Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet

2020/10. lapszám | Engel György |  213 |

Komfortos otthon, egészséges lakókörnyezet

Ne felejtsük el, hogy jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Az egészséges levegőminőség fenntartásához – az épület használatától függően – 2-3 óra alatt szükséges kicserélni a beltér levegőjét. Akkor járunk el helyesen, ha ezt folyamatos, lassú légáram mellett, huzathatás nélkül valósítjuk meg. Fontos, hogy olyan szellőzési rendszert alakítsunk ki, amely képes alkalmazkodni az intenzívebb használatból adódó igényekhez, tehát akár intenzívebb légcsere megvalósítására is alkalmas. Erre már a tervezés során, illetve a szellőzőgép kiválasztása esetén oda kell figyelni.

A jelenlegi egészségügyi helyzet arra is rá kell, hogy ébresszen bennünket, hogy vírusveszélyes időszakban az intenzívebb légcsere meggátolhatja a vírusok túlzott elszaporodását a beltérben. Ezáltal a továbbfertőzés kockázatának csökkentése szempontjából is fontos a megfelelő szellőzés kialakítása. Jelen írásommal közzé kívánom tenni saját példámat a szellőzetlenség okozta problémák hatékony kiküszöbölése, és az épület állagának megóvását biztosító szellőző rendszer kiépítésével kapcsolatban.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szellőztetés