Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2012. március

Lakáshőközpontok összehasonlító vizsgálata Ausztriában III.

|  3154
1 4 (1)

Az „AEE - Institut für Nachhaltige Technologien” intézetben vizsgáló laboratóriumot alakítottak ki, ahol a lakáshőközpontokat különböző vizsgálatoknak vetették alá.

Füstgáz Saga

Bányai István |  2902

Az épületgépészetnek – bár nem kellene, és sokszor a józanész ellenére való – szezonális slágertémái vannak. Amikor beköszönt a kánikula, roham indul a klímaboltok, klímaszerelők irányába, amikor pedig „halk lombok alatt beszökik az ősz”, megállás nélkül csörögnek (vagy ma már inkább brummognak, nyivákolnak) a szolgáltatóknál a telefonok. A hibás, vagy éppen hiányzó klíma legfeljebb megizzaszt, de egy rossz kémény, elhibázott füstgázelvezetés már gyakran feketébe öltözteti a rokonságot.

Az Országház épületenergetikai osztályának megállapítása

Kazinczy Gyöngyvér |  2331

Jelen cikk „Az Országház épületgépészeti rendszerének ismertetése, és korszerűsítési lehetőségeinek felvázolása” című tanulmányom egyik fejezete. A tanulmány részletesen ismerteti az Országház eredeti és jelenlegi épületgépészeti rendszerét, meghatározásra kerül az épület energetikai osztálya, majd javaslatokat sorakoztat fel az energiahatékonyság növelésének érdekében.

Többrészes, túlnyomásos égéstermék elvezető rendszer telepítése II.

Fördős Norbert |  4461

Előző lapszámunkban rövid „helyzetjelentést” adtunk a hazai gyűjtőkéményekről: ezek az égéstermék-elvezetők – néha, mint potenciális veszélyforrások – hiányosságaik, illetve elavult műszaki megoldásaik ellenére is jó alapot képezhetnek új típusú rendszerek, például a többrészes, túlnyomással működő égéstermék-elvezető rendszer telepítésére.

A HMV-ellátás egyszerű és hatékony lehetőségei

Mihály Gábor |  6045
2

A háztartások gázfelhasználása tekintetében a használati meleg víz terme- lése a fűtést követően a második legnagyobb hőfogyasztó tevékenység. Míg az évtizedekkel korábban épített, szigeteletlen ingatlanok HMV- energiaigénye alig haladta meg a fűtési energiaigény 6-8 százalékát, addig egy mai építési követelményeknek megfelelő ingatlan esetében egy nagyobb családnál ez az arány jóval meghaladja az 50 százalékot. Mindezen tendenciák azt eredményezik, hogy egy korszerű családi ház fűtési igénye könnyedén biztosítható egy 12-14 kW teljesítményű kondenzációs kazánnal, azonban megnövekedett HMV-komfortigényeknek az említett berendezés már nem tud megfelelni.

Mivel, hogyan fűtsünk? I.

Balajti Zsolt |  4714
1

Az energiaárak közelmúltbéli drasztikus emelkedése, a mélyülő gazdasági válság és recesszió miatt általánosan kibontakozó költségcsökkentési igény kapcsán mindinkább a megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszer- megoldások irányába fordult mostanában a köz figyelme. Megújuló energiaforrások hasznosítása területén tevékenykedő vállalkozásként mi is egyre gyakrabban találkozunk azzal az igénnyel a hozzánk betérő érdeklődő felhasználók részéről, hogy segítsünk nekik eligazodni a széles piaci kínálat erdejében, hogy mind gazdaságossági, mind kényelmi, mind pedig ökológiai értelemben a legkedvezőbb döntést tudják hozni épülő/ felújítandó ingatlanuk fűtési rendszerének kiépítése/korszerűsítése kapcsán.

Mire is jó a hidraulikus váltó?

Gróman Attila |  99 643
2 4 (1)

Napjainkban már nem csak a nagy épületek fűtési rendszereinél találkozhatunk a hidraulikus váltó fogalmával, hanem akár a családi házak esetében is. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy adott esetben szükséges-e, és ha igen, akkor milyen kialakítású legyen az a bizonyos hidraulikus váltó? Egyáltalán mire jó egy üres csődarab az előremenő és a visszatérő vezeték között?

A réz alkalmazása mellett

|  6125
1 5 (1)

A rezet a szakembereknek nem kell bemutatni, mert bár igazi reneszánsza csak mintegy 10-15 éve kezdődött, de azóta meghatározó anyagává vált az épületgépészeti szereléstechnikának. 10 érv a réz, a rézcső felhasználása mellett. ■ Megbízható, időtálló anyag A réz csővezeték biztonságos, tartós és megbízható, az ingatlantulajdonos nyugodt álma garantált. A réz az egyetlen, ma is használt csőszerelési anyag, mely évezredek óta megbízhatóan szállítja a vizet.

Minden méréshez a megfelelő műszert

|  2355

A technikai fejlődés, valamint a növekvő versenyhelyzet hatására bizonyos termékcsoportok egyre kedvezőbb áron érhetők el. Sok esetben az árverseny miatti árcsökkenés a minőség negatív változásával, a mögöttes szolgáltatások (pl. szervizháttér) romlásával jár. A jobb eladhatóság érdekében sokszor látványos, de átgondolatlan fejlesztések nyomán kevésbé használható termékek látnak napvilágot.

Bojler mustra

|  5616
1 4 (1)

Tisztelt Szerkesztőség! Nagyon bízom a szakértelmükben, mivel sajnos a környezetünkben levő E-ON szerelők nem tudtak kielégítő választ adni a problémánkra. Tehát a gondunk. 2011. május 1-én költöztünk egy albérletbe, ahol egy régi fajta 120 literes villanybojler található. Sajnos szakszerűen nem tudom, mi az elnevezése, de ilyen kapcsolós rendszerű. Mikor ideköltöztünk ketten (két felnőtt), szívrohamot kaptam az első villanyszámlámtól (15 132 forint, A: 180 kW és B: 218 kW lebontásban). Ekkor az okos öreglány szomszédok kisegítettek egy olyan infóval, hogy nekik is ilyen rendszerű bojlerük van, és ők kapcsolgatják. Feleslegesen fűt egész nap a bojler a napi 2-3 tányér mosogatás és 10 perces zuhanyzás miatt. Rendben, átváltottunk erre a módszerre. Júniusban már A: 114 és B: 103 volt az eloszlás. Nagy volt az öröm, bevált a módszer. Júliusban viszont már A: 152 és B: 138 volt.

Az új Munka Törvénykönyvének rendelkezései

|  2684

A gazdasági növekedés beindítása, a foglalkoztatás növelése és az adminisztráció csökkentése céljából tett kormányzati erőfeszítések részeként, a kormány 2011. június 3-án a Munka Törvénykönyvéhez kapcsolódóan módosító törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, melyet az Országgyűlés 2011. december 13-án elfogadott.