Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetHírek

Testo, Metabo, Plumbskills Derby, Pollack Expo, Grohe, Flamco, Teka, OMÉN, Styron

Január-februári hírek

2020/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  892 |

Testo, Metabo, Plumbskills Derby, Pollack Expo, Grohe, Flamco, Teka, OMÉN, Styron

Hőkamerák a Testo-tól, akkus kompresszor a Metabo-tól, Plumbskills Derby szakmai világversenybajnokság, jön a Pollack Expo, filteres csapszett a GROHE-tól, 25 éves a Flamco Magyarországon, új galvanizáló egység a TEKA-nál, OMÉN-hírek, ünnepel a Styron.

Testo hőkamerák kedvező áron

A Testo promóciója keretében a testo 868 és a testo 872 hőkamerák jelentős kedvezménnyel érhetők el 2020. április 30-ig. A műszerek egyszerű kezelhetőségük révén alkalmasak többek között a fűtésrendszerek és hőszivattyúk, valamint a szigetelések, épületburkolatok gyors felmérésére, a padlófűtés ellenőrzésére, kapcsolószekrények vizsgálatára, vagy akár a gyártósori alkatrészek ellenőrzésére is. A két promóciós modell révén a termográfiával ismerkedők és a professzionális felhasználók is megtalálhatják az igényeknek megfelelő műszert.

A testo 868 és testo 872 hőkamerák különböző praktikus funkciókkal segítik a mindennapi munkát és a dokumentációt, valamint gazdaságos megoldást nyújtanak olyan problémákra, melyek hagyományos módon csak jelentős többletköltség és idő ráfordításával orvosolhatók.

Itt a Metabo új akkus kompresszora

Sűrített levegővel működtetett energia mobilalkalmazásokra: a Metabo robusztus 18 voltos akkus kompresszorával a sűrített levegővel végzett munkákat most egyszerűen, mobilan és kábel nélkül lehet elvégezni. Ez az első 18 voltos akkus kompresszor a professzionális szegmensben, ami ráadásul a teljes akkus rendszerrel kompatibilis. Nagy teljesítmény és alacsony energiafelhasználás jellemzi, köszönhetően a gazdaságos dugattyús sűrítőnek és a szénkefe nélküli motornak.

A Power 160-5 18 LTX BL OF akkus kompresszor a 10 kilónál is kisebb súlyának köszönhetően – amiben már az akkuegység is benne van – különösen könnyű és kompakt. Az új akkus kompresszornak alacsony az energiafelhasználása, és ennek megfelelően hosszú az üzemideje. A Metabo 18-Volt-LiHD akkuegységének egy töltésével például több mint 1000 bognárfejű szeget lehet beütni egy puhafába. Amennyiben egy töltés nem elég, a praktikus akkudepóban mindig van egy pótakku. Az optimális teljesítményhez a legjobb a 18 voltos LiHD-akkuegység 8,0 vagy 5,5 amperórás kapacitással.

Megmérkőztek a diákok

Vajda László, a debreceni Péchy Mihály Szakiskola tanulója nyerte 2019-ben az Weishaupt Épületgépész Diákok Napja rendezvény keretében lebonyolított Plumbskills Derby-t. A szakmai világversenybajnokság, a WorldSkills mintájára megrendezett eseményen a szakma legjobb tanulói mérették meg magukat. A jelentkezőknek egy összetett gyakorlati és egy elméleti feladatot kellett megoldaniuk időre.

A munka magában foglalta az anyagszükséglet meghatározásától a készre szerelésig tartó teljes folyamatot. A győztes Vajda László mögött a budapesti Szily Kálmán Szakiskola versenyzője, Jóri Krisztián szerezte meg a második helyet a szintén budapesti Arany János Szakiskola ifjú szakembere, Tóth Gergő előtt. A 4–6. helyezett sorrendben Balassa Áron (Arany János SZKI), Nagy Gergő (Péchy Mihály SZKI) és Deák Nándor (Arany János SZKI) lett.

Jön a Pollack Expo

Magyarország legjelentősebb építőipari, gépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi szereplői Pécsen találkoznak, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által szervezett, több mint tízéves múltra visszatekintő Pollack Expón, február 27–28-án. 

A szakmai kiállításon és konferencián hagyományos több tucat előadáson vehetnek részt a látogatók és rendszerint száznál is több kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg a standokon. A szervezők idén minden eddiginél több hírt kívánnak adni az informatika újdonságairól, meghívva régi és új partnereiket.

Palackok helyett válaszd az innovációt!

A fenntartható irodák fontossága egyre nagyobb teret nyer a mindennapokban. Ezt a kihívást pedig az egyik piacvezető cég igazán praktikus és kifinomult szemlélettel reagálta le. GROHE Blue Professional filteres csapszett belső, külön vízjárattal rendelkezik a szűrt és nem szűrt víz számára, 12 liter szűrt, hűtött vizet képes előállítani óránként. Kifejezetten irodák szükségleteinek kiszolgálására tervezték.

Applikációs támogatás segíti a működtetését. Ez figyeli a szűrő és a CO2-palackok állapotát, és automatikusan jelezz, ha rendelni kell az újabb darabokat. Bluetooth-kapcsolattal is képes kommunikálni. A rendszer bármely okostelefonra letölthető. Folyamatosan figyeli a szűrő és a CO2-palack állapotát, és időben, automatikusan megrendeli a következő darabokat. A szűrő cseréjének idejét LED-lámpa jelzi.

25 éves a Flamco Magyarországon

A magyar épületgépészeti piacon immáron 25 éve jelen lévő Flamco, mint az Aalberts csoporthoz tartozó Hydronic Flow Control vezetője ez év elejétől további termékekkel bővíti magyarországi kereskedelmi tevékenységét. A piacon közkedvelt és elismert Flamco termékeken túl 2020. január 1-től a Flamco Kft. felel a német Meibes és Simplex termékek értékesítéséért és műszaki támogatásáért.

A Flamco értékesítő csapata ezennel áll az épületgépészeti piac rendelkezésére a szivattyús blokkokat és lakáshőközpontokat gyártó Meibes valamint a fűtési és hűtési szerelvényeket gyártó Simplex termékekkel kapcsolatban. Az összevonás célja, hogy a magas minőséget képviselő termékek egy kézből, komplex megoldásként jelenjenek meg a piacon. Ezen termékek kiszolgálása továbbra is a Flamco Kft. nagykereskedelmi partnerein keresztül történik.

Új galvanizáló üzem a TEKA-nál

November közepén adták át ünnepélyes keretek között a TEKA csaptelepgyártó legújabb galvanizáló egységét, mellyel sokkal környezetbarátabb technológia segítségével készülhetnek el a csaptelepek és a szerelvények. A beruházás 216 millió forintba került.

Luka János, a TEKA Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az új galvanizálóból kikerülő fém alkatrészek más színárnyalatot nyújtanak a korábbiaknál, az üzem pedig teljesíti a legújabb uniós követelményeket is, ami az anyaghasználatot illeti. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az új üzem megnövekedett kapacitása miatt új munkavállalókra is szükség lesz a mosonmagyaróvári gyárban. A beruházásra a társaság huszonöt százalékos támogatást kapott az államtól egy pályázat nyomán.

Tavaly is díjazták a legjobbakat

A 2019-es Országos Magyar Épületgépész Napok alkalmából tavaly is díjazták a legkiválóbb épületgépészeket. Az Év Épületgépész Oktatója Lenkovics László lett, a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje, aki tervezői és oktatói tevékenysége mellett 2019-ben jelentős segítséget adott a pécsi hallgatók Solar Decathlon sikeréhez. Az Év Épületgépész Mérnöke Katona László lett, aki vezető tervezőként kiemelkedően nagy és összetett szakmai feladatokat oldott meg. Az Év Épületgépész Tervezője-díjat Balogh András nyerte a legjobb beadott tervezői pályamunkával. Az Év Épületgépész Kivitelezője címmel Juhász Pétert tüntették ki, aki harminc munkatársával számos mintaértékű létesítmény kivitelezését végezte el Egerben és környékén. Az Év Épületgépész Márkaképviselője címet, a szakmai zsűri döntése szerint, Sziládi Sándor nyerte el. Az általa bevezetett márkák az adott szegmens kiemelkedő termékei lettek, az általa vezetett Ép-Gépész Holding Kft. pedig Magyarország egyik legjelentősebb víz-gáz-fűtés vállalatává fejlődött.

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség Épületgépészetért Díját Borbély Tibor és dr. Szekeres József kapta. A Magyar Épületgépészek Szövetsége a Meszlényi Zoltán Díjat Takács Gábornak adományozta, aki az uszoda- és légtechnika területén tervezői és kivitelezői munkáival, valamint fejlesztési tevékenységével alkotott maradót. A MMK Épületgépészeti Tagozata Macskásy Árpád Életműdíját dr. Halász Györgyné vette át. Az oktatásban eltöltött harminc éve alatt hallgatók ezreit készítette fel az épületgépész-mérnöki pályára. A Macskásy Árpád Alkotói Díjat Lantos András kapta meg. 1996-tól saját tervezőirodát vezet, amellyel mintegy 850 tervezési munkát végeztek.

30 éves a Styron Kft.

A Styron Kft. 1990. januárjában alakult, és idén ünnepli a 30. születésnapját. A cég a kezdeti néhány fős családi vállalkozásból, mára egy több mint 100 fős, hazai szinten piacvezető és nemzetközi szinten is elismert lefolyószerelvény gyártóvá nőtte ki magát.  Eleinte csak néhány padlószifon termékkel indult a gyártás, egy kis fröccsöntő üzemben. Ahogy teltek az évek, folyamatosan bővült a termékpaletta. és ezzel együtt a cég létszáma is folyamatosan emelkedett. A kezdeti családi vállalkozás egy 100%-ban önálló lábakon álló stabil céggé kezdte kinőni magát a hosszú évek alatt.

A jelenleg működő vállalat több mint 20 országban van jelen, és több mint 500 féle terméket gyárt, 30 db korszerű fröccsöntő gépen. A termelés 3 műszakban folyik, a hét 5 napján. Mivel a cég saját szerszám és lakatos üzemmel is rendelkezik, ezért kevésbé van kitéve külső tényezők negatív hatásának, esetleges szerszám- vagy géphibák miatt. Mindezek együttes következményeként mára a térség egyik meghatározó közép-vállalkozása lett a Styron Kft., ahol a fejlődés most még jelentősebb, mint valaha.  2020-ban kialakításra kerül egy eddig még Magyarországon is nagyon kevés cég által használt automata raktárrendszer, korszerű raktárrobotokkal felszerelve. Mindez egy új, minden igényt kielégítő raktárépületben kerül majd megvalósításra.

MetaboPollack ExpoTesto