rézcsöves fűtési rendszerek falon belül

 3081

A rézcsövekkel kivitelezett falfűtés működési elve és hatékonysága a már bevált megoldáson alapszik: az alacsony hőmérsékletű felületfűtésen, mint amilyen a padlófűtés is. A változatos fűtésmegoldások hozzájárulnak az otthon energiahatékonyságához, és értékes többletet adnak az alacsony energiafelhasználású épületek működtetéséhez.

Gyakorlati problémák a földgáz- és szén-monoxid-érzékelők üzemeltetésében

Stieber József |  6296
1

A gázipar, a tüzeléstechnika és a kéményseprőipar két fontos gáz jelenlétét detektálja folyamatosan: a földgázét és a szén-monoxidét. Az elsőét azért, mert az már igen kis koncentrációban (4,8 tf%) a levegőbe jutva robbanóképes elegyet alkot, a másodikét pedig azért, mert az már igen kis koncentrációban (1000 ppm) a levegőbe jutva halálos mérgezést okozhat. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan érzékelünk, detektálunk a katasztrófa elkerülése érdekében. A földgáz több mint 85%-ban metánt (CH4) tartalmaz, így annak érzékelése a metán, mint éghető gázkomponensen keresztül történik. Kétféle tartományban érzékeljük, attól függően, hogy szivárgási helyet kell beazonosítanunk, vagy a robbanóképes elegy képződését kell megakadályoznunk. A mérőműszer kijelzése történhet ppm-ben, tf%-ban, ARH%-ban, vagy mindháromban. Előnyük a nagyfokú érzékenység (1-1000 ppm) és a rendkívül kis fogyasztás (1 mA alatt). Hátrányuk az érzékelő mérgekkel szembeni rossz tűrőképessége, a lassú érzékelési idő, az alacsony méréstartomány, a magas ár (20-30 ezer Ft), a nedvességre történő keresztérzékenység és a relatív rövid élettartam (3-5 év). Alkalmazásuk: gázipari, Ex-es térben történő alkalmazásuk nem ismert, kizárólag laboratóriumokban történő telepített szivárgásdetektálásra használják.

Tanácsok padlófűtési rendszerekhez

 3296
1 5 (1)

A padlófűtés előnyei magukban foglalják a magas fokú komfortérzetet és a lényegesen alacsonyabb energiaköltségeket. Az alacsony sugárzási hőmérsékletű fűtés és hűtés növeli az energiahatékonyságot és a huzatmentességet. Az alábbiakban a sugárzó fűtési és hűtési rendszerekkel és vezérlésükkel kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ.

Faelgázosító konstrukciós variációk

Homor Miklós |  4094
1

Miért erősen ajánlott egy puffertároló egy egyszerű faelgázosító kazánhoz, és miért nem kell más megoldáshoz? Mi a lényegi különbség? Hát például az, hogy némely egyszerű faelgázosító kazánt úgy gyártanak, hogy áramkimaradás esetén is fűt még kb. 16% teljesítménnyel. Azaz a gyártó eleve azt akarta, a kazánt úgy konstruáltra, hogy ha nincs áram, és nem megy a kazán ventilátora, akkor is tudjon fűteni a kazán kb. 16%-osan. Mi ennek az előnye? Hát az, hogy áram nélkül, amikor egyébként a szivattyúk sem keringtetnek, gravitációsan még kb. 16%-osan temperálni lehetne egy olyan házat, aminek gravitációs fűtése lenne. Hangsúlyozzuk, hogy ez a kb. 16%-os fűtés csak egy minimális fűtést jelent. Szerintem ez az előny nem annyira fontos, mert szünetmentes áramforrással vagy háborús időkben benzines áramfejlesztővel eleve működtetni lehet a kazán ventilátorát és a keringtető szivattyúkat is...

Kontár mestermunkák az épületgépészetben

 3775

A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia. A nyaralás alkalmával sokan fényképezőgépet ragadtak a kollégák közül, nagy örömünkre! Románia, Erdély örök forrása a szép megoldásoknak. Ezt egy marosvásárhelyi benzinkút hátsó traktusánál fotózta szerkesztőnk. A HMV- és a fűtési rendszer egy és ugyanazon gerincvezetékkel rendelkezik, mint azt a képen látni lehet, a hőleadókat cserélgetik a tulajdonosok a saját szakállukra. ​Az úszásoktatáson a központi hajszárító helyiség, illetve maga a hajszárító. A rendszert villanykapcsolóval lehet üzembe helyezni. A gégecsövek egyenként egy akasztóra vannak felakasztva, melyek maguk is egy-egy kapcsolót képeznek, tehát amelyiket az akasztójáról leemeled, az kezd meleg levegőt fújni, vagy néha csak lehelni.

