Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Átalakítás szabályosan, átgondoltan

Kondenzációs és „turbós” gázkészülékek együttes üzemeltetésének feltételei gyűjtőkéményben

Haszmann Iván |  8050
1 5 (1)

Az elmúlt években számos társasházban építettek, szereltek LAS rendszerű gyűjtőkéményeket, amelyekbe jellemzően zárt égésterű gázkazánok, gáz-vízmelegítők égéstermékét vezették be. A létesítés időpontjától függően ezeknek a gázkészülékeknek jelentős hányada már 10 évnél idősebb, belátható időn belül szükségessé válhat a cseréjük. Cserekészülékként viszont csak kondenzációs készülékek jöhetnek szóba, vagyis meg kell oldani a turbós és a kondenzációs berendezések együttes üzemeltetését.

Gondolatok a lakossági fatüzelésről 1.

Chiovini György |  1140
5 5 (5)

A fatüzeléssel kapcsolatban egymással szöges ellentétben álló nézetekkel találkozunk. Fenntartható, szén-dioxid-semleges, megújuló, hazai – áll az egyik oldalon. Kifosztjuk és eltüzeljük az erdeinket, a szállópor tönkreteszi a lakosság egészségét – vélik a másik oldalon. Feloldható ez az ellentét? A válasz lényegében már megszületett: csökkentsük a fatüzelés okozta légszennyezést. Erre irányulnak az Európai Bizottság rendeletei is. Nevezetesen a 2015/1185 rendelet a legfeljebb 50 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekről, és a 2015/1189 rendelet a legfeljebb 500 kW hőteljesítményű szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásáról. Cikksorozatunk első része következik.

Lakossági füstgázelemzés gyorsan és költséghatékonyan

Zuna László |  640

A szakemberek számára gyakran okoz problémát a fűtési szezon ideje alatt, hogy a megelőző időszakkal szemben, egyszerre rengeteg munka hárul rájuk. Ilyen esetben elengedhetetlen a mérések gyors, komplex és minél könnyebb elvégezhetősége. Lehetőség szerint egy, vagy néhány eszközzel elvégezhető legyen minden vizsgálat és ne vegyen el a szükségesnél több értékes időt sem a mérés, sem a dokumentáció. Ilyen esetben az ideális megoldás egy modern füstgázelemző műszer, amely praktikus, mindenre kiterjedő mérési funkciókkal bír és az adminisztráció lépéseit digitálisan képes ellátni, legyen az a partneradatbázis kezelése, vagy akár a dokumentálás.

Néhány szó a jótállásról

Versits Tamás |  628
1 5 (1)

Miért kell 3 hónapon belül beüzemeltetni egy kazánt? A kérdés nem csak egy elvi cikk alapjául szolgál, hanem szó szerint ezt a kérdést szegezte nekem egy kedves szakmabarátom. A várható jogszabályi változás tükrében talán nem haszontalan dolog, hogy részletesen megvizsgáljuk, hogy a gázkészülékgyártók kezelési és szerelési utasításában, a garanciára vonatkozó fejezeteknél szinte kivétel nélkül miért találkozunk a beüzemelési kötelezettség időbeni korlátozásával? Hogy is kell ezt érteni? Miből ered, illetve egyáltalán eredhet-e ez a kötelezettsége a végfelhasználónak, üzemeltetőnek?

Nyomásszabályozók ivóvízhálózatokon

Lantos Tivadar |  8033
1 4 (1)

A nyomáscsökkentő szelep (PRV) működését gyakran még a szakemberek sem ismerik igazán. Pedig a működési elve elég egyszerű: csökkenti az épületen belüli csőhálózatból, vagy a megnövelt tápellátásból származó bejövő nyomást. Célja nyilvánvaló: olyan mértékben korlátozni a víz nyomását, hogy az ne legyen káros a fűtési és az ivóvízrendszer alkatrészeire, hogy ne menjenek idő előtt tönkre a csövek és tömítések.

Biztonság vagy kényelem?

Választanunk kell?

Támogatott cikk |  7847

Az életünk során meghozott döntéseink nagy részét hagyományainkra támaszkodó, kifinomult sémák formájában megjelenő szokásaink befolyásolják. A jó-nem jó, tetszik-nem tetszik, reláció jelen van a legkisebb téttel járó választástól kezdve a legnagyobbig. Ilyenek például az életminőségünket, biztonságunkat meghatározó kérdések.

Padlóösszefolyók

Gémes Atilla |  8000
2 5 (1)

A régebbi építésű lakások fürdőszobáiba, mosókonyháiba szinte minden esetben építettek padlóösszefolyót, padlószifont, de manapság már nem tekinthető állandó épületgépészeti elemnek ez a megoldás, sőt, új építésű lakásokban már az számít ritkaságnak, ha beépítik. Pedig a haszna ma is elvitathatatlan, és megfelelő konstrukciójú terméket választva elkerülhetők a kellemetlenségek, például a felhabzás vagy a bűzzár kiszáradása.

Kék fény az épületgépész gyakorlatban

Lantos Tivadar |  1060
1 4 (1)

A csíraölő ultraviola (UV) technológia nagyjából 100 éve létezik, és sikeresen alkalmazzák mind ipari, mind pedig gyógyászati területen. A pandémiás időszakban újra központi témává lépett elő; mi most elsősorban az épületgépészeti alkalmazását vesszük górcső alá.

Számlára magyar!

Lantos Tivadar |  7896

Azok a szakemberek, akik nem cég berkein belül, hanem önállóan dolgoznak, az elvégzett munkájuk után számlát kell adniuk. Eddig mindez papír alapon történt, megírtad, aláírtad, lepecsételted, majd amikor kellett, a NAV felé bevallottad. Idén július 1-től azonban bonyolódott a helyzet.

