Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A mérő-be­sza­bá­lyo­zó szelep

2012/11. lapszám | Guba Roland |  3920 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A mérő-beszabályozó szelepek területén az utóbbi időben több olyan fejlesztés is történt, amelyeket érdemes röviden áttekintenünk. Az tény, hogy egy mérő-beszabályozó szelep továbbra is mérő-beszabályozó szelep marad, a beállítás után egy statikus fojtást eredményez a csőhálózatban, de meg tudja könnyíteni életünket a szelephez adott speciális szolgáltatásokkal. Ezek közül elsőként kell említenünk a 360°-ban körbeforgatható mérőhelyet. Így a szelep elhelyezkedésétől, beépítettségétől függetlenül a mérőcsonkokat mindig magunk felé tudjuk fordítani (1. ábra), és mérőműszerrel vagy a töltés/ürítéshez szükséges szerelvényekkel csatlakozhatunk a szelephez. Az tény, hogy egy mérő-beszabályozó szelep továbbra is mérő-beszabályozó szelep marad, a beállítás után egy statikus fojtást eredményez a csőhálózatban, de meg tudja könnyíteni életünket a szelephez adott speciális szolgáltatásokkal.

A mérő-beszabályozó szelep új megközelítésből

A mérő-beszabályozó szelepek területén az utóbbi időben több olyan fejlesztés is történt, amelyeket érdemes röviden áttekintenünk.

Az tény, hogy egy mérő-beszabályozó szelep továbbra is mérő-beszabályozó szelep marad, a beállítás után egy statikus fojtást eredményez a csőhálózatban, de meg tudja könnyíteni életünket a szelephez adott speciális szolgáltatásokkal.Ezek közül elsőként kell említenünk a 360°-ban körbeforgatható mérőhelyet. Így a szelep elhelyezkedésétől, beépítettségétől függetlenül a mérőcsonkokat mindig magunk felé tudjuk fordítani (1. ábra), és mérőműszerrel vagy a töltés/ürítéshez szükséges szerelvényekkel csatlakozhatunk a szelephez.

Ezzel kényelmesebbé válnak és rövidülnek az üzembe helyezési, fenntartási munkák. A mérés megkönnyítése érdekében a mérőcsonkok párhuzamosak, így mindkét mérőtű egyszerre csatlakoztatható a szelephez, tovább gyorsítva a munkát.

1 . ábra A szelep elhelyezkedésétől, beépítettségétől függetlenül a mérő-csonkokat mindig magunk felé tudjuk fordítani, és mérőműszerrel vagy a töltés/ürítéshez szükséges szerelvényekkel csatlakozhatunk a szelephez. Ezzel kényelmesebbé válnak és rövidülnek az üzembe helyezési, fenntartási munkák. A mérés megkönnyítése érdekében a mérő- csonkok párhuzamosak, így mindkét mérőtű egyszerre csatlakoztatható a szelephez, tovább gyorsítva a munkát.Kivitelezésnél gyakran okoz gondot a szelep beépítése, hisz a belső menetes szerelvényeket „körbe kell tekerni” a csövön. Ennek általában nagy a helyigénye, és gyakran hasznos teret vesz el a helyiségből. Új fejlesztések kialakítása eleve kompakt, de a beállító kézi kerék a szerelés idejére el is távolítható a szeleptestről, kisebb szerelési teret igényelve (2. ábra).

Szintén a kivitelezők érdekeit szolgálhatja a szelep beszabályozó elemének konstrukciója. A szelep, konstrukciótól függően, ugyanis nem szerelhető be fordítva, vagyis rossz áramlási iránynak megfelelően. A szeleptesten ugyan fel van tüntetve az áramlási irány (szabvány által előírt módon), de fordított üzem esetén is pontosan ugyanazokat a fojtási értékeket kapjuk. Mondhatjuk tehát, hogy az ilyen szelep kétirányú beépítést tesz lehetővé.

Az új konstrukciójú szelep, anyagát tekintve, korrózióálló sárgarézből készül, így alkalmazható akár fűtés/hűtési rendszerekhez vagy hideg víz-, illetve használati melegvíz-hálózatokhoz. Különböző szerelési technológiákhoz lehet választani külső menetes kivitelt is.

