Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

MegújulókTechnológia

Külső hőcserélős szoláris tárolók

2020/1-2. lapszám | Homor Miklós Erdősi Csaba |  1142 |

Külső hőcserélős szoláris tárolók

Ha napkollektorral szeretnénk meleg vizet előállítani, a külső hőcserélős tárolók választása sokkal jobb döntés, mint ha hagyományos, belső csőkígyós tárolót használnánk. A külső hőcserélős megoldással ugyanis biztosíthatjuk az állandó szekunderoldali áramlást, ez pedig sokkal hatékonyabb felfűtést eredményez, mint amikor csupán a gravitációs alapon kialakuló áramlás áll a rendelkezésünkre.

Sokan úgy tartják, a napkollektorok ideje lejárt, mert túl drágák és sérülékenyek. De ez leginkább a fagyálló-víz keverékkel működő üvegcsöves kollektorokra igaz, amelyekben nyáron néha 270…330 °C közé megy fel a hőmérséklet, és ezt nem bírja hosszú távon sem a fagyálló, sem maga a napkollektor. Sokkal jobb lenne olyan sík kollektort választani, amelyben a hőmérséklet nem megy 220°C fölé, ezt olyan gyárilag bekevert fagyálló-víz keverékkel feltölteni, amely hosszú évekig bírja az alkalmankénti 220 °C-ot, és az erős túlméretezés, azaz a túl sok kollektor nyári túl sok hőtermelése sem okoz semmilyen problémát. Az sem mindegy ugyanakkor, milyen berendezéseket illesztünk a napkollektorra.

A cikk még 4 953 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HMV előállítás