Energiagazdászt mindenhova

Nagy János |  2171

Új építési törvénnyel együtt új építési szabályzat lép életbe 2013. január 1-től! Az építéshez szükséges anyagokat úgy kell megválasztani, hogy az energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen – többek között ezt is előírja az új országos építési szabályzat. A tervezés során mindig meg kell vizsgálni a megújuló energiák felhasználásának lehetőségét – áll az országos településrendezési és építési követelmé- nyekről szóló kormányrendelet módosításában. Az új törvény olyan szakemberek meglétével tud működni, akik átfogó és naprakész gyakorlati tudással rendelkeznek az energia-megtakarítás, a megújuló energiák témájában – legyen az lakóház, iskola, irodaház, társasház, vállalati raktár/irodaépület vagy gyárépület. A szakmai ismeretek közül a legfontosabbak: energiatechnikai alapismeretek, épületek energiaigénye/energiahatékony épületek, világítás-, fűtéstechnika, szellőzés- és klí- matechnika, hűtéstechnika valamint a megújuló energiák: a napenergia hasznosítása (napelem, napkollektor); a geotermikus energia, a hőszivattyú, illetve a biomassza (biogáz) energetikai célú felhasználása. Ezen témakörök mellett azonban elengedhetetlen olyan speciális kiegészítő területek ismerete is, mint például a projektmenedzsment, a gazdaságossági számítások vagy az energia adat- és költségmenedzsment. Az eddig felsoroltakon felül különösen a vállalatok estében rendkívül nagy jelentőséggel bírhat továbbá a sűrített levegő, az elektrotechnika és a villamos hajtások energetikai szempontú optimalizálása, valamint a technológiai hő, a hő visszanyerése vagy éppen a kapcsolt energiatermelés is.

Kútvizes fűtési rendszerek szolár támogatással

Fördős Norbert |  2384

Az augusztus végétől életbe lépett fűtéskorszerűsítési pályázatnak (is) köszönhetően ismét előtérbe helyezhetők a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelők. Magyarország e tekintetben különleges helyzetben van, mert mindkét hőforrásból (geotermikus és napenergia) nálunk bőven akad. Hazánkban sajnos általánosan még nem terjedt el ezek használata, pedig Nyugat-Európa számos országában jelentős szerepet töltenek be a geotermikus hőszivattyúk – minden szempontból más körülmények között.

Fesztiválok melegvíz-ellátása

Mihály Gábor |  2311

Napjainkban a könnyűzenei nyári fesztiválok egyre nagyobb nép-szerűségnek örvendenek. Minden nyári hétvégére több ilyen rendezvény is jut, ráadásul sok közülük meghaladja a százezres látogatószámot is. A Sziget Fesztivál például egyike Európa legnagyobb zenei rendezvényeinek, ahol 350 ezren is megfordulnak. Ezeknek a mega- fesztiváloknak az egyik jellegzetessége a külföldiek növekvő aránya, így a beköltözők, táborozók száma is folyamatosan emelkedik.

ÉMI É­pí­tő­i­pa­ri Tu­dás­köz­pont

 3028

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. célkitűzései ma legfőképp az épített környezet színvonala, a fenntartható és energiatudatos építés, valamint az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás köré csoportosulnak. Ebben a szellemben vágott bele a Szentendrén megvalósuló demonstrációs projektjébe is, melynek keretében több energiahatékonyságot szolgáló felújítás, fejlesztés valósul meg. Felépül az ÉMI új irodaépülete számos innovatív építészeti és gépészeti megoldással.

Az olcsó csapok gyártási trükkjei

Piskóty Miklós |  4787
1 4 (1)

Egy fürdőszobaszalonba vagy szerelvényboltba betérve meglepetéssel tapasztaljuk, hogy az azonos rendeltetésű, legolcsóbb és legdrágább csapok ára között tíz-, de esetenként akár százszoros különbség is mutatkozik. A felső kategóriába tartozó, „prestige” csapoknál a „desing”-t és a gyártó vagy a divatos tervező „image”-át kell megfizetni. Az egyszerűbb mosdócsapnál maradva felmerül a kérdés, hogy mi a magyarázata annak, hogy az egyik 2500, a másik, első pillantásra hasonlónak tetsző darab 15-20 ezer forintba kerül? A csapok krómozott felületét tüzetesebben megvizsgálva árulkodó jeleket fedezhetünk fel. Az olcsó szerelvények valahogy nem csillognak annyira, és a visszatükröződő egyenesek is elgörbülnek, széttöredeznek. Egy igényes csap gondosan csiszolt és polírozott sík felületei akár tükörként használhatók. A csiszolás nagyon drága művelet...

Ez szabálytalan

Szakács Levente |  2221

Szaklapunk szeptemberi számában cikket közöltünk „Ismét a villany- bojlerekről” címmel. A publikációval kapcsolatban az egyik hazai áramszolgáltató szakembere válaszreakciót juttatott el a szerkesztő-ségünkbe, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közreadunk.

Családi házak fűtéséről ismételten

Cséki István |  2148

Sajnos a családok egyre nagyobb részénél nehézséget jelent a fűtési költségek kifizetése. Ehhez még hozzájárul az is, hogy az alacsonyabb keresetű családok nem képesek házuk korszerűsítését finanszírozni, vagyis nem tudják a falakat hőszigeteltetni, a nyílászárókat hőszigeteltre cserélni, illetőleg a fűtésüket kisebb fogyasztásúra átalakíttatni.

Faelgázosító kazánok 1.

 8391

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által ...

Faelgázosító kazánok 2.

 6223

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által ...