Rézcsöves préskötések

Lantos Tivadar |  8084

A különböző épületgépészeti technológiák viszonylag gyorsan fejlődnek. A cél, hogy az új szereléstechnika pénzt, időt, energiát takarítson meg a szerelőknek – és ezáltal természetesen a megrendelőnek is.

Geberit Rapid

Higiéniai öblítőberendezés a kórokozómentes vízvezetékekért

Támogatott cikk |  8257

A Geberit Rapid higiéniai öblítőberendezéssel egy olyan megoldás került piacra, ami a használaton kívül álló vízvezetékszakaszokat megbízhatóan kórokozómentesen tartja.

Radopress Watt PRO 2

Támogatott cikk |  2065
3 4.67 (3)

A Pipelife Hungária Kft bemutatja a legújabb fejlesztésű felület- fűtés-hűtés szabályzó rendszerét, amely családi házaknál és társasházaknál egyaránt alkalmazható. Az egyes helyiségek fűtés-hűtés vezérlése a fali kezelőkön beállított helyiséghőmérséklet és a mért relatív páratartalom-értékek alapján a felületfűtési osztó-gyűjtőkbe beépített zónaszelepek vezérlésével történik.

Körmére néztünk a TPI-nek

Papp Tibor |  1630
2 5 (2)

Bónuszprogramunk keretében a júniusban előfizetést vásárló vagy meghosszabbító olvasóinknak TPI algoritmussal működő, digitális szobatermosztátot adtunk ajándékba. Neves gyártó korszerű, jó minőségű termékét szereztük be, a készlet hamar el is fogyott. Üröm az örömben, hogy a közösségi kommentekben tapasztaltunk némi értetlenkedést, kétkedést az eszköz öntanuló, intelligens működését illetően. Nézzük hát, mi is az a TPI, mitől öntanuló, miért intelligens szabályzású ez a termosztát!

Október elején Construma!

Támogatott cikk |  8294
1 5 (1)

Az idei rendkívüli helyzet nem tette lehetővé tavasszal, hogy szokásos időpontjában megrendezésre kerüljön a CONSTRUMA csokor. Azonban a szervező HUNGEXPO Zrt. az első pillanattól azon dolgozott, hogy a megváltozott körülményekhez igazodva, a lehető legbiztonságosabb körülmények között ősszel megrendezhesse. Október 7–11. között a CONSTRUMA / OTTHONDesign csokor kiállítói számos konferencia és workshop kíséretében várják majd a látogatókat.

Háromjáratú motoros szelepek 24 V-os meghajtóművel

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1055

Táblázatunkban a Barberi, a Herz, a Belimo, az IMI Hydronic és a Honeywell termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Visszacsapó szelepek

szerepe és alkalmazása csővezetéki hálózatokban

Ilyés Gábor |  8366

Mint minden műszaki megoldást, a visszacsapó szelepek ötletét is a természet ihlette. Nagyon fontos és kézenfekvő példa az emlősök és emberekben található szívbillentyűk esete. A csővezetéki hálózatok elterjedésével fokozott igény alakult ki a folyadékok és csőszakaszok „egyirányúsítására”. Jelen cikkemben a hidroforos rendszerekben, HHV és HMV rendszerekben, valamint a meleg vizes fűtési rendszerekben alkalmazott leggyakoribb típusokat mutatom be. Külön figyelmet fordítok az egyes műszaki megoldások sajátosságaira és hátrányaira.

A kisnyomású gőzfűtés elemei II.

Dr. Csoknyai István |  798
1 4 (1)

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk megelőző darabjában a kisnyomású gőzfűtés elemeiről volt szó, és most ugyanezt a témát folytatjuk. Nem árulunk el meglepetést, ha azt mondjuk, bonyolult konstrukciójú szerkezetekről, és azok működéséről lesz szó.

Bosch, Testo, Oventrop, Geberit, VOGEL&NOOT, OMÉN, Weishaupt, Resideo, Gebo, Warnex

Szeptemberi hírek

VGF&HKL online |  1786
1 5 (1)

Elektromos konvektor a Bosch-tól, Testo mérőműszerek, Unibox szabályozó, Geberit csőhántoló, csőradiátorok a VOGEL&NOOT-tól, zajlik az idei OMÉN szervezése, nyílt nap a Weishauptnál, Braukmannra vált a Resideo, rozsdamentes termékcsalád a Gebo-nál, hiánypótló gázkonvektor a Warnex-tól.

Egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztetők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7543
1

Öt gyártó, az Aerauliqa, a Zehnder, a Helios, a Vaillant és a Stiebel Eltron készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Természetes hűtőközegek

Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból

Csizmazia Gábor |  8381
3 4.67 (3)

A természetes hűtőközegek olyan anyagok, amelyek természetesen léteznek a környezetben. Nulla ózonréteg-lebontási potenciállal (ODP) és nagyon alacsony vagy nulla globális felmelegedési potenciállal (GWP) számítanak végleges megoldásnak a szintetikus hűtőközegek által okozott környezeti károk csökkentéséért folytatott harcban.

Hiba hiba hátán

Tanulságos történetek a hűtéstechnikai gyakorlatból

Lantos Tivadar |  8449
2 5 (1)

Csak az hibázik, aki dolgozik – szokták volt mondani. Vannak viszont olyan hibák, amelyek a megfelelő tájékozottsággal, gyakorlati ismerettel könnyedén elkerülhetőek lennének. A három hűtéstechnikai történet mindegyike valóságos eset, és a magunk szakterületén sokat tanulhatunk belőle.