Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Energiamegtakarítás optimalizálással

2020/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  770 |

Energiamegtakarítás optimalizálással

Tekintsük át, hogy egy üzletben, ahol légkondicionáló berendezések, hűtőbútorok, légkezelők és egyéb villamos árammal működő berendezések üzemelnek, hogyan lehet a meglévő energiaköltségeket nagymértékben csökkenteni egy kis értékű, rövidtávon megtérülő beruházással.

Egy üzlet teljes energiafogyasztásához számos gépészeti és villamos berendezés járul hozzá. Az energetikai racionalizálás keretében először is meg kell vizsgálnunk, hogy mely fogyasztókat lehet bevonni a költségek csökkentésébe. Ezeket integrálni kell egy rendszerbe, praktikusan össze kell őket kötni valamilyen kommunikációs egységen keresztül (például RS-485 hálózati kábellel vagy wifivel). Az egységek így képesek működésbeli adataikat megosztani a többi részegységgel, illetve az üzemeltetővel. Itt van a nagy lehetőség az optimalizációra, ha a rendelkezésre álló adatok könnyen megjeleníthetők és értelmezhetők, mert így a fogyasztási érték csökkentéséhez a rendszer jobb, hatékonyabb működése járul majd hozzá, úgy, hogy közben a boltban tartózkodók komfortérzete nem szenved hátrányt.

Rossz irány, ha az optimalizációt nem megtervezve hajtják végre, mint például abban a hipermarketben, ahol a lámpáknak csak a felét, harmadát működtették a költségek csökkentése érdekében. A vásárlók így nem láttak megfelelően, nem tudták jól kiválasztani a számukra szükséges árut, ezért hamar elpártoltak az üzlet mellől.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

HűtésSzabályozás