A szelep nem csak statikus strangszabályozó lehet, hanem egy teljes értékű elzáró szerelvény is egyben, ugyanis a hidraulikai előbeállítástól teljesen függetlenül a szelepet el tudjuk zárni egy beépített gömbcsap segítségével, lásd a 4. ábrát. A szelep-előbeállítási funkció és a szakaszoló szerelvény üzemmód közötti átváltást a beállító kerék tengelyirányú benyomásával lehet változtatni. Ha a beállító kereket benyomtuk, a szelep már csak nyit-zár funkcióban működik 90°-os elforgatással. Ha a kereket egy kis zöld kar vagy imbuszkulcs segítségével visszapattintjuk, a szelep ismét előbeállítható.

3. ábra 2. ábra
5. ábra A szelephez rendelhető egy címke, melyre a szükséges paraméterek felvezethetők, és a beállító kerékhez csatlakoztatva mindig ellenőrizhető az eredeti állapot.4. ábra A gömbcsap elzárása után, ha csatlakoztattuk a gumitömlőt a szelephez, a kiválasztott oldalhoz tartozó mérőcsonk meglazításával (villáskulcs segítségével) tudjuk kezdeni az ürítést.

A rendszer töltése-ürítése könnyen megoldható a modern szeleppel. Ehhez a funkcióhoz a mérőcsonkokat és a közöttük elhelyezkedő tömlővéges csatlakozást használhatjuk. Ahogy korábban említettük, a szelep beépítési iránya gyakorlatilag tetszőleges, viszont ez igényli, hogy a szelep bármely oldaláról le tudjuk üríteni a hálózat vizét. Hogy épp melyik oldalt kívánjuk üríteni, az a saját döntésünk. A gömbcsap elzárása után, ha csatlakoztattuk a gumitömlőt a szelephez, a kiválasztott oldalhoz tartozó mérőcsonk meglazításával (villáskulcs segítségével) tudjuk kezdeni az ürítést (3. ábra). Tekintettel arra, hogy az átvezető nyílások elég bővek, maga a töltési-ürítési folyamat meglepően gyorsan elvégezhető.

Az új konstrukciójú szelepen beállított értékek minden irányból könnyen leolvashatók, hogy bármikor ellenőrizni lehessen, megtörtént-e a beszabályozás. Abban az esetben, ha a szelep zárva van (gömbcsap funkció), azt a számlapon rögtön láthatjuk, ugyanis az érték egy piros lappal le van takarva.

Mérő-beszabályozó szerelvényekkel szemben támasztott fontos követelmény még az előbeállítási érték rögzítése és annak plombálása. A szóban forgó szelepnél ez roppant egyszerű. A beállító kerék lenyomásával a beállí

tott érték rögzül, a kerék nyakán átvezetett kábelkötegelővel pedig ennek a rögzített állapotnak a feloldását tudjuk megakadályozni. A szelephez rendelhető továbbá egy címke, melyre a szükséges paraméterek felvezethetők, és a beállító kerékhez csatlakoztatva mindig ellenőrizhető az eredeti állapot (5. ábra).

Meg kell említenünk még egy szempontot, a szelep pontosságát, mint vonzó tulajdonságot. Ez ugyan egy kicsit ellentmondásosan hangzik, mégis van logikája. Tudjuk azt, hogy a statikus szelepek térfogatáram-beállítási értékei csak a névleges üzemállapotra érvényesek. Ha azonban egy szelep pontatlan (pl. kisebb előbeállítási értéknél gyakran rosszabb, mint +/-15%), akár 15%-kal nagyobb (vagy kisebb) térfogatáramot is beállíthatunk óhatatlanul a rendszeren, ami már tervezési állapotban is túláramokat, többletszivattyúzást vagy ellenkező esetben ellátási problémákat okoz. Minél pontosabb egy szelep, annál kisebb ennek a veszélye.

Az új opciónál a speciális záróék-geometriának és a szelep belső kialakításának köszönhetően rendkívül pontos, +/-4-5% csak az eltérés, de a zárásközeli tartományban is alig lépi ezt túl. A fenti jellemzők nagy segítséget nyújtanak mind a kivitelezőknek, mind az üzemeltetőknek a mindennapos munkájuk folyamán.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem