Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Néhány szó a jótállásról

2020/9. lapszám | Versits Tamás |  666 |

Néhány szó a jótállásról

Miért kell 3 hónapon belül beüzemeltetni egy kazánt? A kérdés nem csak egy elvi cikk alapjául szolgál, hanem szó szerint ezt a kérdést szegezte nekem egy kedves szakmabarátom. A várható jogszabályi változás tükrében talán nem haszontalan dolog, hogy részletesen megvizsgáljuk, hogy a gázkészülékgyártók kezelési és szerelési utasításában, a garanciára vonatkozó fejezeteknél szinte kivétel nélkül miért találkozunk a beüzemelési kötelezettség időbeni korlátozásával? Hogy is kell ezt érteni? Miből ered, illetve egyáltalán eredhet-e ez a kötelezettsége a végfelhasználónak, üzemeltetőnek?

Épületgépészként nem rendelkezem jogi végzettséggel, így ügyvédi szaksegítséggel alátámasztva igyekszem „hétköznapi” nyelven elmagyarázni. A kérdés tehát még egyszer: Miért írja elő egy gyártó, hogy 3 hónapon belül helyeztesse a fogyasztó üzembe a készüléket?

Jöjjenek a paragrafusok!

Először nézzük meg, mit írnak a jogszabályok – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv (Ptk) 6:171 § és a 151/2003. (IX. 22.) Korm. Rendelet (Korm. Rendelet vagy Rendelet) a jótállás, közkeletű nevén garancia kapcsán.

A cikk még 10 601 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Jogszabályok