Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A Dandár és Király Fürdő

2012/11. lapszám | VGF&HKL online |  2830 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A két világháború között, 1928-ban a budapesti Városi Tanács határozata alapján minden budapesti kerületben népfürdőt hoztak létre, ahol az emberek számára olcsón biztosították a mindennapi higiéniához szükséges fürdési lehetőségeket. A megnyitástól a hetvenes évek közepéig tartálykocsival szállították a gyógyvizet a Pascal fürdőből, de 1978 óta saját kútjuk van, jó minőségű gyógyvízzel. A kicsi és családias hangulatú fürdőben egy gépház üzemel, egy közel húsz éves rendszerrel, és bár történtek fejlesztések is, de mint minden közintézményben, a jövő itt is állami támogatások függvénye.

A Budapest fürdőit bemutató cikksorozatunk harmadik részében a Dandár és Király Gyógyfürdőről készítettünk riportot.
 

a Dandár

A két világháború között, 1928-ban a budapesti Városi Tanács határozata alapján minden budapesti kerületben népfürdőt hoztak létre, ahol az emberek számára olcsón biztosították a mindennapi higiéniához szükséges fürdési lehetőségeket. Ebben a sorban volt az első a Dandár nép-, illetve tisztasági fürdő. A megnyitástól a hetvenes évek közepéig tartálykocsival szállították a gyógyvizet a Pascal fürdőből, de 1978 óta saját kútjuk van, jó minőségű gyógyvízzel. A kicsi és családias hangulatú fürdőben egy gépház üzemel, egy közel húsz éves rendszerrel, és bár történtek fejlesztések is, de mint minden közintézményben, a jövő itt is állami támogatások függvénye.
 

Három medence, egy gépház

A három medencéből álló gyógyfürdőben van társas termálfürdő, szauna, kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, orvosi masszázs, frissítő masszázs és lábápolási lehetőség is. Az ide látogatók nagy része főleg az idősebb korosztályból kerül ki, és többségük orvosi beutalóval érkezik, kezdte beszélgetésünket Gulyás József, a fürdő gépész-karbantartója, aki végigkalauzolt minket a medencék és gépházak területén.

Mindhárom medence zárt, kettő meleg és egy hideg vizes, folytatta Gulyás úr. A meleg vizes medencék 35 és 38 °C-osak, a hideg vizes pedig egy 20 °C-os merülő medence, ami a szaunához tartozik. A hideg vizes medence víztartalma 10 köbméter, míg a meleg vizes medencék 25 és 54 köbméteresek. A gépház közvetlenül a medencék alatt helyezkedik, el és mindhárom medencét ellátja. Efölött vannak a medencék lépcsőfeljárói. A rendszerben az elszívóktól kezdve a szelepházig, a hipóadagoló kivételével minden húsz év körüli életkorú. A termálmedencék töltő-ürítő rendszerűek, amelyeket este leengednek. Ez úgy történik, hogy a gépész-karbantartó a négy darab 150-es tolózárat mechanikusan nyitja, amivel megtörténik a víz leengedése. Ezután a medencéket tisztítják, takarítják, majd újból feltöltik megfelelő utánfolyással. A tíz köbméteres hideg vizes medence nem töltő-ürítő rendszerű, egyedül itt forgatják a vizet. Ehhez a medencéhez tartozik egy hipóadagoló is, amely automatikusan adja hozzá a vízhez a megfelelő mennyiséget.
 

Medencék vízellátása

A meleg vizes medencéknek vannak vizes szerelési, üzemeltetési részei, amiket szelep- házaknak neveznek. Ezen kívül van a fürdőnek két bejövő vezetéke, a hálózati hideg és meleg víz. A meleg vizes bejövő vezeték 45,5 °C-os vizet szolgáltat. A Duna melletti sétányon, a Nemzeti Színháztól nem messze, a HÉV- síneknél található az akna, ahol 600 méter mélyről jön fel a víz, ezt használja a fürdő a medencék töltésére.

A vízelvezetést három éve oldották meg a fürdőben, akkor a Fővárosi Csatornázási Művekkel kötött szerződés értelmében tehermentesítették a csatornát – az elhasznált hideg és meleg vizet közvetlenül a Dunába ürítik. A két nagy teljesítményű szivattyúval 70 köbméter vizet szivattyúznak ki egy óra alatt. A fürdő által elhasznált, lényegében tiszta víz így nyugodtan mehet a Dunába, mondta Gulyás úr, de hozzátette, hogy ezt a 45 °C-os vizet nemcsak a folyóba lehetne engedni, hanem hőtartalmát fel lehetne használni fűtéshez.Tehermentesített csatorna

A fürdő költségeinek további lefaragásához a pár éve megújult kazánház járul még hozzá, tette hozzá a gépész. A régi öntöttvas tagos kazánt – amelyre sok minden volt mondható, csak az nem, hogy takarékos – két éve cserélték le egy modern kondenzációs kazánra, puffertartállyal, keringtető szivattyúval. A régi kazán félautomata rendszerű volt, melyen még kézzel adagolták a gázt. Folyamatban van még a radiátorok cseréje is, de mint minden, ez is pénz kérdése, fejezte be a gondolatmenetet Gulyás úr.
 

