Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázat alapján

Programozható szobatermosztátok

2020/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  7865 |

Programozható szobatermosztátok

Ahol programozható szobatermosztátot helyeznek el a lakásban, az esetek döntő többségében a felhasználók nem törődnek a beállításokkal. Nem ismerik igazán a lehetőségeket, és nem bajlódnak a részletekkel. Pedig van értelme a fűtésszabályozás ilyen formájának. A szerelők, kazántelepítők tudnak ebben segíteni.

Összehasonlító táblázatunkban most a programozható szobatermosztátokat tekintettük át. A szobatermosztát nem képes a különböző helyiségek hőmérséklet-szabályozására. Ezt azért kell tisztáznunk, mert a megrendelők néha ezt várnák el a készülékektől. Valamint nem lehet két termosztátot elhelyezni és működtetni, ha a fűtési rendszer hidraulikája, kialakítása ezt nem teszi lehetővé.

A zónaszabályozás több fűtési kör kialakítását igényli. Ezt érdemes tudatosítani a kezdetek kezdetén. Ha a fűtést egyetlen szobatermosztát szabályozza, akkor a termosztát egy úgynevezett referenciahelyiségbe kerül. A fűtés szabályozása e helyiség hőmérsékletére történik, ezért a helyes kiválasztása igen fontos. A leghidegebb használt helyiséget kell erre a célra kijelölni, a többi helyiség túlfűtését pedig termosztatikus radiátorszelepek, illetve a padlófűtéskörök tömegáramának beállításával lehet szabályozni. Amennyiben a helyiségek hőigénye között nagy az eltérés, ez a szabályozási forma nem használható, ott mindenképpen többkörös fűtési rendszert célszerű kialakítani, így a hőtechnikai tulajdonságok figyelembevételével zónákra kell osztani az épületeket és külön szabályozni.

A cikk még 6 191 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TermosztátVezérléstechnika