Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A füst­gáz­e­lem­ző ké­szü­lé­kek­ről

2012/11. lapszám | VGF&HKL online |  5184 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A szakszerűséghez hozzá tartozik, hogy a  szakemberek rendelkeznek füstgázelemző kézi készülékkel, mellyel  nem csak az optimális üzemállapotot tudják beállítani, de hozzájárulnak  az élet- és vagyonbiztonsághoz is. Sajnálatos módon ma még mindig nem magától értetődő a felhasználók számára, hogy a hideg beköszönte előtt a fűtési rendszert felkészítsék a télre. Egy kazán átvizsgálása, a fűtési rendszer feltöltése, légtelenítése ugyanolyan fontos, mint az autóknál átnézni, leellenőrizni a működést, próbafutást végezni, az esetlegesen elhasználódott elemeket, ablakmosó folyadékot lecserélni, téli gumikat felszerelni.

A fűtési idény előtt célszerű szakemberrel átnézettetni a kazánokat, fűtőkészülékeket. A szakszerűséghez hozzá tartozik, hogy a  szakemberek rendelkeznek füstgázelemző kézi készülékkel, mellyel  nem csak az optimális üzemállapotot tudják beállítani, de hozzájárulnak  az élet- és vagyonbiztonsághoz is.

Senki sem takarékoskodik ezekkel egy autó esetében, mert a saját és családtagjainak életével játszik. Nincs ez másként a tüzelőberendezéseknél sem, hiszen azok műszaki állapota szinte egyenes arányban van üzembiztonságukkal, gazdaságosságukkal, megbízhatóságukkal és az égéstermék elvezetésének biztonságával.

Manapság már egy szerelő sem létezhet korszerű, jól teljesítő kézi füstgázelemző készülék nélkül, hiszen nem csak a gazdaságos üzemet kell tudnia szavatolni, hanem az életvédelem is a felelősségi körébe tartozik. Épp ezért elengedhetetlen, hogy kézi füstgázelemzője működésbiztos, valós mérést produkáló, adott esetben archivációs és nyomtatási funkciókkal is bírjon. Egy korábbi mérés adatainak az aktuálissal való összevetése mindig hasznos információkat adhat a készülék általános állapotáról, vagy egy rejtett, azonnal szemet nem szúró hibáról.

A pontos mérés érdekében nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizzék a mérőcellák állapotát a mérés megkezdése előtt. A tüzelőberendezés tulajdonosa minden esetben kérje el a mérőműszer kalibrálási papírjait a munkát végző szakembertől, és bizonyosodjon meg a kötelező kalibrálási intervallumok betartásáról, és a műszer, valamint a kalibrálást végző vállalkozás valamely szervezet (pl. TÜV) általi tanúsításának meglétéről, mert egy nem megfelelően működő berendezéssel végzett (el)állítás a financiális károkon túl akár életveszélyes helyzeteket is előidézhet. A modern füstgázelemző készülékek vagy elektrokémiai, vagy pedig parciális nyomást mérő cellákkal rendelkeznek. Mind a két típus alkalmas nagy pontosságú mérésre, de míg a parciális nyomást      mérő cella érzékeny akár a mérés közbeni hőmérséklet-, nyomásváltozásokra, az elektrokémiai sokkal kevésbé. A legújabb fejlesztéseknek hála, sikerült mára kiküszöbölni az elektrokémiai mérőcellák legnagyobb fogyatékosságát, a korlátozott élettartamot. Míg a korábbi változatoknál az oxigénmérő-cellák élettartama – használattól függetlenül – maximum 2 év volt, az új típusoknál az élettartam garantáltan 5 évre növekedett.

Füstgázelemző műszert használó szakemberek tisztában vannak vele, hogy egy-egy mérőcella-csere mekkora költésget jelent. Az O2-mérőcellákat két év után cserélni szükséges – ha csak ritkán is mértek vele –, mert ennyi idő alatt a cella elöregszik, nem biztosítható az állandó üzemfeltétel, azaz hamis mérést végez, és akár életveszélyt okozó tévedésekhez vezethet. Ez annál is inkább fontos, mivel a kazán mérésekor mindig célszerű a környezet oxigéntartalmát ellenőrizni. Amennyiben ez nem 21%, akkor valószínűsíthető, hogy vagy a szellőzés nem biztosított, vagy a kazán égésterméke szivárog. Mindkét eset életveszélyes, az üzemeltető közvetlen és fenyegető életveszélynek teszi ki magát! Tekintve, hogy a felelősség a kémény legfelső, kilépési pontjáig terjed, a karbantartó/szerelő jogi felelősséggel tartozik a tevékenységéért. Nem lehet megkerülni emiatt a kazánmérés előtt a környezeti levegő oxigéntartalmának mérését.

Szintén fontos a CO-cella állapotának ellenőrzése. Vannak olyan készülékek, amelyeknél vagy nincs cellavédelem, vagy már csak részlegesen működik. Az ilyen készülékeknél sajnos előfordulhat, hogy amikor mérés során a maximális méréstartomány értékét a ténylegesen előforduló CO-koncenráció túllépi, az a cella élettartamát csökkenti, mérését bizonytalanná teszi. Az átöblítés/kalibráció nem feltétlen fedi fel a cellahibákat, ezért a kéziműszer tulajdonosának vagy használójának minden esetben meg kell győződnie a cellák állapotáról, működésük kifogástalanságáról.

​Egy jó készülék rendelkezik a fentebb említett cellavédelemmel, mely elárasztás esetén lekapcsolja a szivattyút, ezzel megakadályozza a cella idő előtti tönkremenetelét. Az ilyen készülékeknél a mérést a szükséges idejű szellőztetés és ismételt kalibrálás után lehet folytatni.

Szintén érdemes átnézni a mintavevő szonda állapotát. Vajon a mintavevő járatok átjárhatók, a hőmérőelem működik, a csatlakozók épek? Külön megemlítendő a két szűrőberendezés, a porszűrő és a páracsapda. Mindig legyen tiszta a porszűrő! Általában elmondható, érdemes a fűtési idény előtti munkák alkalmával új szűrőt betenni a régi helyett, és a műanyagházat szemrevételezni, adott esetben kitisztítani. A páracsapda esetében is érdemes szemrevételezni annak állapotát, és a szükséges tisztításokat elvégezni.

Az így felkészített, mérésre előkészített kézi műszerrel már nyugodt szívvel lehet mérni, kazánbeállításokat végezni. Csekély a valószínűsége, hogy pontatlan mérés miatt rossz beállítás történik, vagy olyan életveszélyes szituációk keletkeznek, amelyek tragédiához is vezethetnek. Nem mindegy, hogy milyen állapotban van a füstgázelemző készülék. Saját szakmai hitelét ássa alá az, aki nem méréskész műszerrel dolgozik! Nemcsak arról van szó, hogy esetlegesen indokolatlan többletköltséget okoz az ügyfélnek, hanem arról is, hogy bizony egy kazán veszélyes üzem – már akkor, ha nincs rendesen beállítva, karbantartva, működtetve. A mai, meglehetősen agresszív piaci versenyben minden hiba végzetes lehet. Egzisztenciák, piaci jelenlétek múlhatnak egy rossz híren, egy rossz tapasztalaton, egy rossz szájízen. Ne hagyjon támadási felületet!