Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 2.

2020/10. lapszám | Chiovini György |  1077 |

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 2.

A tüzeléstechnikai fejlesztések egyik célja, hogy csökkentsük a füstgázzal a környezetbe jutó káros, környezetszennyező anyagok mennyiségét. Nincs ez másként a fatüzelésnél sem. Az optimális, a lehető legtisztább üzemeltetés egyik kulcsa a megfelelő légellátás.

Számos vizsgálattal, méréssorozattal keresték a fejlesztők azt, hogy hasábfa tüzelésénél melyik az a légfelesleg-tartomány, amelyen belül a működés gazdaságos és környezetkímélő. Ez a különböző tüzelőberendezéseknél nem azonos, de hozzávetőleg az elméletileg szükséges levegő kétszerese. Ennél kissé kevesebb levegőnél a hatásfok javul, azonban káros égéstermékek megjelenésében már megmutatkozik a viszonylagos léghiány. A légfelesleg további csökkenésével rohamosan romlik az égés minősége. A szén-monoxid- és porképződés akár két nagyságrenddel is megnövekedhet! Ez durva környezetszennyezés. Egy hasábfás tüzelőberendezést nem szabad úgy kisebb teljesítménnyel használni, hogy normál mennyiségű tűzifát az égést lefojtva tüzelünk el. Másrészt, ha az optimálishoz képest növeljük a többletlevegő arányát, ez növeli az égéstermék-veszteséget, hűti az égésteret. Emiatt romlik a hatásfok, valamint ismét megjelennek a rossz égés miatt a káros égéstermékek.

A cikk még 15 963 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés

Kapcsolódó