VGF&HKL szaklap

Aktív klímagerendák jellemzői, tervezési paraméterei

2020. február 8. | Vight Gellért |  162 | |

Aktív klímagerendák jellemzői, tervezési paraméterei

A magyar építőiparban egyre gyakrabban alkalmazott megoldás az aktív klímagerendás rendszer. A „közel nulla” energiafelhasználású épületek, a rendeletben meghatározott minimum frisslevegő-igények magasabb energetikai, műszaki elvárásokat fogalmaznak meg az épületeinkkel, berendezésekkel kapcsolatban. Mindez kedvez a gerendás rendszerek terjedésének.

Mi is az aktív klímagerenda? Az aktív klímagerenda víz hűtő/fűtőközeggel hőcserélőn keresztül adja le teljesítményét a helyiségben. Száraz hűtést valósít meg, azaz kondenzáció nem szabad, hogy kialakuljon. A helyiségben a levegőt a gerenda fúvókáin keresztül befújt primer levegő és a hozzá kevert, a gerenda hőcserélőjén áthaladó szekunder levegő hozza mozgásba.

A leadott hűtési teljesítmény két részből áll: kisebb része az előkezelt primer levegő és a helyiség hőmérsékletének különbségéből adódó teljesítmény, másik része a hőcserélőn keresztül a szekunder levegőnek átadott teljesítmény. Az alábbi cikk a légoldali, vízoldali tervezés jellemzőit, elhelyezési lehetőségeket és kondenzáció kezelésének fontosságát taglalja. A többváltozós méretezés miatt komplexebb gondolkodást igényel a tervezése.

Az aktív klímagerendás rendszert jellemzi általában, hogy az MSZ CR 1752-es szabvány szerinti „A” kategóriás irodának megfelel, csendes, huzatmentes környezetet biztosít. Üzemeltetési költsége általában alacsonyabb az egyéb megoldásokénál, nem igényli helyiségen belüli ventilátor beépítését, illetve a portalanításon kívül nincs karbantartási igénye.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KlímaKlímagerenda

Kapcsolódó