Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Energiamegtakarítás optimalizálással

2020/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  8621 |

Energiamegtakarítás optimalizálással

Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.

Egy üzlet teljes energiafogyasztásához számos gépészeti és villamos berendezés járul hozzá. Az energetikai racionalizálás keretében először is meg kell vizsgálnunk, hogy mely fogyasztókat lehet bevonni a költségek csökkentésébe. Ezeket integrálni kell egy rendszerbe, praktikusan össze kell őket kötni valamilyen kommunikációs egységen keresztül (például RS-485 hálózati kábellel vagy wifivel). Az egységek így képesek működésbeli adataikat megosztani a többi részegységgel, illetve az üzemeltetővel. Itt van a nagy lehetőség az optimalizációra, ha a rendelkezésre álló adatok könnyen megjeleníthetők és értelmezhetők, mert így a fogyasztási érték csökkentéséhez a rendszer jobb, hatékonyabb működése járul majd hozzá, úgy, hogy közben a boltban tartózkodók komfortérzete nem szenved hátrányt.

Rossz irány, ha az optimalizációt nem megtervezve hajtják végre, mint például abban a hipermarketben, ahol a lámpáknak csak a felét, harmadát működtették a költségek csökkentése érdekében. A vásárlók így nem láttak megfelelően, nem tudták jól kiválasztani a számukra szükséges árut, ezért hamar elpártoltak az üzlet mellől.

A cikk még 11 040 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésSzabályozás