Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Zuna László

 526 | |

Zuna László cikkei

Zuna László

A jövő az okosműszereké

2021. április 7. |  41

Manapság, habár előfordul néha, mégis ritka az olyan felhasználási területeken, ahol némi előnnyel bírhat az analóg műszerek használata. Ezen esetekben is kis mértékű anyagi ráfordítással már digitális műszerrel is kiválthatóak az egyszerű, analóg műszerek. A digitális eszközök egyre kedvezőbb árral és nagyobb tudással bírnak. A digitális műszereken belül külön kategóriát képeznek az okosműszerek, melyek a többi digitális műszer nyújtotta előnyön felül sok esetben vezeték nélküli vezérlést, digitális dokumentálást és széles felhasználási lehetőséget is kínálnak.

Zuna László

Precíz mérések okos hőkamerával

2021. március 3. |  82
1 5 (1)

Napjainkban egyre fontosabb a precíz és hatékony mérés. Közel minden szakterületre igaz ez, így többek között az épületgépészeti és megelőző karbantartási felhasználások területein is. Mind a kettő esetben fontos, hogy a megnövekedett hőjelenséggel járó hibaforrásokat minél nagyobb részletességgel, gyorsan és könnyedén tudjuk vizsgálni. Ezen felhasználási területeken gyakran használt eszköz a hőkamera, amely komplex rálátást nyújt a mérendő felületekre, viszont az olcsóbb eszközök gyakran nem elég finom felbontással és termikus érzékenységgel bírnak. Nem úgy, mint a professzionális megoldások, amelyek nem csupán jobb képet fognak nyújtani, de praktikus funkciók segítségével könnyebbé, hatékonyabbá is varázsolják a mérést.

Zuna László

Mindent egy gombnyomásra

A digitális jegyzőkönyvkészítés és a vezetett mérési menük előnyei

2020. október 1. |  163

Egy szakember számára az ideális mérőműszert tekintve nem csupán a mérési funkció megfelelő teljesítése a fontos, hanem az is, hogy a mérés utáni kiértékelés is gyorsan, hatékonyan elvégezhető legyen. Ezen felül előnyös, ha a mérést lezáró dokumentációt nem, vagy nem kizárólagosan papír alapon tudjuk elkészíteni, hanem digitális formában is. Az így elkészült jegyzőkönyvet könnyedén továbbítani tudjuk e-mailben a kompetens személyeknek.

Zuna László

Lakossági füstgázelemzés gyorsan és költséghatékonyan

2020. szeptember 4. |  159

A szakemberek számára gyakran okoz problémát a fűtési szezon ideje alatt, hogy a megelőző időszakkal szemben, egyszerre rengeteg munka hárul rájuk. Ilyen esetben elengedhetetlen a mérések gyors, komplex és minél könnyebb elvégezhetősége. Lehetőség szerint egy, vagy néhány eszközzel elvégezhető legyen minden vizsgálat és ne vegyen el a szükségesnél több értékes időt sem a mérés, sem a dokumentáció. Ilyen esetben az ideális megoldás egy modern füstgázelemző műszer, amely praktikus, mindenre kiterjedő mérési funkciókkal bír és az adminisztráció lépéseit digitálisan képes ellátni, legyen az a partneradatbázis kezelése, vagy akár a dokumentálás.

Zuna László

Okos méréstechnológiák az épületgépészetben

2020. március 31. |  271

A legújabb diagnosztikai eszközök alaposan megváltoztatták az épületgépészek munkanapjait, legyen szó akár füstgázelemzésről vagy klímatechnikai nyomásmérésről. Manapság már a hőkamerák is mérési arzenál részét képezik, nem mindegy azonban, hogy milyen eszközt választunk, hiszen minden mérésnél a pontosság a legfőbb szempont.

Zuna László

hőkamerák alkalmazása az épületdiagnosztikában

2020. február 8. |  293

Az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével a hőkamerák is egyre elterjedtebbé váltak, manapság már előfordulnak a legkülönfélébb felhasználási területeken. A hőképalkotás egy gyors és biztos módja számos probléma felderítésének, ugyanakkor fontos, hogy az adott feladatra a megfelelő hőkamerát válasszuk.

Zuna László

Hőkamerák az épületdiagnosztika és a karbantartás területén

2019. november 4. |  484

Minden tárgy, aminek hőmérséklete az abszolút 0 fok felett van, elektromágneses sugarakat bocsájt ki az infra tartományban. Ez a sugárzás az emberi szem számára már nem látható, a hőkamerák azonban képesek a jeleket a látható tartományban megjeleníteni. Még régen főként hadiipari felhasználásra lettek fejlesztve ezek a műszerek, a technológia fejlődésének köszönhetően és a lehetőségek tárháza révén már számos területen elterjedtek.