VGF&HKL szaklap

Kilyukadó kondenzációs kazánok

2016. január 17. | Homor Miklós |  1236 | |

Kilyukadó kondenzációs kazánok

Előfordul, hogy a kondenzációs kazánok kilyukadnak. Mi is okozza a problémákat? Például ugye a kazán fűtővíz-járataiba bejutó szennyeződés. Ezt a választ nagyon sok szakember ismeri, de az igazán jó védekezési módszert sajnos csak igen kevesen. Hiszen acélanyagokat tartalmazó akár új, de főleg régi fűtési rendszerekben (ahol van például acélradiátor vagy -puffer, fatüzelésű acélkazán stb.) a következő történik.

Mivel nyáron áll a fűtés, emiatt hűvös a fűtővíz, és sokkal több oldott oxigént tartalmaz, mint télen, így nyáron nagyobb mértékű a korrózió minden fűtési rendszeren belül. Sajnos sokan nem tudnak erről.

Nyáron tehát korróziós iszapok keletkeznek. És egyszer csak ősz lesz, az idő hidegebbre fordul. Elindítják a fűtést, tehát indul a szivattyú is. Ettől viszont felzavarosodik a nyáron keletkezett és leülepedett korróziós iszap (főleg, hogy a felújított fűtésekben még a vízsebességek is nagyobbak), és iszapos víz érkezik a visszatérőn át. És hiába van egy egyszerű iszapleválasztó a kazán visszatérőjében, mert ez az első átfolyás alkalmával átengedi a szennyeződés kb. 85%-át. (Megemlítem, hogy az örvénykamrás-mágneses iszapleválasztók jóval kevesebb koszt engednek át, de ezek sem nyújtanak tökéletes megoldást.) Ez a ciklus zajlik le minden esztendőben. Minden nyáron újabb és újabb korróziós iszapok keletkeznek, így minden ősszel, amikor először indul el a fűtési szivattyú, újabb szennyeződések jutnak be a kazán fűtővíz-járataiba.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kondenzációs kazán