Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Veszélyes üzem

Szilágyi László |  7157
2 4 (2)

Egyebek mellett a gázszerelés, a fűtésszerelés és a kéményépítés is olyan veszélyes üzemnek minősül, ahol kisebb hibával is nagyobb károkat okozhatunk az átlagosnál. A fokozottan veszélyes berendezések tervezése, kivitelezése és üzemeltetése is komoly felelősséggel jár, amit a szakembereknek kell viselni.

A hálózati nyomáscsökkentő volt a bűnös

Lantos Tivadar |  1274
7 4.67 (6)

Gyakran előfordul, hogy az újonnan telepített gázkazánt hivatalosan nem helyezik üzembe. A fűtési rendszert kivitelező gépész ideiglenesen bekapcsolja a készüléket, ami a későbbiekben „úgy marad”. Ebből később jelentős problémák keletkeznek.

Ki a felelős: bérlő vagy a tulajdonos?

Elhanyagolt állapota miatt gyulladt ki a gázkazán

Bokor András Lantos Tivadar |  1899
5 4.75 (4)

Kigyulladt egy budai villa állókazánja, és kisebb tüzet is okozott az ingatlanban. A lakás házvezetőnője megpróbálta megfékezni a lángokat, melynek következtében nyolc napon túl gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. A nyílt égésterű gázkazán évek óta nem volt karbantartva, nem volt légbevezető, a nyílászárók fokozott légzárásúak voltak, és a lakás konyhájában páraelszívó berendezés is működött.

Fürdőszobák komplett felújítása

Lantos Tivadar |  8422
2 5 (1)

A nagyvárosok lakásaiban viszonylag gyakori, hogy komplett fürdőszoba-felújításra van szükség. Legtöbb problémát az ólomvezetékek okozzák, ahol sokszor még a szennyvízlefolyó is ólomból készült, acél padlóösszefolyóval.

Ólom, amerre csak nézünk

Erdősi Csaba |  1246
2 5 (2)

A közelmúltban két programot is indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a hazai ivóvizek ólomszennyezettsége kapcsán. Az adatok már érkeznek, a levett csapnyitási minták körülbelül 25–30 százalékában határérték feletti az ólomtartalom. A legrosszabb a helyzet az 1945 előtt épült házakban. Talán már az őszre lesz olyan készülék, akár több is, amely bizonyítottan képes eltávolítani az ólomszennyezést az ivóvízből.

Könyöklés, szerelés, fűtés, Pató Pál

VGF&HKL online |  2561
1

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Mérgező fagyálló a napkollektorokban?

Szilágyi László |  1081

Büntetőjogi felelőssége is fennáll annak a szerelőnek és üzemeltetőnek, aki tudatosan mérgező etilén-glikol fagyálló folyadékkal tölt fel egy napkollektoros rendszert. Bár a szakemberek és gyártók mind tisztában vannak vele, hogy ilyen rendszerekbe csak propilén-glikolt lehet tölteni, mégis előfordul, hogy méreg kerül a használati meleg vízbe egy-egy kilyukadt hőcserélőn keresztül Most ivóvízbiztonsági szempontból vizsgáljuk a hibásan, gondatlanul feltöltött napkollektoros rendszereket az országos tisztifőorvos, dr. Müller Cecília segítségével.

„Tévétorony” rézcsőből

Szigetvári Csilla Erdősi Csaba |  7485
1 5 (1)

Lapunk cikksorozatban igyekszik közelebb hozni olvasóit a szakmai világversenyeken (WorldSkills, EuroSkills) induló magyar versenyzőkhöz és felkészítésük részleteihez. Ezúttal egy 2018-as tréningverseny feladatát ismertetjük. A fiatal szakembereknek a nürnbergi tévétorony makettjét kellett elkészíteniük rézcsövekből, méghozzá lágyforrasztásos illesztésekkel.

Előfal: a jó megoldás!

Támogatott cikk |  847

Az utóbbi évtizedekben, ha valamilyen termékcsoport alapvetően megváltoztatta az épületgépész kivitelezést – különösen a fürdőszoba kialakítását – az az előfal-technológia. A Viega, mint vezető rendszergyártó, iparági szakértőkkel szorosan együttműködve kifejlesztett egy moduláris előfalrendszert, ami viszonylag kevés alkatrészt igényel. Ez megkönnyíti a raktárkészlet kezelést, de mindenekelőtt gyorsítja a helyszíni telepítést. A Prevista új mércét állít fel a rugalmasság szempontjából is, mert a hagyományos falra szereléshez, a helyszíni tartóprofilhoz és a beépített sínre szereléshez is alkalmazható.

Okosotthon-platformok

Appajánló

Papp Tibor |  8261

Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.

Mit cserél ő, a hőcserélő?

Lantos Tivadar |  1117
3 5 (2)

A hőcserélőket az épületgépészeti gyakorlatban számos helyen alkalmaznak, pl: hőszivattyúknál, fűtési rendszerek esetén, vagy éppen távfűtéses lakásokban. Nevével ellentétben nem a hőcserélő cseréli a hőt, hanem a belevezetett és áramló közeg. Nem is cseréről van igazából szó, hanem a melegebb közeg átadja a hőt, entalpiája egy részét a hidegebbnek.

Hőcserélők áttekintő táblázata

~20 kW-os, forrasztott lemezes hőcserélők primer 70/55 °C, szekunder 65/50 °C radiátoros fűtésre

VGF&HKL online |  7758
1 5 (1)

Táblázatunkban az Alfa Laval, a Kaori, a SWEP, a Bolko és a ZILMET termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok és saját gyűjtésünk alapján.

Fűtés tűz nélkül

Papp Tibor |  7980
1 5 (1)

Ezzel a címmel jelent meg ismertetés a hőszivattyúkról az Élet és tudomány című lapban, 1948-ban. A cikk nemcsak azért érdekes, mert az akkor még szinte ismeretlen technikai újdonságot mutatja be, hanem azért is, mert rávilágít: szakmai körökben sem értették még teljesen azokat a megszokott elgondolásoktól eltérő elveket, melyeken a hőszivattyú működése és alkalmazása alapul.

A britek belevágnak

Erdősi Csaba |  8126
1

A szigetországban nagy szerepet szánnak a hőszivattyús technológia elterjesztésének a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ehhez első lépésként a brit hőszivattyú-szövetség (Heat Pump Association, HPA) képzési programot indít szerelőknek és mérnököknek, amelyhez az állam segítségét is várják.

A kisnyomású gőzfűtés elemei I.

Dr. Csoknyai István |  1515

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyit bemutató sorozatunk megelőző darabjában a gőzfűtés jellegzetességeiről olvashattak általánosságban. Most ezen belül rátérünk a kisnyomású gőzfűtés elemeire. Cikkünk első része következik.

KG-csövek felhasználási területe

Erdősi Csaba |  7683
9 4.5 (8)

Nemrégiben egy szakmai csoportban komoly vita alakult ki egy fotó kapcsán. A képen egy esővizet elvezető, föld alá szánt rendszer látható, még a betemetetlen árokban. A csövezés sima „ szürke” PVC-cső, helyenként melegített tokozással ragasztott. A kommentelők jelentős része azt kifogásolta, hogy a szakma szabályai szerint földalatti eső- vagy szennyvízelvezetés esetén kizárólag KG csöveket használhatunk tokos, gumigyűrűs szereléssel, amely biztosítja a megfelelő hőtágulást, mások véleménye szerint azonban a sima PVC is hosszú ideig működik kiválóan akár földalatti szerelés mellett is.

