Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2012. szeptember

Kazánmoduláció

Homor Miklós |  14 913
3 5 (2)

Meglepően sok szakember nem tudja, hogyan is működik ténylegesen például egy 24 kW-os kombi kazán. Lássuk.

A távfűtés új lehetőségei a megújuló energiaforrások felhasználásával

Mészáros Péter |  3552

Hosszú távú szemléletnél a rendszer elvi alapjait érdemes áttekinteni. Az állami szabályozások rendszeresen változnak. Az egyik szélső helyzet az volt, amikor az áram szabályozott átvételi ára még azt is rentábilissá tette, hogy nyári állapotra külön hűtőegységek beruházási költsége is megtérüljön, tehát a megtermelt hőt külön pénzért dobják ki a szabadba, a másik szélső helyzet valószínűleg a közelmúlt, amikor már a meglévő, működőképes állomány fenntarthatósága is kérdésessé vált. A kogeneráció, más néven CHP (Combined Heat and Power), azaz kombinált hő- és energiatermelés, átfogóan a villamos- és hőenergia együttes termelését jelenti, egyazon primer energiaforrás

Van még épületgépész igazságügyi szakértő?

Veresegyházi Béla |  3195

Ha egy perben a bíróság – mint az épületgépészethez nem értő szerv – szakmánkhoz kötődő problémával, vitás kérdéssel találkozik, akkor felkér egy épületgépész igazságügyi szakértőt, aki „megmondja a frankót”. De van-e kis hazánkban, aki meg tudja mondani? Kissé provokatív, a címben is feltett kérdésünkre azért talán igen a válasz, de egyre bizonytalanabbul.

Tároló-kiválasztási sajátosságok

Fördős Norbert |  9633
1 5 (1)

A magasabb komfortot biztosító használati melegvíz-készítő berendezések zöme tároló rendszerű. Ezek közül még ma is sok az energetikailag kevésbé hatékony, közvetlen fűtésű, de a szolár- és puffertárolós rendszerek jelentős térnyerésének, valamint az indirekt fűtésű hőközponti kialakításoknak köszönhetően egyre több háztartás használ innovatív melegvíz-készítési megoldásokat is.

Ismét a villanybojlerekről

Hajdú István |  8617
1 5 (1)

Néhány éve szaklapunk hasábjain több cikk is megjelent, amelyek a forróvíztárolók bemutatásával foglalkoztak. Megismerhettük a tárolók felépítését, működését, tanácsokat kaptunk a megfelelő készülék kiválasztásához és az optimális működtetéshez. Ebben a cikkben további információkat, adatokat kívánunk közreadni annak érdekében, hogy a forróvíztárolókat költségtakarékosabban üzemeltethessék, valamint igyekszünk megválaszolni olyan kérdéseket is, amelyekkel a szerelők és a felhasználók gyakran szembesülnek.

80 és 120 literes villanybojlerek

Áttekintő táblázat

|  4718
1 5 (1)

A Dagály

|  4610
1 5 (1)

Cikksorozatunk második részében a Dagály gyógyfürdőről készítettünk riportot.

Az empatikus szerelő

|  2406

Főnöke szerint különleges adottsággal rendelkezik, ért az emberek nyelvén. Tóth László szervizesként közel harminc éve van a szakmában, és még senkire nem vágta rá az ajtót – banálisnak tűnik, de nagy szó! Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kezeli a konfliktusokat, mit tart fontosnak az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, milyen különbségek vannak a kliensek között, kikkel könnyebb szót érteni, valamint hogy miként reagál egy háziasszony, amikor elromlik a gázkazán.

Leválás a távhőről

|  4385
1

Akár pozitív, akár negatív a hatás és a végeredmény egyéni és társadalmi szempontból, az utóbbi 1-2 évben erősödő tendenciát mutatott a távhőről való leválás, főleg Budapesten. Éppen ezért lehet érdekes cikkünk, amelyben egy megtörtént pereskedés kapcsán a jogi környezetet járjuk kissé körül.

Jó időben: ablakcsere!

Roux Kevin |  2307

Még itt a jó idő, és bizony sokan ilyenkor állnak neki a régi nyílászárók cseréjének. A 30-40 éves, duplaszárnyas faablakok helyére szép, új műanyagok kerülnek. Ezután nem kell már télen az ablakszárnyak közé a nagymama által varrt hurkapárnát betenni hőszigetelésként. A ház fűtése takarékosabb lesz, hiszen ezek a modern ablakok, ajtók már nagyon jól szigetelnek. Vannak, akik egyúttal a falakat is leszigetelik, a tetőt is felújítják, és ezzel kész is, teljes a védelem hideg, meleg ellen egyaránt.

Új design, több funkció a füstgázelemzés területén

Engel György |  2428

A megfelelő műszer használata ma már nem luxus, hanem alapvető követelmény a tüzelőberendezések vizsgálata terén. A különböző tevékenységek sok esetben különböző mérési feladatot is jelentenek. Ezért rendkívül fontos a megfelelő eszköz kiválasztása. Azok a szakemberek, akik ipari tüzelőberendezések javítását is végzik, magasabb méréstartományú és több paraméter mérésére alkalmas füstgázelemző műszert kell, hogy válasszanak, mint a csak lakossági berendezésekkel foglalkozó társaik.

Inkább javítanak, mint cserélnek

|  2294

Manapság, hogy az új építések tere egyre inkább beszűkül, és ehelyett előtérbe kerülnek a felújítások, illetve javítások, különös aktualitása van a szervizcégek működésének. Lehet, hogy ők a válság épületgépész nyertesei? Prikk Imrével, egy olyan cég ügyvezetőjével beszélgettünk, amely több nagy gyártó képviseletét is ellátja, mint szakszerviz és beüzemelő.