Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Programozható szobatermosztátok

2020/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  340 |

Programozható szobatermosztátok

Ahol programozható szobatermosztátot helyeznek el a lakásban, az esetek döntő többségében a felhasználók nem törődnek a beállításokkal. Nem ismerik igazán a lehetőségeket, és nem bajlódnak a részletekkel. Pedig van értelme a fűtésszabályozás ilyen formájának. A szerelők, kazántelepítők tudnak ebben segíteni.

Összehasonlító táblázatunkban most a programozható szobatermosztátokat tekintettük át. A szobatermosztát nem képes a különböző helyiségek hőmérséklet-szabályozására. Ezt azért kell tisztáznunk, mert a megrendelők néha ezt várnák el a készülékektől. Valamint nem lehet két termosztátot elhelyezni és működtetni, ha a fűtési rendszer hidraulikája, kialakítása ezt nem teszi lehetővé.

A zónaszabályozás több fűtési kör kialakítását igényli. Ezt érdemes tudatosítani a kezdetek kezdetén. Ha a fűtést egyetlen szobatermosztát szabályozza, akkor a termosztát egy úgynevezett referenciahelyiségbe kerül. A fűtés szabályozása e helyiség hőmérsékletére történik, ezért a helyes kiválasztása igen fontos. A leghidegebb használt helyiséget kell erre a célra kijelölni, a többi helyiség túlfűtését pedig termosztatikus radiátorszelepek, illetve a padlófűtéskörök tömegáramának beállításával lehet szabályozni. Amennyiben a helyiségek hőigénye között nagy az eltérés, ez a szabályozási forma nem használható, ott mindenképpen többkörös fűtési rendszert célszerű kialakítani, így a hőtechnikai tulajdonságok figyelembevételével zónákra kell osztani az épületeket és külön szabályozni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Termosztát