Szilárdtüzelés és égési levegő

Gyergyay Csaba |  990
4 4.75 (4)

A tüzelőberendezések működtetéséhez, a tűz életben tartásához levegőre, pontosabban oxigénre van szükség. Ezt égési levegőnek nevezzük, és ennek biztosítása egyik legfontosabb feladat. Már a tervezés fázisában is kérdések sokasága merül fel: mennyi levegő szükséges, honnan és hogyan jut el az égőtérbe, hol és miként juttatjuk a tűz környezetébe, hogyan szabályozzuk a levegő adagolását? Ezekre próbálunk az alábbiakban válaszokat adni.

Testo, REHAU, Cool, Polar, Daikin, kata, Helios, Viega, MMK

Július-augusztusi hírek

VGF&HKL online |  1193

Ajándék a Testo-tól, megújult REHAU pontgyűjtő, Play!Polar alkalmazás, újdonság a Polar-tól, Daikin márkabolt, katások, figyelem, Helios tematikus oldal, Viega préstechnológia, tervezői konferencia.

Kültéri egység felszerelése egyedül

Erdősi Csaba |  3163
6 4.67 (6)

Egy klímaszerelő ismeri a cipekedést – amikor már a harmadik kültéri egységet kell a konzolra helyezni a létrán billegve, akkor bizony már nyúlnak a vállak, sajognak a könyökök és roppanhatnak a derekak. Hagyományos létrázós módszerrel a munka minimum kétemberes. Egy klímaszerelő kolléga, Kovács Attila Zoltán segítségével azonban most bemutatunk két olyan szerkezetet is, amelyekkel akár egy szerelő is könnyedén a helyére emelheti, illetve csörlőzheti a nehéz berendezést anélkül, hogy megszakadna.

Anemosztátok kiválasztása

Lantos Tivadar |  8999
3 5 (3)

Az anemosztátok a szellőző rendszer elemei, melyek a légtömegek egyenletes eloszlatásáért felelősek, és védik a légcsatorna-hálózatot. Valójában nevezhetnénk diffúzornak is vagy még egyszerűbben szellőzőrácsnak, mégis az anemosztátok funkcióját tekintve többnek mondhatók.

Airvance Group

Egy lépéssel előre

Támogatott cikk |  7239
1 5 (1)

A France Air Group és az SIG csoport Air Handling divízióinak összeolvadásával 2020 februárjában alakult meg az Airvance Group. A társaság célja, hogy szakértelmével segítséget nyújtson az épületek beltéri légminőségének kezelésében.

Állítható perdületes mennyezeti anemosztátok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1477

Hét gyártó, a CAIROX, a FläktGroup, a Radel & Hahn, a Lindab, az Alnor, a SCHAKO és a TROX készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Energiamegtakarítás optimalizálással

Lantos Tivadar |  8821

Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.

Ahol télen is hűteni kell

Nem érdemes komfortklímákkal kísérletezni a komolyabb szervertermekben

Erdősi Csaba |  1043

Egy nagyobb méretű szerverterem áramellátásnak és hűtésének szakszerű megtervezése kardinális fontosságú a későbbi üzemeltetés szempontjából. Ha bármelyik rendszert alulméretezzük, nem a megfelelő berendezést választjuk, a szoba óhatatlanul túl fog melegedni, meghibásodásokat okozva ezzel.

Hővisszanyerők: becsapós adatok

Egyáltalán nem mindegy, hogy a reklámszövegnek, vagy a teljesítménynyilatkozatnak hiszünk

Tóth István |  9379
6 4.67 (6)

A marketinganyagokban csaknem minden hővisszanyerős szellőztető berendezés 90% feletti hatásfokú. Vajon igaz ez? Tényleg „magas hatásfokúak”, „nagyon csendesek” és „nagyon energiatakarékosak” az olcsó gépek is? Természetesen nem. Az EU energiahatékonyságot és klímavédelmet szem előtt tartó előírásrendszere (ErP) pontosan szabályozza ezeket a kérdéseket. 2016 körül az ErP bevezetésekor a gázkazánokkal kapcsolatban hónapokig csak erről lehetett hallani. A hővisszanyerős szellőztetőkre ugyanilyen szigorú szabályok vonatkoznak, mégis nagy a hallgatás. Vajon miért?