VGF&HKL szaklap

Klímagerendák az üzemeltető szemével

Lehetőleg kerüljük el, hogy essen odabent az eső

2020/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  196 | |

Klímagerendák az üzemeltető szemével

Klímagerendás rendszerek üzemeltetésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a befújt levegő páratartalmára. A legfontosabb feladat, hogy nyáron, amikor magas a levegő relatív páratartalma, elkerüljük a nedvesség kicsapódását. Ha ez nem sikerül, megtudhatjuk, milyen az, amikor egy épületen belül „esik az eső”. E cikkben személyes tapasztalatok alapján, a teljesség igényes nélkül számolok be a klímagerendás épületek üzemeltetéséről.

Ingatlanüzemeltetőként nagyjából három éven át üzemeltettem olyan épületeket, melyek hűtőgerendás rendszerrel voltak szerelve. Egészen pontosan négy épületben dolgoztam, melyek mindegyikében ugyanannak a gyártónak a különböző típusú berendezései üzemeltek. Az első három épület új építésű volt, a negyedik viszont régi.

Kulcskérdés a megfelelő kialakítás

Klímagerendás rendszerekkel csakis akkor lehet igazi üzemeltetői sikereket elérni, ha a kialakítás megfelelő. A gerendát kiválasztani egyszerű döntés, de nem szabad megfeledkezni a járulékos problémákról sem, melyeket meg kell oldani a siker érdekében. Aktív gerenda esetén szükség van egy kapcsolódó rendszerre, ami biztosítja a levegőt, azaz a szellőztetést. Irodaházakban ezt jellemzően légkezelő berendezésekkel oldják meg. Erre a klímagerendáktól függetlenül amúgy is szükség lenne, szóval a kiépítése nem igényel többletkiadást, sőt, mivel külön anemosztátokra sincs szükség, mondhatjuk, hogy részben spórolást jelent.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KlímaKlímagerenda

Kapcsolódó