Felmerülő problémák

A rendszer viszonylag stabilnak mondható, de azért merülnek fel problémák. A nyári időszak végén Gulyás József szinte mindegyik hétvégéjét a fürdőben töltötte a kollégáival, mivel a folyamatosan fellépő hibákat javítani kellett. Ezek egyszerű karbantartási műveletek voltak, mégis sok időt vettek igénybe, mivel senki sem tudja, hogy hol is futnak pontosan a vezetékek a föld alatt. A hiba megjelenéskor egyszer csak elkezd szivárogni, folyni valahol a víz, de elsőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan honnan is ered. Ahogy Gulyás úr mondta: elég sok mindent ismerek már itt, hiszen itt vagyok lassan 15 éve, és sok információt szereztem az előző kollégáktól is, akik szintén 15-20 évet dolgoztak a fürdőben, de a sok tapasztalat, rutin és kíváncsiság ellenére még ma is akadnak fehér foltok.
 

a Király

Patinás és elavult

A Király gyógyfürdő Budán található, és méreteiben hasonló, mint a Dandár, bár megszületésük körülményei jelentősen különböznek. Míg a Dandárt a népegészségügy, addig a Királyt a törökök építették, emiatt a Királynak van egy egészen tradicionális hangulata, mely a régi időket idézi.

A fürdőben négy medence van 26 és 40 °C között, amiből egy merülő medence. A termálvíz a Lukács gyógyfürdőből érkezik vezetékeken, a fürdőnek nincs saját vízellátása és ebből adódóan saját vízgépészete sem. A termálvizet nem forgatják, a medencék töltő-ürítő rendszerűek, melyeket minden este zárás után leengednek, zsírtalanítanak, majd vegyszerekkel takarítanak, utána pedig újra feltöltik. A művelet hat órát vesz igénybe éjszakáként. Az elhasznált víz egyenesen a csatornába távozik, és bár nincs messze a Duna, még nem oldották meg az elhasznált termálvíz közvetlen eljuttatását a folyóba, pedig ez itt is jelentős megtakarítást eredményezhetne, akárcsak a Dandár esetében.

A fürdő területén egy gépház található, amelyben két ősrégi Komfort márkájú öntöttvas, Kll GVG típusú tagos kazán üzemel, melyeket épületfűtésre, illetve a száraz és nedves gőzök fűtésére használnak. A vezetéken érkező meleg vizet a karbantartók folyamatosan ellenőrzik és naplózzák, mivel a nyomáskülönbségekből adódóan előfordul hőingadozás. Az ide érkező víz 52 °C-os. Az eljárás manuális, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a gépész-karbantartó odamegy a medencéhez, és belelógat egy műszeres kábelt, amely kijelzi az aktuális vízhőmérsékletet. Ezután átmegy a gépészeti helyiségbe, ahol két golyóscsapot érzésre finoman megnyit, majd visszasétált a medencéhez, és újra mér. Ha nem jó az eredmény, újra nyitja és zárja a hideg és meleg vizes golyóscsapokat. Ezt a műveletet kétóránként megismétlik.

Az elavult rendszerek cserélése, felújítása nagy valószínűséggel nem a közeljövőben fog megtörténni, ahogy a fürdő egyik munkatársától megtudtuk. Nahajevszky Mária elmondta, hogy bár szándékok vannak arra vonatkozólag, hogy a régi kazánt lecserélik a naponként körülbelül 100-120 főt fogadó fürdőben, de más fejlesztések egyelőre nincsenek tervben.
 

Dandár

A víz kémiai jellemzői: nátriumot is tartalmazó kálcium-
magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos-kloridos,
jelentős fluoridiont tartalmazó minősített gyógyvíz.
Medence-vízhőfokok: 2 db gyógymedence (zárt) 36-38 °C;
1 db merülőmedence (zárt) 20 °C.
A fürdő összes medencéjének vízfelülete 102,0 m2.
 

Király

A víz kémiai összetétele: nátriumot is tartalmazó kálcium-
magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz,
melynek fluoridion-tartalma is jelentős.
Medencék/vízhőfok/vízfelület: 3 darab gyógymedence,
32-36-40 °C, 10-68-4 m2; 1 darab merülőmedence, 26 °C/8 m2;
1 darab öt férőhelyes jakuzzi, 32-36 °C


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem