Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szigetüzem

Szilágyi László |  7040
1

A világ átalakul és vele együtt alakul az épületgépészet is. Sokszor írtunk már róla, milyen gyorsan fejlődik a technológia, és már nem generációk alatt keletkeznek új műszaki megoldások, hanem évente. Természetesen sokat számít, ha valakinek több évtizedes tapasztalata van a munkájában, de hiába öreg róka, ha nem tudja a lépést tartani a fejlődésben. A régi rendszerek karbantartását könnyedén megoldja egy rutinos szerelő, de ha új házat kell építeni, már nem lehet csak zsigerből kivitelezni.

Hol fog a füstgáz távozni?

Bokor András Lantos Tivadar |  1060
1

Bizonyára mindenki ismeri a Tanú című film jelenetéből azt az idézetet, amikor Pelikán kétségbeesetten tárja szét a kezét a háza újjáépítése után: „Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?” A sebtében, és szakmai kompetencia híján felépített épület hiányosságai elsőként a laikus építtetőnek szúrta a szemét. Hasonló eset történt egy pest megyei öntödében is, ahol az egyenként 630 kW-os, „A” típusú gázüstöt építettek be. A gáz, és légtechnikai tervezők megfeledkeztek a füstgáz elvezetéséről, és a laikus építtetőnek kellett felhívni a figyelmet, hogy ez óriási probléma forrása lehet, elsősorban az üzem dolgozóira nézve.

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 2.

Chiovini György |  946
3 5 (2)

A tüzeléstechnikai fejlesztések egyik célja, hogy csökkentsük a füstgázzal a környezetbe jutó káros, környezetszennyező anyagok mennyiségét. Nincs ez másként a fatüzelésnél sem. Az optimális, a lehető legtisztább üzemeltetés egyik kulcsa a megfelelő légellátás.

Gyorscsatlakozók szerelése

ötrétegű csövek esetén, kockázatok és szerszámok nélkül

Kaszab Gergely |  7813

Az épületgépészet területén működő minden résztvevő azt szeretné, hogy az elkészült épület gépészeti rendszerei tökéletesen működjenek. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy az épületgépészeti termékek gyártói, kereskedői, a gépésztervező, a kivitelező, vagy a megrendelő/beruházó között a végén viták, sőt bizonyos esetekben jogi esetek alakultak ki. A minőségi gyártók olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek felhasználásuk, beépítésük során szinte teljesen kizárják a vitás esetek kialakulásának lehetőségét. Egy ilyen fejlesztés az ötrétegű csőrendszerek idomainak területén a gyorscsatlakozók.

A gázkészülékcsere visszásságai

Szilágyi Zsombor |  7911
1 4 (1)

2018. szeptember 19. napjától alkalmazható a felhasználói berendezések esetében a „készülékcsere” eljárása. A jelenlegi gyakorlat szerint készülékcsere esetén a kiviteli tervet készítő tervező feladata a műszaki-biztonsági ellenőrzés elvégzése – korábban ezt az elosztói engedélyes végezte díjmentesen –, ennek viszont vannak hátulütői.

A menettömítés evolúciója

Út a kenderszalagtól a teflonszalagon át a tömítőzsinórig

VGF&HKL online |  8074
5 4.67 (3)

A csőmenettömítő termékek feladata a szerelvények menetes kötéseinek hatékony letömítése az áramló gázok vagy folyadék szivárgását elkerülendő. Az ipari szereléseknél, az épületgépészetben a szerelvények és csövek összeillesztése olyan feladat, amit (csak) nagy biztonsággal kell elvégezni. A folyamatnál figyelemmel kell lenni az üzemelési költségek csökkentésére és nem utolsósorban az anyagi károk, termeléskiesések elkerülésére.

Padlófűtés-szabályzás egyszerűen

Lantos Tivadar |  8249
2 2 5 (1)

A padlófűtést megfelelően beállítani nem egyszerű folyamat. Elsősorban a segédenergia nélküli, kapilláris fejekkel történő szabályzás látszik a legkönnyebb megoldásnak, de a rendszert a szerelőnek át kell látnia, tisztába kell lennie annak „lelkivilágával”.

Kapulégfüggönyök elmélete

Lantos Tivadar |  7523
1 5 (1)

A nagyméretű áruházak, csarnokok fűtésében a bejárat mindig komoly problémát jelentett. Svájci mérnökök kezdték először alkalmazni az ún. meleg légfüggönyöket, melynek következtében a bejáratok teljesen nyitva maradhatnak, csak akkor kell bezárni, amikor az üzlet is zárva tart. Azóta a kapulégfüggönyök használata általánossá vált, de nézzük át, hogyan is működnek ezek a berendezések.

Biztonság érintésmentesen

VGF&HKL online |  7887

Nem kizárólag a járványhelyzet miatt kerültek előtérbe az érintésmentes felhasználást biztosító eszközök az épületgépészetben, de kétségtelen, hogy elterjedésüket nagyban segíti a higiéniás szempontok hangsúlyosabbá válása az épületek, közösségi terek üzemeltetésében. Júniusi lapszámunkban már foglalkoztunk az infrás csaptelepekkel, most a hasonló elven működő fertőtlenítőszer-adagolókról ejtünk néhány szót.

Mindent egy gombnyomásra

A digitális jegyzőkönyvkészítés és a vezetett mérési menük előnyei

Zuna László |  7837

Egy szakember számára az ideális mérőműszert tekintve nem csupán a mérési funkció megfelelő teljesítése a fontos, hanem az is, hogy a mérés utáni kiértékelés is gyorsan, hatékonyan elvégezhető legyen. Ezen felül előnyös, ha a mérést lezáró dokumentációt nem, vagy nem kizárólagosan papír alapon tudjuk elkészíteni, hanem digitális formában is. Az így elkészült jegyzőkönyvet könnyedén továbbítani tudjuk e-mailben a kompetens személyeknek.

Kétmedencés, rozsdamentes fém háztartási mosogatótálcák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  466

Táblázatunkban a Blanco, a Deante, a Mofém, a Hansgrohe, a Deante és a Teka termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ivóvízbiztonság

Elkészült az ólomszűrők tanúsítása

Erdősi Csaba |  8007
2 5 (1)

Lapzártánk idején még nem volt nyilvános azoknak a víztisztító berendezéseknek a listája, amelyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tanúsítványa szerint, tehát alapos vizsgálattal alátámasztva is képesek eltávolítani a vezetékes víz ólomtartalmát. Biztosan tudjuk ugyanakkor, hogy a vizsgált készülékek közül az egyik minden szempontból megfelelt a kritériumoknak. Ennek a működését mutatjuk most be.

Bizonytalan kimenetelű változás

VGF&HKL online |  7952
1 5 (1)

Egyelőre nem világos, milyen hatása lesz a gyakorlatban annak, hogy 2021-től már csak azok az épületeke vehetők használatba, amelyek közel nulla energiaigényűek, és legalább 25 százalékban helyi forrású megújuló energiát használnak fel. Az előírás akár pazarló, felesleges beruházásokhoz is vezethet.

ARCO, Testo, MÉN, Wavin, Midea, >B< MaxiPro

Októberi hírek

VGF&HKL online |  1508
1 5 (1)

Két újdonság az ARCO-tól, Testo infrahőmérők, Műegyetemi Épületgépész Napok, új Wavin-idomok, Midea M-Thermal hőszivattyúcsalád, >B< MaxiPro innovatív préselési rendszer.

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet

Engel György |  557

Ne felejtsük el, hogy jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Hogy olvadjon a jég!

A leolvasztás fontossága a hűtéstechnikában

VGF&HKL online |  574
1

Elkerülhetetlen, hogy fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel el ne jegesedjenek. Ez a jelenség számos probléma forrása lehet, elsősorban abból adódóan, hogy a jég szigetelőként szolgál a hűtési helyről átvezető hő és a hűtőközeg között, ami nagymértékben csökkenti a párologtató hatékonyságát. Ezért a berendezésgyártóknak bizonyos technikákat kell alkalmazniuk a jég időszakos eltávolítására az érintett felületről.

Alapkérdések hőszivattyú kiválasztásához

VGF&HKL online |  8363
2 4.5 (2)

Az, hogy egy adott hőszivattyúcsalád jó-e vagy sem, önmagában értelmetlen felvetés. Mert bár a hőszivattyú önálló termék, működni egy bonyolult, egymásra ható elemekből felépülő rendszer részeként fog. Ezért aztán már a készülék kiválasztása is csak akkor lehet sikeres, ha valaki átlátja ezt a rendszert – a maga teljes fizikájával, logikájával együtt.

Ezek is lyukadnak!

Horganyzott acélcsövek a hűtéstechnikában

VGF&HKL online |  7816

A klasszikus klimatizáló hűtőberendezéseknél, amelyek fan coilokra dolgoznak, óriási problémát jelent a horganyzott acélvezetékek esetén a páralecsapódás. A sérült csőszigetelések mentén kezdetben korróziót okoz, később a vezeték lyukadását. Megfelelő felületkezeléssel, festéssel mindez elkerülhető.

Álkürtős (beépíthető) háztartási párelszívók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  453

Öt gyártó, a Bosch, a CATA, az Electrolux, az Elica és a Whirlpool készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Páraelszívás és gáztűzhely

Mindenképpen biztosítani kell a levegőellátást és a szellőzést

Erdősi Csaba |  7831
2 4 (1)

Számos lakás, családi ház nyílászáróit cserélik manapság modern, légtömör szerkezetekre, vagy szerelnek fel konyhai, fürdőszobai páraelszívót anélkül, hogy a felújításról, átalakításról bármiféle terv készülne. Ez a gyakorlat komoly veszélyeket rejt magában. A nyílt égésterű, „A” vagy „B” típusú gázkészülékkel ellátott helyiségek légellátását a vonatkozó előírásoknak megfelelően biztosítani kell, ezért hiába van szó „csupán” egy új ablak vagy páraelszívó beépítéséről, a munkába tervező bevonása szükséges.

Létezik okos fan-coil?

Támogatott cikk |  999
1 5 (1)

Szinte hetente találkozunk újabb és újabb „okos” készülékekkel akár hétköznapi berendezéseket, akár az épületgépészet termékeit nézzük. Ma már nem lepődünk meg, ha egy kazánt, hőszivattyút, de akár egy splitklímát is az interneten keresztül távolról is el tudunk érni. Van azonban az épületgépészetnek – azon belül is a hűtés és fűtéstechnikának – egy klasszikus igáslova: a fan-coil.

Igényvezérelt szellőztetés a Lindabtól

Támogatott cikk |  577
1 4 (1)

Az energiatakarékos üzemeltetés kapcsán egyre többször hallott kulcsszó az igényvezérelt szellőztetés (angolul rövidítve DCV). Itthon egyelőre kevésbé alkalmazott megoldás a változó térfogatáramú szellőztetés, azonban Skandináviában állandó térfogatárammal már nem tudják elképzelni az új légtechnikai rendszereket.

Lakóterek szellőztetése

Az ablaknyitás nem megoldás

Lantos Tivadar |  8290

Azzal, hogy épületeink egyre jobban szigeteltek, energiahatékonyak, számos más probléma kerül előtérbe. Nem alakulhat ki megfelelő légcsere, és olyan káros anyagok, mint a CO2, a bútorokban és a szőnyegekben lévő oldószerek vagy vízgőz stb. nem tudnak megfelelően eltávozni, és rontják a helyiség klímáját.