Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Propángázos településellátó rendszerek

2012/11. lapszám | Mészáros Mihály Mihály Gábor |  2491 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Számos olyan közösség és település van az országban, ahol a vezetékes földgázellátás nem valósult meg, és a közeljövőben nem is várható a kialakítása. Természetes, hogy a települések lakói törekednek az infrastruktúra fejlesztésére, hiszen ez továbbélésük záloga. A megfelelő infrastruktúrával rendelkező településeken érzik jól magukat a lakosok, itt várható csak, hogy a megélhetést biztosító munkalehetőségeket kínáló gazdasági vállalkozások megjelenjenek, illetve a már meglévő vállalkozások hosszú távon életképesek legyenek. A helyi infrastruktúra egyik fontos eleme a megfelelő, biztonságos ener-giaellátás. Természetesen nem minden település van abban a helyzetben – akár földrajzi, akár anyagi okok miatt –, hogy csatlakozhasson a vezetékes földgázellátáshoz. Ezen települések számára kínál lehetőséget a vezetékes propángázellátó rendszer. A vezetékes propángázellátó rendszer csak Magyarországon új.

Számos olyan közösség és település van az országban, ahol a vezetékes földgázellátás nem valósult meg, és a közeljövőben nem is várható a kialakítása. Természetes, hogy a települések lakói törekednek az infrastruktúra fejlesztésére, hiszen ez továbbélésük záloga.

A megfelelő infrastruktúrával rendelkező településeken érzik jól magukat a lakosok, itt várható csak, hogy a megélhetést biztosító munkalehetőségeket kínáló gazdasági vállalkozások megjelenjenek, illetve a már meglévő vállalkozások hosszú távon életképesek legyenek. A helyi infrastruktúra egyik fontos eleme a megfelelő, biztonságos ener-giaellátás.

Propángázos rendszer

Természetesen nem minden település van abban a helyzetben – akár földrajzi, akár anyagi okok miatt –, hogy csatlakozhasson a vezetékes földgázellátáshoz. Ezen települések számára kínál lehetőséget a vezetékes propángázellátó rendszer.

A vezetékes propángázellátó rendszer csak Magyarországon új. Európa-szerte nagyon sok ilyen rendszer működik, például Angliában, Németországban, Olaszországban. Méreteik igen változók, néhány tíz ház ellátásától kezdve a több száz házat kiszolgáló rendszerek egyaránt léteznek. A rendszer egyik legnagyobb előnye a rugalmasság; megfelelő technikai megoldások esetén csaknem korlátlanul bővíthetők vagy akár egy településen belül több, egymástól független rendszer is kiépíthető.

1. Pébégáz tárolótartály, 2. elgőzölögtető, 3. elosztóvezeték, 4. leágazó elosztóvezeték, 5. telekhatár, 6. fogyasztói főelzáró, 7. gázszolgátatás teljesítési helye, 8. fogyasztói nyomásszabályzó, 9. gázmérő, 10. fogyasztói hely, 11. fogyasztói vezeték, 12. fogyasztói berendezések

A vezetékes propángázellátó rendszer egy alkalmas területen elhelyezett tárolótartályokból, a tartályparkhoz kapcsolódó elpárologtató és nyomásszabályozó blokkból, valamint a fogyasztók ellátását biztosító vezetékhálózatból áll.

A vezetékes propángázellátó rendszer azonos kényelmet nyújt, mint a földgázhálózat. Az elosztóvezeték-rendszer kiépítése hasonló költségekkel jár, mint a földgáz esetén, viszont elmaradnak a földgáz-távvezetékkel, a nyomáscsökkentő és átadóállomásokkal járó beruházási költségek. A propángáz ára a világpiaci ár függvénye, emiatt nem összehasonlítható az államilag támogatott földgáz árával.A propángáz környezetbarát, jó hatásfokkal eltüzelhető energiahordozó. Palackozva a propán-bután gázkeverékkel gyakorlatilag mindenki találkozott már. Energiatartalma magas – a földgáz energiatartalmának kb. háromszorosa –, és a gáz tisztasága miatt állandó. Fontos jellemzője, hogy viszonylag kis nyomás hatására cseppfolyósítható, ez teszi lehetővé, hogy könnyen szállítható és tárolható legyen.

Települések gázellátása

A települések gázellátása propángázzal történik, hogy alacsony környezeti hőmérsékleten se fordulhasson elő az elosztórendszeren visszakondenzálódás. A rendszer megépítése 200-1200 beköthető ingatlan esetén gazdaságos. A rendszer egyszerűsített elvi vázlatát a 1. ábra mutatja.

A településellátó rendszerek két fő részre bonthatók, a tartályparki technológiára, valamint az elosztóvezeték-hálózatra. A tartálypark cseppfolyós propán-tartályai lehetnek föld felettiek, föld alattiak, illetve földdel takartak. Tárolókapacitásuk nagyságát jellemzően logisztikai szempontok határozzák meg, szoros összefüggésben a fogyasztói rákötések számával. A tárolótartályok mérete 5 és 40 m3 között változik, melyek gázelvétele a fogyasztási igényektől függően történhet a tartály gázfázisából közvetlenül, illetve nagyobb igény esetében a tartály folyadékfázisát használva, elpárologtatón keresztül.

A létesítmény általában négy teljesítménynagyságban épülhet ki: 50, 100, 200 és 500 kg/h névleges gázteljesítményekkel (elgőzölögtető esetén). Főbb jellemzőiket az 1. táblázat adja meg.

Az alkalmazott elgőzölögtetők meleg vizes rendszerűek, melyek fűtőegysége a védőtávolságon kívülre telepített, automata üzemű melegvízkazán. A fagyálló folyadéktöltet cirkulációja történhet gravitációval vagy szivattyús keringtetéssel.

Az elgőzölögtetővel közös lemezszekrényben vannak szerelve az első fokozatú nyomáscsökkentő szerelvényei. A nyomásszabályozók 1,5 bar kimenő nyomással rendelkeznek. A beépített gyorszárak 1,95 bar felső és 0,6 bar alsó nyomásértéknél, illetve szabályozónként szelektíven beállított nyomásértéknél lezárják a gázszolgáltatást.

Az elosztóhálózat kemény polietilén csőből készül. A fogyasztói nyomásszabályozók az előírás szerinti 30 mbar gáznyomást állítanak be.

A propángázzal üzemelő településellátó rendszerek kiépítése 1993-ban kezdődött el. Ezen rendszerek háromezer fogyasztót szolgálnak ki ma Magyarországon. A kiépült elosztó- és leágazó-vezetékek hossza eléri a 160 km-t.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem