Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A réz alkalmazása mellett

2012/3. lapszám | VGF&HKL online |  6062 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A rezet a szakembereknek nem kell bemutatni, mert bár igazi reneszánsza csak mintegy 10-15 éve kezdődött, de azóta meghatározó anyagává vált az épületgépészeti szereléstechnikának. 10 érv a réz, a rézcső felhasználása mellett. ■ Megbízható, időtálló anyag A réz csővezeték biztonságos, tartós és megbízható, az ingatlantulajdonos nyugodt álma garantált. A réz az egyetlen, ma is használt csőszerelési anyag, mely évezredek óta megbízhatóan szállítja a vizet.

A réz alkalmazása mellett

A rezet a szakembereknek nem kell bemutatni, mert bár igazi reneszánsza csak mintegy 10-15 éve kezdődött, de azóta meghatározó anyagává vált az épületgépészeti szereléstechnikának. 10 érv a réz, a rézcső felhasználása mellett.

■ Megbízható, időtálló anyag
A réz csővezeték biztonságos, tartós és megbízható, az ingatlantulajdonos nyugodt álma garantált. A réz az egyetlen, ma is használt csőszerelési anyag, mely évezredek óta megbízhatóan szállítja a vizet. Első ismert használata egészen i. e. 2750-ig nyúlik vissza, amikor Egyiptomban, az Abusir melletti templomban használtak rezet vízvezetésre. A római kori réz csővezetékrendszerek ép részei a mai napig megtekinthetők Pompeiinél és Herculaneumnál, azokban a városokban, melyeket a Vezúv kitörése pusztított el i. sz. 79-ben. A 20. században a réz a fűtési és vízellátási rendszerek elsőszámú anyagává vált, a színvonal mércéjét olyan magasra állítva, amit a versenytárs anyagok csak próbálnak megközelíteni. A réz megbízhatóságát sok évtizeden keresztül bizonyították rézcsővel szerelt európai otthonok milliói, és így joggal szerezte meg a legjobb csőanyagnak járó elismerést. A réz már kiállta az idő próbáját, és továbbra is a modern otthonok legkedveltebb csőszerelési anyaga. Ez a bizonyított teljesítmény igazolja, hogy a réz bármely más csőanyag által felülmúlhatatlan erényekkel rendelkezik.

■ Szélsőséges körülmények között is kiváló
Mindenki, aki nagy nyomást, magas hőmérsékletet elviselő, tűzálló anyagot keres, tudja, hogy a réz nem hagyja cserben. Kiváló mechanikai és fizikai tulajdonságainak köszönhetően a réz elviseli a zord és szélsőséges hőmérsékleti és nyomásértékeket, környezeti körülményeket. Az időjárás hatásainak (UV-sugárzás, napsütés, oxigén) kitett rézcső nem öregszik, és az idő múlásával nem változtatja meg tulajdonságait, nem úgy, mint egyes műanyagok. A szolárrendszerek 200 °C körüli hőmérsékletétől egészen a cseppfolyós állapotú gázok -200 °C-os hőmérsékletéig, a légkondicionáló berendezésekben előforduló 35-40 bar nyomásig, a réz nagy biztonsággal tűr. Amennyiben olyan megbízható, tűzálló anyagot szeretne, ami elviseli a 650 °C-ot 30 percig – így biztonságosan szerelhetők vele a gázhálózat vagy akár az életmentő automata tűzoltórendszer csővezetékei –, nem kell a réznél tovább keresnie. A réz a háztartási csővezeték-hálózatok legmegfelelőbb anyaga, hiszen az ott előforduló 80 °C körüli legmagasabb hőmérsékletet, illetve maximum 10 bar nyomást nagy biztonsággal, játszva elviseli.

■ Sokoldalú
A réz kielégíti a korszerű épületek minden csővezetékezési igényét. A korszerű, modern épületek sokféle épületgépészeti rendszerének vezetékei szinte kivétel nélkül szerelhetők rézcsövek és -szerelvények felhasználásával:
■ ivó- és melegvíz-vezetékek,
■ fűtési rendszerek – radiátoros központi fűtés, padló- és falfűtés,
■ gázvezetékek – földgáz, propán-bután, orvosi és ipari gázok,
■ napkollektoros rendszerek,
■ légkondicionálás,
■ hűtés,
■ olajszállítás,
■ automata tűzoltó-, más néven sprinkler-rendszerek,
■ esővíz-újrahasznosítás.

A réz erős, könnyen hajlítható, és a belőle készült rendszerek előregyártva vagy a helyszínen egyaránt szerelhetők. A rézzel bármilyen feladatot hatékonyan oldhat meg, és megbízhat az eredményben.

Antibakteriális, egészségbarát anyag
A rézcső az egyetlen csőszerelési alapanyag, mely természeténél fogva antibakteriális és higiénikus, ettől kiváló választás az ivóvízhálózatok szereléséhez. Már jóval az olyan mikroorganizmusok felfedezése előtt, mint a baktériumok, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak és az aztékok is réz alapú készítményeket használtak a fájó torok gyógyítására, a bőr ápolására, valamint a mindennapi higiéné során. Napjaink vizsgálatai megerősítették, hogy az ivóvízvezetékekben a rézcsövek csökkentik a biofilm (egy mikroorganizmusokból álló réteg, mely az ivóvizet szállító csövek belső felületén jön létre) kialakulását, és csökkentik az olyan veszélyes baktériumok, mint például a Legionella megjelenését és szaporodását.

Az újrahasznosítás bajnoka
A réz számtalanszor újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene tulajdonságaiból vagy értékéből. Az építőipari termékek fenntarthatósága napjainkban egyre inkább kulcskérdés az európai építőipar számára. A réznek ezen a téren is kiváló mutatói vannak. Tartóssága és hosszú élettartama okán már eleve hozzájárul az épületek fenntarthatóságához, de ha bontásra vagy felújításra van szükség, a réz – sok más építőanyaggal ellentétben – újrahasznosíthatóságának köszönhetően nem növeli a szeméthegyeket. Az újrafelhasznált réz azonos marad az elsődleges rézzel, nem számít, hogy hány alkalommal hasznosították újra. Európa a rézigényét már most 43%-ban újrahasznosított anyagból fedezi. A végtelen számú újrahasznosítási ciklusnak köszönhetően lehetséges, hogy otthonunk új csőrendszerének néhány atomja középkori rézékszerből, esetleg a Római Birodalomban vert pénzérméből származik.

természetes, egészséges, semmi szintetikus
A rézcsövek és -szerelvények pusztán tiszta rézből készülnek. A réz 100%-ban tiszta, természetes fém, melynek a kémiai összetétele jól ismert, használata évezredes tapasztalaton alapszik. A réz egy elem, mely nem tartalmaz ember alkotta összetevőket. Használata során nem kell kellemetlen meglepetésekre számítani. A műanyagokkal ellentétben a réz nem tartalmaz adalékanyagokat és komplex illékony szerves vegyületeket, melyek bejuthatnának az ivóvízbe. A réz egy természetes anyag, mely nyomelemként elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Kis mennyiségű rézre nap mint nap szükségünk van, és ezt tej, diófélék, magvak, máj vagy csokoládé bevitelével fedezhetjük.

Elegáns, esztétikus
A réz csővezeték kiválóan teljesít akkor is, amikor a szem elől rejtve a falban és a padlóban fut, de ne bánja, ha a csőhálózat bármely okból nem rejthető el, egyszerűen szerelje falon kívül a rezet, és hagyja, hogy látható maradjon – mindenki méltányolni fogja. A kis külső átmérőnek, az alacsony hőtágulásnak, a nagyszerű mechanikai tulajdonságoknak és a megkapó, esztétikus megjelenésnek köszönhetően a rézcsövek könnyen szerelhetők falon kívül is.

Szabványosított, gyártófüggetlen
A rézcsövek és -szerelvények az európai szabványoknak megfelelően készülő, minőségi termékek. Bárhonnan is szerzi be rézcsöveit és -szerelvényeit, biztos lehet benne, hogy a rézcsőhálózatok minden egyes eleme felcserélhető más gyártók termékeivel, valamennyi gyártó csöve és a számos idomgyártó terméke tökéletesen illeszkedik. Megnyugodhat, hogy a rézrendszer elemei univerzális, szabványosított méretsorban, általánosan hozzáférhetők szerte Európában és hazánk minden épületgépész kereskedésében, most és a jövőben is. A műanyagrendszerek használatakor a különböző gyártóktól származó elemek (csövek, idomok) nem mindig keverhetők, nem szavatolható az ilyen csőhálózat biztonságos működése. Egy műanyaghálózat felújítása vagy bővítése során, néhány évvel a beszerelés után, az eredeti rendszer gyártóját kellene megtalálni új elemek beszerzése céljából. Ezen felül nem minden műanyagrendszer összes eleme kapható valamennyi épületgépészeti kereskedésben.

előnyök melyeket a szakemberek értékelnek
Elismerve a réz minden műszaki előnyét, a szakképzett csőszerelők szeretnek vele dolgozni, megbíznak benne, és szívesen beépítik otthonaikba is. Következzen néhány a legfontosabb érvekből:
■ A réz csőrendszerek egyszerűen, gyorsan szerelhetők. Kötésmódok széles skálája alkalmazható (lágy- és keményforrasztás, préselés, gyorscsatlakozós, roppantógyűrűs), valamennyi megbízható és könnyen kivitelezhető.
■ Kis nyomásveszteség a csőhálózatban: a csatlakozásoknál nincs keresztmetszet-csökkenés. Számos műanyagrendszer esetén szükséges betétet elhelyezni a csatlakozásoknál, ami a belső átmérőt csökkentve nyomásveszteséghez vezet, és nő a szivattyú energiafelhasználása.
■ Szereléskor kisebb a helyigény. A rézcső kis külső átmérő mellett elviseli a nagy nyomást, és a benne áramló közeg tömegárama is megfelelő.
■ Kis tágulási együtthatóval, magas korrózióállósággal rendelkezik, higiénikus, nem öregszik, tulajdonságai idővel nem változnak. Előnyös tulajdonságaival a réz a fenntartható építésben is kulcsszerepet játszik, de legfontosabb alkalmazási területe a jövőben is az ivóvízvezeték- és a fűtésszerelés lehet.

Az ingatlan hozzáadott értéke
A minőségi építőanyagok alkalmazása emeli az ingatlan értékét. Igényes termékek széles választéka áll a belsőépítész rendelkezésére, hogy az esztétikumra és a funkcionalitásra egyaránt törekedve például vízcsapot, kádat vagy zuhanyzót válasszon.

Ahhoz azonban, hogy otthonunk kényelmét és biztonságát hosszú távon élvezhessük, rendkívül fontos a látható elemek tetszetőssége mellett az ezeket a falak mögött láthatatlanul, de hosszú távon megbízhatóan kiszolgáló csövek minősége is, vagyis a külcsín és a belbecs! A rézcsövek ezt a hoszszútávra gondolkodó ember által megkövetelt minőséget képviselik, és emelik az ingatlan értékét is.

Figyelembe véve a csőhálózat teljes élettartamára vetített költségeket, a piacon elérhető csőszerelési anyagok közül nyilvánvalóan a réz nyújtja a legjobb értéket a pénzért.

Pintér Róbert