Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mihály Gábor

 220 | |

Mihály Gábor cikkei

Propángázos településellátó rendszerek

2012. október 29. |  2491
Társszerző: Mészáros Mihály

Számos olyan közösség és település van az országban, ahol a vezetékes földgázellátás nem valósult meg, és a közeljövőben nem is várható a kialakítása. Természetes, hogy a települések lakói törekednek az infrastruktúra fejlesztésére, hiszen ez továbbélésük záloga. A megfelelő infrastruktúrával rendelkező településeken érzik jól magukat a lakosok, itt várható csak, hogy a megélhetést biztosító munkalehetőségeket kínáló gazdasági vállalkozások megjelenjenek, illetve a már meglévő vállalkozások hosszú távon életképesek legyenek. A helyi infrastruktúra egyik fontos eleme a megfelelő, biztonságos ener-giaellátás. Természetesen nem minden település van abban a helyzetben – akár földrajzi, akár anyagi okok miatt –, hogy csatlakozhasson a vezetékes földgázellátáshoz. Ezen települések számára kínál lehetőséget a vezetékes propángázellátó rendszer. A vezetékes propángázellátó rendszer csak Magyarországon új.

Fesztiválok melegvíz-ellátása

2012. október 18. |  2321

Napjainkban a könnyűzenei nyári fesztiválok egyre nagyobb nép-szerűségnek örvendenek. Minden nyári hétvégére több ilyen rendezvény is jut, ráadásul sok közülük meghaladja a százezres látogatószámot is. A Sziget Fesztivál például egyike Európa legnagyobb zenei rendezvényeinek, ahol 350 ezren is megfordulnak. Ezeknek a mega- fesztiváloknak az egyik jellegzetessége a külföldiek növekvő aránya, így a beköltözők, táborozók száma is folyamatosan emelkedik.

A HMV-ellátás egyszerű és hatékony lehetőségei

2012. március 8. |  4639
1

A háztartások gázfelhasználása tekintetében a használati meleg víz terme- lése a fűtést követően a második legnagyobb hőfogyasztó tevékenység. Míg az évtizedekkel korábban épített, szigeteletlen ingatlanok HMV- energiaigénye alig haladta meg a fűtési energiaigény 6-8 százalékát, addig egy mai építési követelményeknek megfelelő ingatlan esetében egy nagyobb családnál ez az arány jóval meghaladja az 50 százalékot. Mindezen tendenciák azt eredményezik, hogy egy korszerű családi ház fűtési igénye könnyedén biztosítható egy 12-14 kW teljesítményű kondenzációs kazánnal, azonban megnövekedett HMV-komfortigényeknek az említett berendezés már nem tud megfelelni.