Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kazánmoduláció

2012/9. lapszám | Homor Miklós |  14 822 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Meglepően sok szakember nem tudja, hogyan is működik ténylegesen például egy 24 kW-os kombi kazán. Lássuk.

Télen, a hazai, nem szigetelt családi házak túlnyomóan nagy többsége 16-12 kW fűtést igényel. Egy ilyen 16-12 kW-os házba 24 kW-os kazánt betenni nagy hiba, de sokan mégis ilyen kazánt üzemeltetnek. Nézzük, hogyan is működik ez ténylegesen. Enyhébb téli, valamint őszi és tavaszi időszakokban a következő történik: a szobatermosztát egyszer csak „ON” jelet küld a kazán felé, a 24 kW-os kazán beindul 18 kW teljesítménnyel, mert ennyi például az indulási teljesítménye.

De mivel a ház enyhe időben csak 4-5 kW-os, emiatt a kazán gázégője leszabályoz (lemodulál) – ha egyáltalán tud lemodulálni a régi kazán. A kazánnak le kellene szabályoznia magát 4-5 kW teljesítményre, hiszen most ennyi kell a háznak, de némely kazán képtelen erre, mert csak például 7 kW-ra tud leszabályozni. Viszont ha a kazán 7 kW-ot ad le, de a ház csak 4- 5 kW-ot használ el, akkor egyre jobban nő a kazánba visszatérő víz hőmérséklete.

Emiatt a 7 kW-on működő gázégő túlságosan megemeli a kazántól kilépő előremenő vízhőmérsékletet, így a gázégő lekapcsol. De a szivattyú még utókeringtet! Emiatt a kazánból kilépő előremenő vízhőmérséklet lassan lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol. Méghozzá ismét 18 kW indulási teljesítménnyel! Mivel ez most nagyon nagy teljesítmény, a kazán nemsokára elkezdi leszabályozni a teljesítményét. Ismét le kellene szabályoznia 4-5 kW-ra, de csak 7 kW-ig tud leszabályozni, úgyhogy ismét túlságosan megemeli a kazánból kilépő előremenő hőmér-sékletet, így a gázégő ismét lekapcsol. De a szivattyú ismét utókeringtet! Emiatt a kazánból kilépő előremenő hőmérséklet ismét lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol stb. stb.

Szerkesztőségünk által kért névtelen vélemény

Szakmai szempontból egyetértek a cikk-íróval, és annak ellenére, hogy meg lehetne ezt precízebben is fogalmazni, de valójában teljesen igaza van! A 24 kW-os teljesítmény a kombi készülékeknél egy olyan európai szabvány visszahatása, amely előírja, hogy legalább 10-12 l/perc beállított meleg vizet kell tudni kiengedni a csapolónál.

Ehhez a szokványos csőátmérőket is figyelembe véve sajnos tényleg szükség van 24 kW hőteljesítményre. A lakás fűtéséhez viszont tényleg bőven elég lenne 10 kW! Egy jól szigetelt lakás esetén nem kell több, mint 70-80 W/légköbméter fűtési teljesítmény, ami átlagos belmagasságnál olyan 30 W/m2. A nagyon durva megközelítések régen épült házak estére is úgy számoltak, hogy 100 W/m2 jött ki, így mondjuk egy 180 m²-es házhoz kell 18 kW kazánteljesítmény. Az én lakásom 60 m², tehát 6 kW hőteljesítmény bőven elég lenne, de mivel kombi üzemben gyártjuk a meleg vizet, én is egy 24 kW-os kazánt kellett betegyek, és a gyártói képviselő legjobb szándéka mellett is olyan 14 kW-nál alacsonyabb indulóval nálam sem indul el fűtésben, majd szinte azonnal lemo- dulál arra a 7,6-8 kW-ra, amire ez a típus le tud modulálni.

Sajnos átmeneti időszakban tényleg az van, hogy 10-15 perc elteltével leáll magas visszatérőre, és 30 perc visszahűlés után újra beindul az a ciklus, amit a kolléga leírt. Igazából én is már többször gondol-kodtam azon, hogy beszélek a szomszédokkal (másik 3×60 m²), és amikor bedöglenek a saját (gyengébb minőségű, öregebb) kombijaik, akkor fűtési költségosztókkal adok nekik én fűtést. A 24 kW bőven elég lenne rá, de beépíthetnénk akár egy puffertárolót, és abból osztanánk vagy a meleg vizet is közösen készítenénk napkollektor segítségével, mert akkor már volna értelme egy 500 literes tárolónak!

Megoldási lehetőségek

Alkalmazzunk inkább olyan 12 kW-os kondenzációs kazánt, ami le tud szabályozni 1,9 kW-ra is, a használati meleg vizet pedig oldjuk meg például vagy a WC plafonja alá elhelyezett 80 literes fekvő indirekt bojlerrel, vagy villanybojlerrel. Avagy alkalmazzunk olyan 24 kW-os kombi kazánt (lásd a fotón), ami akár 3,2 kW-ig is lemodulál.

Egy elméleti adalék

Mivel a földgáz fűtőértéke 100 egység, az égéshője pedig 111 egység, ez egyértelműen azt jelenti, hogy a füstgázok lekondenzáltatásából kinyerhető energia-megtakarítás elméleti maximuma csak 11%. Az összes többi energia-megtakarítás, azaz további 10-40%-nyi elsősorban azon múlik, hogy a kazán milyen kevésszer kapcsolgat ki és be, azaz milyen kis teljesítményre tud lemodulálni.