Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

100 kW felett inox vagy alu kondenzációs kazánt válasszunk?

2016/4. lapszám | Homor Miklós |  1327 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

100 kW felett inox vagy alu kondenzációs kazánt válasszunk?

Reméljük, hogy azt már mindenki tudja, hogy az iszapok bejutnak a kazánokba akkor, ha iszapleválasztókat alkalmaznak oly módon, hogy azok csak be vannak építve, de az őszi első befűtés előtt (a kazánok kizárása közben) az üzemeltető nem keringteti át rajtuk minimum 50-szer a nyáron keletkezett újabb iszapokat tartalmazó fűtővizet. Aztán iszapot kell üríteni. Minden őszi első befűtés előtt ezt kellene tenni!

Vagy?

Vagy olyan kazánokat kellene alkalmazni, amelyek egyáltalán nem kényesek a bejutó iszapokra, mint például az Unical cég kazánjai. Kazáncsere esetén, ha a meglévő fűtővíz pH-ja nagyobb, mint 8,5, akkor nagy vízjáratokkal rendelkező, iszapokra nem érzékeny, több db Unical inox kazán alkalmazása javasolt (SPK vagy XC-K kazánok, lásd a fotókon). Miért? Mert ha a régi víz pH-ja az évek során 8,5 fölé kúszott, akkor az eleve nem felel meg az alu kazánoknak. Ha pedig mégis alu kazánt telepítenek, és inkább a vízminőséget akarják 8-as pH alá levinni és ott tartani, akkor ez általában megoldható ugyan, de kalkulálni kell azzal, hogy mennyibe kerül a pH-stabilizáló vegyszer a betöltéssel és az évenkénti ellenőrző méréssel együtt?

Ha a meglévő fűtővíz pH-ja 8 alatti (pl. ha alu radiátorok is vannak a fűtésben, akkor általában eleve 8 alatti kell, hogy legyen a pH, mert különben már régen kilyukadtak volna a radiátorok), és ha a rendszerben nincs túl sok vörösréz, akkor inkább nagy vízjáratokkal rendelkező, iszapokra nem érzékeny, és picike teljesítményekre lemoduláló alu kazánt javasolok alkalmazni. Természetesen olyat, amely egyáltalán nem kényes a régi fűtési rendszerben minden nyáron újra és újra keletkező iszaptartalomra. Ilyen, koszra nem kényes kazánok például az Unical fali kazánok és a modulokból álló, világszínvonalú Modulex kazán, lásd a fotókon. Ezekhez az Unical alu, fali vagy álló kazánokhoz az egységteljesítmény alapján nem kell hasadó-nyíló felület, és sokszor nem kell motoros keverőszelep sem, még az időjáráskövető kevert körhöz sem (további részletek az Unical képviselettől). Egyéb variációkra egyeztessen időben az Unical kazánképviselettel!

Balról jobbra: Unical modulkazán, alu, 8 MW-ig, Unical fali kazán, alu, 560 kW-ig, Unical-SPK, inox, 4,6 MW-ig, Unical-XC-K, ​inox + ..., 16 MW-ig

Az Unical cég a világon elsőként már 4-féle kondenzációs kazánsorozatot kínál: 2-féle inox és 2-féle alu kazánt. Ilyen kiemelten magas minőséget ilyen jó árakon lehet, hogy nem kap máshonnan.

Lépjen velünk kapcsolatba ön is bátran!

www.unical.hu
Mobil: 06 30 6900 421
E-mail: homor.miklos@t-online.hu

Kondenzációs kazán