Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Csoknyai István

 8592 | |

Az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja.

Dr. Csoknyai István cikkei

Csoknyai István

Az egycsöves fűtés története

2. rész

2021. június 1. |  1050

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban olykor rendhagyó módon járunk el, hiszen nem egy régi tárgyat, berendezést vagy szerszámot mutatunk be, hanem egy technológiát. Az egycsöves fűtésről készült cikkünk második része következik.

Csoknyai István

Az egycsöves fűtés története

1. rész

2021. május 2. |  1278
1

E hasábokon rendszerint egy-egy tárgyat, eszközt mutatunk be, de ezúttal szakítunk ezzel, és egy technológiával ismerkedünk meg. Egy olyan megoldásról lesz szó, amelyet a kényszer szült, s amelynek hátrányait a mai napig tömegek tapasztalják meg a saját bőrükön.

Csoknyai István

A kisnyomású gőzfűtés elemei II.

2020. szeptember 4. |  854
1 4 (1)

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk megelőző darabjában a kisnyomású gőzfűtés elemeiről volt szó, és most ugyanezt a témát folytatjuk. Nem árulunk el meglepetést, ha azt mondjuk, bonyolult konstrukciójú szerkezetekről, és azok működéséről lesz szó.

Csoknyai István

A kisnyomású gőzfűtés elemei I.

2020. július 3. |  1645

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyit bemutató sorozatunk megelőző darabjában a gőzfűtés jellegzetességeiről olvashattak általánosságban. Most ezen belül rátérünk a kisnyomású gőzfűtés elemeire. Cikkünk első része következik.

Csoknyai István

A gőzfűtés jellegzetességei

2020. május 31. |  8282
1

A fűtéstechnika hőskorában, az 1800-as és 1900-as évek fordulóján a kisnyomású gőzfűtés elterjedt, közkedvelt megoldás volt, noha számos hátránya miatt ma már nem használjuk. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal ezzel a fűtési technológiával ismerkedhetünk meg.