Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2012. november

Síkkollektorok

Áttekintő táblázat

 528

Az infrafűtésről

Ifj. Czinege Károly |  4271
1 4 (1)

Mi is az az infrafűtés, és mi az, amit csak úgy hirdetnek? A kérdésfelvetés aktualitását az adja, hogy gombamód szaporodnak az infrafűtés különböző típusait forgalmazó cégek, és az tapasztalható, hogy némely kereskedő a szakmaiságnak igencsak híján van. Bármely érdeklődő, akinél kiépítik az infrafűtést, nem feltétlenül tapasztalhatja meg és élvezheti annak minden előnyét.

A befűtőfólia

 4083

Az alábbiakban egy többszöri levélváltást közlünk, ami kiváló példa a mai magyar vadkapitalizmusra. Elvileg „K” úr az épületgépész, a mérnök, aki el próbálja adni termékét „N” úrnak, az építkezőnek. Ám „K” kifogta, mert valójában „N” az épületgépész mérnök (bár építkezik is), így kiderül, hogy „K”-nak köze sincs a szakmához, és végül neki – és a fóliájának – lesz befűtve… Egy megjegyzés. Mint sok másnak, az infrafűtésnek, mint fűtési módozatnak is van létjogosultsága. És vannak tisztességes, felkészült forgalmazók, valamint vannak kóklerek. Őket, a modern Háry Jánosokat kéne eltüntetni a piacról.

A füst­gáz­e­lem­ző ké­szü­lé­kek­ről

 3698
1 5 (1)

A szakszerűséghez hozzá tartozik, hogy a  szakemberek rendelkeznek füstgázelemző kézi készülékkel, mellyel  nem csak az optimális üzemállapotot tudják beállítani, de hozzájárulnak  az élet- és vagyonbiztonsághoz is. Sajnálatos módon ma még mindig nem magától értetődő a felhasználók számára, hogy a hideg beköszönte előtt a fűtési rendszert felkészítsék a télre. Egy kazán átvizsgálása, a fűtési rendszer feltöltése, légtelenítése ugyanolyan fontos, mint az autóknál átnézni, leellenőrizni a működést, próbafutást végezni, az esetlegesen elhasználódott elemeket, ablakmosó folyadékot lecserélni, téli gumikat felszerelni.

Kapcsolt termelés II.

Chiovini György |  2963

A kapcsolt áram- és hőtermelés közismert előnye, hogy a két termék együttes előállítása kevesebb tüzelőanyaggal történik,  mint ha azt két külön folyamatban végeznénk. Más megfogal- mazásban a nem kapcsoltan termelt áram előállításánál  veszteségbe menő hő hasznosul, így lesz ez a technológia gazda- ságosabb. Vagyis a hőhasznosítás a kapcsolt termelés kulcsa.

A mérő-be­sza­bá­lyo­zó szelep

Guba Roland |  3893

A mérő-beszabályozó szelepek területén az utóbbi időben több olyan fejlesztés is történt, amelyeket érdemes röviden áttekintenünk. Az tény, hogy egy mérő-beszabályozó szelep továbbra is mérő-beszabályozó szelep marad, a beállítás után egy statikus fojtást eredményez a csőhálózatban, de meg tudja könnyíteni életünket a szelephez adott speciális szolgáltatásokkal. Ezek közül elsőként kell említenünk a 360°-ban körbeforgatható mérőhelyet. Így a szelep elhelyezkedésétől, beépítettségétől függetlenül a mérőcsonkokat mindig magunk felé tudjuk fordítani (1. ábra), és mérőműszerrel vagy a töltés/ürítéshez szükséges szerelvényekkel csatlakozhatunk a szelephez. Az tény, hogy egy mérő-beszabályozó szelep továbbra is mérő-beszabályozó szelep marad, a beállítás után egy statikus fojtást eredményez a csőhálózatban, de meg tudja könnyíteni életünket a szelephez adott speciális szolgáltatásokkal.

A kőolaj fényes karrierje I.

Dobai Gábor |  5373
1 5 (1)

Csaknem negyven esztendő telt el az első olajsokk kirobbanása óta. Addig is tudtuk, hogy Földünk primer energiahordozó- és nyers- anyagtartalékai végesek, de valahogy nem akartuk tudomásul venni. Globális viszonylatban közlekedésünk 90%-át – történjen az földön, vízen, levegőben – a kőolaj tartja életben. Az üzletekben kapható összes áru 95%-ának előállítása során kőolajat használunk. Élelmiszereink 95%-ának megtermelése kőolaj nélkül lehetetlen volna. És persze az épületgépészetben is etalon a kőolaj, elég, ha csak az olajkazánokra vagy a gáz árának a kőolajéhoz való viszonyítására gondolunk.

A Dandár és Király Fürdő

 2822

A két világháború között, 1928-ban a budapesti Városi Tanács határozata alapján minden budapesti kerületben népfürdőt hoztak létre, ahol az emberek számára olcsón biztosították a mindennapi higiéniához szükséges fürdési lehetőségeket. A megnyitástól a hetvenes évek közepéig tartálykocsival szállították a gyógyvizet a Pascal fürdőből, de 1978 óta saját kútjuk van, jó minőségű gyógyvízzel. A kicsi és családias hangulatú fürdőben egy gépház üzemel, egy közel húsz éves rendszerrel, és bár történtek fejlesztések is, de mint minden közintézményben, a jövő itt is állami támogatások függvénye.

Radiátorok Darth Vadere

 9367
1 5 (1)

A Csillagok háborúja című filmeposz eredeti három (azaz 2,9) részében nem tudtuk, milyen arc, test lapul a sötét jedi páncélja alatt. ​Cikkünkben egy olyan radiátorról lesz szó, ami még rejtélyesebb a méltán népszerű sci-fi figuránál, mivel e fűtőtest reklám- és csomagolás-páncélját hántogatva egyre újabb és újabb rétegek, nevek bukkannak elő.

Propángázos településellátó rendszerek

Mészáros Mihály Mihály Gábor |  2484

Számos olyan közösség és település van az országban, ahol a vezetékes földgázellátás nem valósult meg, és a közeljövőben nem is várható a kialakítása. Természetes, hogy a települések lakói törekednek az infrastruktúra fejlesztésére, hiszen ez továbbélésük záloga. A megfelelő infrastruktúrával rendelkező településeken érzik jól magukat a lakosok, itt várható csak, hogy a megélhetést biztosító munkalehetőségeket kínáló gazdasági vállalkozások megjelenjenek, illetve a már meglévő vállalkozások hosszú távon életképesek legyenek. A helyi infrastruktúra egyik fontos eleme a megfelelő, biztonságos ener-giaellátás. Természetesen nem minden település van abban a helyzetben – akár földrajzi, akár anyagi okok miatt –, hogy csatlakozhasson a vezetékes földgázellátáshoz. Ezen települések számára kínál lehetőséget a vezetékes propángázellátó rendszer. A vezetékes propángázellátó rendszer csak Magyarországon új.